Het locatiebeleid van ict-leverancier HP staat haaks op dat van zijn kersverse dochteronderneming EDS. Daar waar HP zijn activiteiten zo veel mogelijk centraliseert, kiest EDS voor meerdere vestigingen in het land. Het is een van de zaken die HP de komende tijd bespreekt met ondernemingsraden en vakbonden.
Ict-dienstverlener HP overlegt deze week voor het eerst officieel met zijn ondernemingsraad en die van dochterbedrijf EDS over de integratie van de twee bedrijven in Nederland. Een van de onderwerpen die aan de orde zal komen, is het locatiebeleid. Wat gebeurt er met de acht vestigingen van EDS en de twee van HP?
HP: gecentraliseerd
Over het locatiebeleid valt veel te zeggen. HP koos zowel wereldwijd als in Nederland voor een gecentraliseerde organisatie, terwijl EDS juist decentraal is georganiseerd. De afgelopen twaalf maanden besloot HP Nederland de activiteiten van de meeste vestigingen over te hevelen naar het hoofdkantoor in Amstelveen.
Zo verhuisden negenhonderd werkplekken van de verkooporganisatie vanuit Utrecht naar Amstelveen. In Utrecht werken momenteel nog ongeveer tweehonderd medewerkers in het pand dat voorheen de hoofdvestiging was van het door HP overgenomen Compaq. Het huurcontract loopt daar nog tot 2014. Ook werden de HP-servicecentra in Gouda, Hoogeveen, Best en Wijchen gesloten. Momenteel zijn Amstelveen en Utrecht de enige locaties.
Het gecentraliseerde karakter van HP Nederland is van hoger hand opgelegd. Mark Hurd, algemeen directeur van de internationale HP-organisatie, kondigde in de zomer van 2005 een wereldwijde gebouwenconsolidatie aan. Doel van deze maatregel was de efficiëntie te vergroten en de bedrijfskosten wereldwijd te verlagen.
Daartoe riep Hurd zogenoemde HP Core Sites in het leven, locaties waar verschillende vestigingen werden samengevoegd. Het bespaarde geld wordt gebruikt voor nieuwe zakelijke initiatieven. Overigens bespaarde Hurd de afgelopen jaren ook veel budget door te snijden in het personeelsbestand en door de interne ict-infrastructuur te consolideren.
EDS: decentraal
Bij de onlangs door HP aangekochte dochteronderneming EDS is het locatiebeleid precies tegenovergesteld aan dat van het moederbedrijf. Het decentrale karakter blijkt uit de acht vestigingen in Nederland. Het hoofdkantoor staat in Capelle aan den IJssel, hoewel een deel van het management in de EDS-vestiging in Amstelveen zit. Het bedrijf zit ook in Maastricht, Sittard, Leeuwarden, Utrecht, Spijkenisse en Zaandam. De reden hiervoor is EDS' bedrijfsstrategie om met zijn vestigingen altijd dicht bij de klant te zitten.
Gerard van Hees van vakbond FNV Bondgenoten vertelt dat het locatiebeleid voor werknemers erg belangrijk kan zijn. "Werken op een andere locatie kan extra reistijd, extra reiskosten en andere ongemakken met zich meebrengen. Je moet het niet onderschatten." De vakbondsman is van mening dat dienstverleners moeten zitten op de plek waar ze diensten verlenen.
25.000 banen
Half september werd bekend dat HP wereldwijd vijfentwintigduizend banen schrapt, vanwege de overname van EDS. Van dat totaal zijn er 9300 bannen in Europa die komen te vervallen. HP-woordvoerder Jeroen Coenen bevestigt dat het wereldwijd voornamelijk medewerkers van EDS betreft. Hij kan niet zeggen of dat in Nederland ook het geval is. Op 7 oktober licht zijn bedrijf de ondernemingsraden in over de plannen.
Ik heb begrepen dat 90 procent van alle ontslagen medewerkers uit de EDS stal gaan komen. Zoiets noem ik dus, eigen volk eerst, Foei HP..