Het valt mij op dat in 2008 de discussie over het energieverbruik van onze ict-infrastructuur, van de pc’s, servers en netwerk-apparatuur, zienderogen toeneemt. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) maakt afspraken met ICT~Office om de ict-sector energiezuiniger te laten opereren; de gemeente Amsterdam wil de Amsterdamse ict-sector via het project ‘Green IT’ energiezuiniger maken; er zijn dit jaar zelfs ICT Milieu Awards te winnen; en het aantal nieuwsitems in de media over het energieverslindende karakter van internet stijgt.
Een extra indicator is voor mij het bezoek dat RTL Nieuws onlangs aan ons datacenter bracht. De discussie over het energieverbruik binnen ons ict-wereldje is blijkbaar ook al doorgedrongen tot algemene nieuwsrubrieken op televisie, toch vaak een van de laatste bolwerken binnen het medialandschap die aan deze materie aandacht besteedt.
Natuurlijk, ‘duurzaamheid’ en ‘groen’ waren als maatschappelijk verschijnsel vorig jaar al in de mode. Delta Lloyd lanceerde een groene autoverzekering. Visa en Rabobank brachten een CO2-neutrale creditcard op de markt. Ook verschillende ict-fabrikanten kwamen vorig jaar al met allerlei ‘groene’ initiatieven. De discussie lijkt nu echter langzamerhand te verschuiven van ‘groen’ als marketingverschijnsel naar de concrete noodzaak om gewoon energie te besparen.
Energiebesparing is naar mijn gevoel in die veranderende discussie niet langer een instrument voor leveranciers om potentiële klanten te behagen met ‘groene’ wensen op hun verlanglijstje. Het is intussen in de perceptie van de markt een noodzakelijkheid geworden die op zichzelf staat. Misschien dat de stijgende energierekening thuis er iets mee te maken heeft, wellicht versterkt door de stijgende benzineprijzen aan de pomp. Op die manier komt de waarde van energie erg dichtbij in de persoonlijke levenssfeer van ons allen.
Onderzoeksbureau Gartner heeft eerder al wel voorspeld dat vanaf 2009 de tekorten aan stroom wereldwijd zichtbaar worden, met de nodige impact op onze ict-infrastructuur. Maar pas nu lijkt het op brede schaal in de markt door te dringen dat we daadwerkelijk iets aan onze overmatige energieconsumptie moeten gaan doen. En dat alleen spaarlampen niet meer helpen, maat ook onze ict-infrastructuur een bijdrage aan die besparing zal moeten leveren.
Voor leveranciers van infrastructurele diensten en producten, waaronder system- en webintegrators, is dit denk ik een belangrijk gegeven. Wellicht wordt het tijd om in klantgesprekken structureel de facility-verantwoordelijke te laten aanschuiven, om de energierekening een vaste plek in die besprekingen te geven.
Laurens Rosenthal
Innovation Director CO2-neutraal datacenter EvoSwitch