Voor automatiseerder Atos Origin is er voldoende basis om in de toekomst weer nader tot de vakbonden te komen. De relatie staat op sterk water sinds de werkgever het cao-overleg afbrak. Voor een nieuwe cao hoeven de bonden echter niet meer aan te kloppen.
Ondanks de bekoelde relatie met de vakbonden, ziet ict-dienstverlener Atos Origin voldoende redenen om met ze in gesprek blijven. Dat zegt Peter Kersten, vice president human resources. "De vakbonden zijn nu eenmaal vertegenwoordigd onder de medewerkers en wij willen open oor voor ze hebben. Er is voldoende basis om als vakbond en werkgever in de toekomst met elkaar tot een andere vorm van samenwerking te komen."
Voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst hoeven de bonden echter niet meer bij Kersten aan te kloppen. Hij bevestigt dat zijn bedrijf door de omstandigheden geen cao mee wilt. "Wij zeggen al langere tijd dat we niet meer teruggaan naar de onderhandelingstafel. Een nieuwe cao is geen haalbare kaart meer." Volgens de hr-directeur is dat voornamelijk te wijten aan de wens van de vakbonden om het traditionele septemberoverleg over de lonen te integreren in de cao. "Daar geloven wij niet in."
Oude arbeidsvoorwaarden
Kersten erkent dat, door de nawerking van de cao 2007, de medewerkers van de automatiseerder in principe de oude arbeidsvoorwaarden behouden. De vakbonden wijzen er zelfs op dat werknemers eenzijdige wijzigingen kunnen laten nietig verklaren door de rechter. "Dat zou betekenen dat, voor medewerkers die hieraan willen vasthouden, er nooit meer iets zal veranderen in hun arbeidvoorwaarden uit 2007. Dat lijkt op langere termijn noch voor de werknemers, noch voor de werkgever een houdbaar scenario."
De hr-directeur geeft aan, dat hij wel nog steeds een voorkeur heeft voor een collectieve oplossing van de arbeidsvoorwaarden. "Raamwerken van regelingen bieden nu eenmaal duidelijkheid voor werkgever en werknemer." Kersten hoopt met de centrale ondernemingsraad een ‘eerlijk arbeidsvoorwaardenpakket' af te kunnen spreken.
Bemiddeling
Dat Atos Origin de cao voor zijn werknemers niet wil verlengen, was ook de belangrijkste conclusie uit het rapport van bemiddelaar Boele Staal. De oud-commissaris van de Koningin concludeerde na een rondgang langs betrokken partijen, dat het conflict onoplosbaar is. Gegeven de omstandigheden is een toekomstig arbeidsvoorwaardenoverleg met de ondernemingsraad realistischer dan met de vakbonden. Kersten: "Het rapport geeft de totaal uiteenlopende standpunten weer, zonder de tegenstellingen te verscherpen."
CAO-conflict bij Atos Origin
De vakbonden, de cor en de directie van Atos Origin worden het niet eens over de cao voor 2008. Atos Origin wil werknemers een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten.
De bonden en de cor gaan hier niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af.
Verschillende pogingen vanuit beiden partijen om weer aan tafel te gaan zitten liepen op niets uit. Daarop werd er door het personeel van Atos gestaakt. Atos heeft lange tijd gezegd niet af te willen van een cao en beraadde zich lange tijd over een manier waarop het arbeidsvoorwaardenoverleg vorm krijgt.
Ook de centrale ondernemingsraad liet het er niet bij zitten en stelde in de zomer een bemiddelaar aan om uit de impasse te komen. Oud-commissaris van de Koningin Boele Staal kwam eind september met zijn bemiddelingsrapport. Daarin schrijft hij dat het conflict onoplosbaar is en dat toekomstig arbeidsvoorwaardenoverleg buiten de vakbonden om zou moeten gebeuren.