In zijn rapport concludeert bemiddelaar Boele Staal dat het conflict tussen vakbonden en Atos Origin onoplosbaar is en dat toekomstig arbeidsvoorwaardenoverleg moet plaatsvinden met de centrale ondernemingsraad (cor). Voorzitter Lucassen is blij met dit standpunt.
De centrale ondernemingsraad (cor) van Atos Origin is blij dat de bemiddelingspoging bij de automatiseerder een duidelijk standpunt heeft opgeleverd. Oud-commissaris van de Koningin Boele Staal concludeerde na een rondgang langs betrokken partijen dat het conflict onoplosbaar is en dat toekomstig arbeidsvoorwaardenoverleg een taak is voor de ondernemingsraad en niet voor de vakbonden.
Staal was door de centrale ondernemingsraad (cor) aangesteld een oplossing te vinden voor de impasse die was ontstaan nadat de werkgever begin mei de onderhandelingen voor de cao van 2008 eenzijdig had afgebroken.
Blij
Wim Lucassen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad bij de automatiseerder, zegt blij te zijn dat er een duidelijk standpunt van de bemiddelaar is. "Nu weet iedereen in de organisatie tenminste waar hij aan toe is. Wij als medezeggenschap geven weliswaar de voorkeur aan een cao, maar het is uiteindelijk de werkgever die daarover beslist. Als hij beslist dat er geen cao komt, moeten we op zoek naar andere oplossingen."
Op 8 oktober organiseert de cor een medezeggenschapsdag, waarop alle leden van de centrale en decentrale ondernemingsraden en van de onderdeelcommissies in debat gaan over het advies van de bemiddelaar. Lucassen schat dat het om ongeveer tachtig mensen gaat. Tijdens de vergadering worden drie voortgangsscenario's voorgelegd. Daarover wordt op een later tijdstip gestemd.
Volgens Lucassen zijn vanuit het personeel van Atos Origin geen reacties gekomen op de bevindingen van de bemiddelaar. Hij zegt dat het rapport direct op intranet is geplaatst, nadat het aan de centrale ondernemingsraad was overhandigd.
Drie scenario’s
De centrale ondernemingsraad zal tijdens de medezeggenschapsdag de volgende scenario's aan de leden voorleggen.
1: De centrale ondernemingsraad treedt in overleg met de werkgever over een breed arbeidsvoorwaardenpakket.
2: De centrale ondernemingsraad behandelt op beperkte schaal instemmingverzoeken en adviesaanvragen. Het gaat hierbij niet om salarisonderhandelingen, maar wel om overige arbeidsvoorwaarden.
3: De centrale ondernemingsraad praat met de werkgever over geen enkele arbeidsvoorwaarde.
Op dit moment geeft cor-voorzitter Lucassen geen voorkeur voor een bepaald scenario.
CAO-CONFLICT BIJ ATOS ORIGIN
De vakbonden, de cor en de directie van Atos Origin worden het niet eens over de cao voor 2008. Atos Origin wil werknemers een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten. .
De bonden en de cor gaan hier niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af.
Verschillende pogingen vanuit beiden partijen om weer aan tafel te gaan zitten liepen op niets uit. Daarop werd er door het personeel van Atos gestaakt. Atos heeft lange tijd gezegd niet af te willen van een cao en beraadde zich lange tijd over een manier waarop het arbeidsvoorwaardenoverleg vorm krijgt.
Ook de centrale ondernemingsraad liet het er niet bij zitten en stelde in de zomer een bemiddelaar aan om uit de impasse te komen. Oud-commissaris van de Koningin Boele Staal kwam eind september met zijn bemiddelingsrapport. Daarin schrijft hij dat het conflict onoplosbaar is en dat toekomstig arbeidsvoorwaardenoverleg buiten de vakbonden om zou moeten gebeuren.