Zelfs als Atos Origin de cao van 2007 niet verlengt, behouden medewerkers de arbeidsvoorwaarden uit de laatst afgesloten overeenkomst. Dat geldt voor iedereen die al vóór 2008 bij het bedrijf in dienst was, zegt een bestuurster van FNV Bondgenoten.
Als geen nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor 2008 wordt afgesloten bij Atos Origin, betekent dat niet dat medewerkers zonder cao zitten. De oude cao blijft onveranderd van kracht voor personeel dat uiterlijk op 31 december 2007 in dienst was. Dat zegt bestuurster Nevin Demirtas van vakbond FNV Bondgenoten.
De oude cao blijft volgens haar doorwerken in de individuele arbeidsovereenkomsten van de medewerkers. Zij kunnen dus ook in en na 2008 een beroep doen op de cao 2007. Eventuele wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden zijn pas geldig indien de werknemer er zelf uitdrukkelijk mee instemt. Dat staat ook vermeld op de speciale cao-site voor personeel van Atos Origin. Gaat hij of zij niet akkoord, dan mag de werkgever de wijziging niet eenzijdig invoeren. Als dat wel gebeurt, kan de medewerker naar de arbeidsrechter stappen om de wijziging nietig te verklaren.
Onoplosbaar
Dat Atos Origin de cao voor zijn werknemers niet wil verlengen, is de belangrijkste conclusie uit het rapport van bemiddelaar Boele Staal. De oud-commissaris van de Koningin concludeerde na een rondgang langs betrokken partijen dat het conflict onoplosbaar is en dat toekomstig arbeidsvoorwaardenoverleg een taak is voor de ondernemingsraad en niet voor de vakbonden.
Staal was door de centrale ondernemingsraad (cor) aangesteld een oplossing te vinden voor de impasse die was ontstaan nadat de werkgever begin mei de onderhandelingen voor de cao van 2008 eenzijdig had afgebroken.
CAO-CONFLICT BIJ ATOS ORIGIN
De vakbonden, de cor en de directie van Atos Origin worden het niet eens over de cao voor 2008. Atos Origin wil werknemers een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten.
De bonden en de cor gaan hier niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af.
Verschillende pogingen vanuit beiden partijen om weer aan tafel te gaan zitten liepen op niets uit. Daarop werd er door het personeel van Atos gestaakt. Atos heeft lange tijd gezegd niet af te willen van een cao en beraadde zich lange tijd over een manier waarop het arbeidsvoorwaardenoverleg vorm krijgt.
Ook de centrale ondernemingsraad liet het er niet bij zitten en stelde in de zomer een bemiddelaar aan om uit de impasse te komen. Oud-commissaris van de Koningin Boele Staal kwam eind september met zijn bemiddelingsrapport. Daarin schrijft hij dat het conflict onoplosbaar is en dat toekomstig arbeidsvoorwaardenoverleg buiten de vakbonden om zou moeten gebeuren.