Tijdens een sollicitatiegesprek zeggen dat het je vooral om geld gaat, is niet slim. Een stapel certificaten op tafel kunnen leggen, is handiger. Het is echter de vraag of opgeldbeluste ict'ers dat voor elkaar kunnen krijgen.
Opleidingen zijn belangrijk, zegt de ene werkgever. De ict'er wil zich kunnen ontplooien, zegt een ander. Maar is dat eigenlijk wel zo? Willen we niet allemaal gewoon een flinke zak met geld?
Ict'ers die moeten aangeven welke factoren zij belangrijk vinden in hun werk, zetten salaris op de vijfde plek, zeggen onderzoekers van vacaturesite IT Jobboard. Ontwikkelingsmogelijkheden, flexibiliteit en de kans krijgen om door te groeien zou belangrijker zijn.
Ook volgens de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek is het volgen van cursussen en opleidingen belangrijk voor een groot deel van de werknemers. Bijna de helft van het personeel zou daar wel oren naar hebben.
Toch komt het er in werkelijkheid weinig van. Oorzaak: een gebrek aan personeel, waardoor de werknemers die er wél zijn harder moeten werken. "Dat is jammer", zegt Jan Timmer, vice president Human Resources van Getronics PinkRoccade, daarover. "Een gelukkige werknemer is een goede werknemer. Werkgevers moeten de balans tussen werk en privé dan ook goed in de gaten houden."
Intrinsieke motivatie
Het staat buiten kijf dat het zo nu en dan volgen van een cursus goed is voor de ontwikkeling van de werknemer. De vraag is echter of deze werknemer daaraan wérkelijk zoveel waarde hecht als hij het doet voorkomen. Veel lezers van Computable.nl vermoeden dat het vooral om de financiën gaat. "Natuurlijk wil iedereen er geld bij en het liefst zoveel mogelijk", constateert iemand die een reactie achterlaat onder de naam ‘manager'. "Tijdens gesprekken met kandidaten gaat het over groei, aandacht en cursussen, maar als ze een mooi aanbod van ons hebben, kiezen ze uiteindelijk toch voor het bedrijf dat vijf tientjes meer betaalt."
‘Pascal' begrijpt dat wel. "Bij een van mijn vorige werkgevers ben ik weggegaan, omdat ik op zich nog wel kon groeien, maar doordat er voor die functie geen plaatsen beschikbaar waren, stond ik stil", aldus deze lezer die daarom wel begrijpt dat de ict'er zijn salariswens wat hoger legt: "Ja heb je, nee kun je krijgen."
Ict-loopbaanadviseur Irene Postema denkt dat het verhaal tweeledig is. "Wie zich niet met opleidingen bezighoudt, rangeert zichzelf uit", zegt ze. "Je moet blijven bijleren om de technologische ontwikkelingen te kunnen volgen." Dat neemt niet weg dat sommige werknemers bijleren, omdat ze daar echt behoefte aan hebben. Het gaat dan om intrinsieke motivatie, aldus de adviseur. Aan de andere kant zijn er ook ict'ers die wel degelijk vooral aan het geld denken. Postema: "Sommige softwareontwikkelaars bijvoorbeeld, weten goed wat hun marktwaarde is. Een deel van hen gebruikt dat om een hoog salaris te krijgen."
Top vijf
Of het verstandig is dat hardop te zeggen, is de vraag. Menig werkgever trekt de wenkbrauwen op wanneer een sollicitant tijdens de sollicitatieprocedure aangeeft dat het hem om een royaal salaris te doen is. Een werkzoekende die aangeeft zich te willen ontplooien via cursussen en trainingen komt waarschijnlijk beter voor de dag. Bovendien: wie genoeg opleidingen succesvol afrondt, sleept dat hoge salaris uiteindelijk wel in de wacht, ook al duurt dat misschien nog wel even.
