Het agrarisch onderzoekslaboratorium ID-Lelystad heeft in maart 2001 last gehad van de millenniumbug. Dat blijkt uit stukken over de uitbraak in 2001 van mond- en klauwzeer die de overheid onlangs op last van de rechter publiceerde.
De millenniumbug wordt aangevoerd door het agrarisch onderzoekslaboratorium ID-Lelystad als verklaring voor het afdrukken van een verkeerde datum op formulieren met testresultaten waarin de besmettelijke dierziekte mond- en klauwzeer werd vastgesteld. De verkeerde datering is het gevolg van “een computer die tengevolge van de millenniumwisseling problemen had met het genereren van de juiste datum”, verklaart het laboratorium de fout in het Agrarisch Dagblad.
De testresultaten van het lab zijn voorzien van een datum die ruim twee maanden voor de ontdekking van de besmetting met mond- en klauwzeer ligt. De testresultaten van 22 en 23 maart 2001 hebben de datum 16 januari 2001. De resultaten van 27 en 28 maart 2001 zijn gedateerd op 17 januari 2001. Testresultaten van 29 maart dragen de datum 18 januari 2001. De betreffende computer is inmiddels door ID-Lelystad vervangen.
Dit lijkt mij toch echt een schaamteloze leugen.
Oude computers sloegen jaartallen met 2 cijfers op. Dit betekent dat 2000 als 00 zou worden opgeslagen. De angst bestond dat dit door programmatuur als 1900 geinterpreteerd zou worden. Dit noemt men de millenniumbug. Dat data ineens een willekeurig aantal dagen gaat skippen is complete onzin.
In 2001 pas last van de millenniumbug? Het millennium was toch in 2000!?! Dus je hebt dik een jaar nodig om dit te ontdekken? Sorry hoor…
Toch fijn dat de computer vervangen is 🙂
De millenniumbug had niets met het millennium te maken, dat was een jaar later pas en dus wel in 2001.
Dit is inderdaad een hele transparante leugen. Het hele verhaal gaat om jaartallen en de zogeheten milleniumbug zal niet data twee maand opschuiven meer dan een jaar nadat de ‘bug’ zich al had moeten tonen.
Inderdaad een compleet flauwekulverhaal is dit, bij een dergelijke fout, zou de datum minimaal 1 jaar (365 dagen) verzet moeten worden, gezien het feit dat de bug over systemen en applicaties ging met een interne notatie van het jaar met de twee laatste cijfers 00 naar 01 enz. twee maanden verzetten – heeft hier helemaal niets mee te maken, ook al neem je uitzonderingen mee als ‘schrikkeljaar’ met 366 dagen.
Nee, dit is een flauw excuus, een reden geven waarbij men kan zeggen: ‘het was niet onze schuld’ / ‘wij hebben de fout niet gemaakt’.
Hopelijk trapt niet iedereen daar in…
Maar wat een teek daar nou mee te maken heeft? En waarom de hardware vervangen wordt als de software problemen geeft? Het zal wel aan mij liggen dat ik dat niet snap.
Inderdaad onzin, iemand heeft met de datum van de PC geklooid om een evaluatieversie van een softwarepakket om de tuin te leiden. Dat is mijn vele malen logischer verklaring.