Microsoft zakte dit jaar van de tweede naar de derde plaats op de wereldranglijst voor mobiele besturingsystemen. Het uitstel van Windows Mobile 7 kan die trend mogelijk versnellen.
Vertragingen in de ontwikkeling van besturingssystemen zijn we inmiddels gewend van Microsoft. Maar het recent aangekondigde uitstel van Windows Mobile 7 komt voor de softwaregigant op een slecht moment. Was Windows Mobile een jaar geleden nog het op één na meest gebruikte mobiele besturingssysteem, dit jaar zakte het naar een derde plaats op de wereldranglijst, na Symbian en het Blackberry OS. Dat berekenden de marktanalisten van Gartner.
Het vertragen van de nieuwste versie van Windows mobiele besturingssysteem kan deze trend mogelijk versnellen. De markt voor mobiele besturingssystemen – die jarenlang gedomineerd werd door Symbian, RIM en Windows Mobile – raakt gefragmenteerder. Relatief nieuwe spelers zoals Google's Android en de uitgeklede Mac OS X-uitvoering in Apple's iPhone, bezetten weliswaar nog relatief weinig marktaandeel, maar bieden functionaliteiten die veel gebruikers aanspreken. Vorige week verscheen de eerste smartphone met het op Linux gebaseerde Android.
Symbian verliest terrein
Alhoewel op de meeste smartphones ter wereld nog steeds Symbian is geïnstalleerd, daalde het marktaandeel van dit mobiele besturingssysteem. Vorig jaar maakte 66 procent van de smartphonebezitters gebruik van Symbian, dit jaar is dat 57 procent (bron: Gartner). Het aandeel Linux daalde van 10,1 procent in 2007 naar 7,3 procent in 2008.
Nokia, de grootste fabrikant van mobiele telefoons ter wereld, verwacht eind dit jaar de overname af te ronden van Symbian. Na Ericsson, Panasonic, Siemens en Sony Ericsson trok in september ook Samsung zich uit het Britse softwarehuis terug. Hierdoor krijgt Nokia volledige zeggenschap over Symbian.