Ict is nog een jong vak, maar internet is nog veel jonger. Dat merken we bijvoorbeeld aan het ontbreken van structuur in de webfuncties. Daar zijn er ruim tachtig van!
Toen ik ruim 10 jaar geleden tot projectleider Digitaal Stadhuis werd gebombardeerd bij de gemeente Apeldoorn, reikte de organisatie mij met moeite een halve formatieplaats aan voor het beheer van de website. Betreffende functionaris was een overtallig geraakte applicatiebeheerder van de Sociale Dienst.
Ik zal u alle personele ontwikkelingen bij deze en andere gemeenten besparen, maar inmiddels hebben alle grote overheidsorganisaties zogenaamde webteams met meerdere functionarissen. De beroepsgroep, die zich bezig houdt met het beheer en ontwikkeling van internet en intranet, is in korte tijd explosief gegroeid.
In 2006 hield Cascadis, de beroepsvereniging voor webprofessionals in de publieke sector, een onderzoek naar de webfuncties. Daar kwam uit dat er zo'n 81 (!) verschillende webfuncties werden onderkend. De referentiekaders waren totaal verschillend. Zo had een provincie een webmanager een salarisschaal 16, terwijl een kleine Friese gemeente ook een webmanager rond had lopen op schaal 6. Een chaos dus, bedenk maar eens wat voor discussies dit in al die gemeentehuizen geeft over de promotieschalen.
De webfuncties ontberen een duidelijk functieboek, zoals dat ook in de financiële, personeels- en communicatiesector is geregeld. Je zou verwachten dat de overheid (lees: ministerie van Binnenlandse Zaken) hier zelf het voortouw in zou nemen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Men wacht tot de markt dit oppakt. Zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven is behoefte aan enige ordening in de functies, met niveaus, competenties en salarisindicatie.
Cascadis heeft de handschoen opgepakt en gaat samen met het bedrijfsleven meer duidelijkheid scheppen in alle webfuncties met bijbehorende compententies. Ben benieuwd of dit project ook een naam krijgt.
Robert van Vliet is adviseur e-overheid
Dit is inderdaad een bekend probleem, en ik verwacht dat ook Cascadis er niet uit gaat komen. Voor elke organisatie is dit nu eenmaal verschillend, en daarnaast is de salarisindicatie ook afhankelijk van het belang van de website.
Een grote webshop met een omzet van tientallen miljoenen zal nu eenmaal zwaardere mensen nodig hebben op dezelfde functies dan een gemiddelde gemeente voor informatieve overheidswebsite.
De crux zit hem in het formeren van goede webteams, waarin de verschillende functies evenwichtig verdeeld zijn.
Een goed handvat voor het formeren van een goed webteam is de indeling van Jesse James Garrett, zie deze url:
http://www.adaptivepath.com/ideas/essays/archives/000242.php