Ook uit een recent grootschalig onderzoek van VNU Media blijkt dat ict'ers wel degelijk een hoog salaris willen. De uitgeverij liet ruim 3300 automatiseerders een vragenlijst over hun werksituatie invullen. Bijna negentig procent van de deelnemers zet salaris in de top vijf van belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Het volgen van opleidingen en cursussen scoort significant lager: iets meer dan de helft van de deelnemers geeft die arbeidsvoorwaarde een plek in de top vijf. Ook bij het onderzoek van vorig jaar was dit het geval.
Het lijkt erop dat het volgen van opleidingen en het zoeken naar goedbetaalde functies hetzelfde einddoel hebben: een goed gevulde portemonnee. Dat neemt niet weg dat ict'ers die bij hun baas hameren op een cursus slim bezig zijn. De sollicitant die in zijn zoektocht toevallig op een baan met een hoog salaris stuit, moet bij een volgende baanwisseling opnieuw hopen dat hij een goedbetalende werkgever vindt. Het tekort aan automatiseerders kan hem daarbij helpen, maar het neemt niet weg dat de sollicitant sterker staat wanneer hij een stapeltje certificaten op zak heeft.
Doorzettingsvermogen
Ict'ers die zich met die gedachte laten bijscholen, moeten echter wel sterk in de schoenen staan. Werknemers die bijleren vanuit intrinsieke motivatie hebben meer kans hun cursus met goed gevolg af te ronden. Zij hebben een persoonlijke behoefte aan het opdoen van kennis.
Dat ligt anders voor werknemers die opleidingen volgen die ze eigenlijk niet interesseert, maar die ze op een dag wel een flink salaris kan opleveren. Ict'ers die tot deze categorie behoren, hebben een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig om hun certificaten te behalen.
Wie daarover beschikt en op die manier veel kennis opdoet, zou binnen korte tijd een flinke salarisverhoging kunnen realiseren. De rest moet waarschijnlijk tevreden zijn met een periodieke salarisverhoging of bij elke baanwisseling zoeken naar gulle baas. En dan is ook één Itil- of Prince2-certificaat mooi meegenomen.
Even ter informatie: ik werk bij Getronics in Belgie Brussel, maar wij krijgen hier GEEN ENKELE opleiding, zodus moet Getronics niet zeggen dat ze veel opleiding en cursussen voorzien voor hun werknemers.. misschien in Nederland, maar zeker niet in Brussel!!!
Ik mag binnenkort als starter gaan solliciteren en dan wil ik zeker genoeg (minimaal 2200 bruto)geld verdienen. Mijn opleidingen (6,5 jaar) hebben mij genoeg moeite gekost, dat wil ik graag terugzien.
Daarnaast ga ik kijken naar secundaire voorwaarden en opleidingsmogelijkheden. Ik wil dan ook certificaten halen, maar meer om mezelf te bewijzen en te groeien, dan meer geld te verdienen.
@s: LOL!!!
‘S’, wat komt me dit toch bekend voor. Nee niet bij Getronics, maar bij een ander bedrijf, en om een andere kwestie, niet om opleidingen: PR managers van bedrijven die tegen Computable een zo positief mogelijk beeld schetsen van hun eigen bedrijf, om sollicitanten te lokken, en in de praktijk klopt daar dus niets van.
Doen wat je zegt en zeggen wat je doet is belangrijk. Toets je werkgever hier op. Vraag bijvoorbeeld of je referenties mag afnemen bij medewerkers.
Ik werk bij Getronics PinkRoccade BAS BV (http://www.meertijdvoorjezelf.nl/) in Nederland en de opleidingen zijn uitstekend geregeld! Ik ben denk ik per jaar zo’n 3 a 4 weken bij cursuscentra te vinden, zowel in NL als in het buitenland.
Mij gaat het vooral om de gezelligheid,
Het salaris moet zo hoog zijn dat ik me niet hoef te schamen.
Het is hypocriet om je salaris niet mee te laten wegen, of in ieder geval die schijn te wekken, tijdens je sollicitatie. Durf jezelf te verkopen.
Je moet werken om je werk te verbeteren.