De gevolgen van de kredietcrisis beginnen ook voor de ict-sector merkbaar te worden. In Europa heeft 30 procent van het bedrijfsleven dit jaar al minder aan ict uitgegeven dan begroot. Leveranciers worden onder druk gezet om goedkoper te leveren. Dat zegt Andrew Parker, analist bij Forrester.
Uit cijfers van Forrester blijkt dat 30 procent van het Europese bedrijfsleven dit jaar al minder aan ict heeft gespendeerd dan in 2007. Vooral in het financiële wezen, de transportsector en de detailhandel gaat de hand op de knip. In 2009 zullen de bestedingen verder terugvallen, zeker als de kredietcrisis voortduurt, voorspelt analist Andrew Parker. "De kredieten van bedrijven drogen op. Behalve dat ze minder geld uitgeven aan ict, heropenen ze ook de onderhandelingen met hun ict-partners om de tarieven naar beneden te krijgen."
Een positief effect voor ict-dienstverleners is dat de vraag naar ict-uitbesteding waarschijnlijk niet zal inzakken. "Dat is voor bedrijven een middel om ict-kosten te reduceren." Parker wijst er wel op dat de financiële stress onder grotere automatiseerders ook is toegenomen vanwege de opdrogende kredieten. Dat kan weer leiden tot overnames. "Sommige smachten al naar de ridder op het witte paard."
Wispelturig
Parker is eind oktober dagvoorzitter op een congres van Forrester dat over de invulling van de relatie tussen opdrachtgevers en leveranciers in een wereld vol verandering. Een van de sprekers is Filippo Passerini, de it-directeur van Procter & Gamble. Die Amerikaanse levensmiddelengigant heeft zijn ict grotendeels uitbesteed aan HP, BT en IBM. Passerini gaat in op de vraag welk sourcing- en servicesmodel een multinational moet hanteren om goede it-diensten wereldwijd aan vestigingen te kunnen leveren, waarbij ook nog eens snel kan worden gereageerd op de bewegingen in de markt. Het gevaar van langetermijncontracten is juist het gebrek aan flexibiliteit.
Volgens Parker zijn ook ict-leveranciers volop met dit vraagstuk bezig. Hij wijst op IBM dat tegenwoordig meer managementfuncties buiten de Verenigde Staten heeft. "Het hoofd inkoop houdt bijvoorbeeld kantoor in China." Andere partijen haken hier op in door beheeroplossingen aan te bieden waarbij klanten de ict-capaciteit makkelijk kunnen aanpassen en naar gebruik betalen. T-Systems beheert bijvoorbeeld op deze manier de internationale SAP-omgevingen van Heineken en Shell.
Congres
'Forresters Services and Sourcing Forum EMEA 2008. Sourcing on the fault lines: creating value in a volatile world' grijpt plaats op 23 en 24 oktober in Londen. Meer info: www.forrester.com/sourcingEMEA2008.