De documentatie die Microsoft ter beschikking stelt om aan te sluiten op zijn protocollen en api's is niet geschikt. Dit oordeelt de Amerikaanse rechter die toezicht houdt in de nasleep van de antitrustzaak die in de Verenigde Staten liep tegen Microsoft.
Rechter Colleen Kollar-Kotelly is ontevreden over de informatie die Microsoft ter beschikking stelt aan derden om aan te sluiten op zijn protocollen en api's (application program interfaces). De magistraat acht die documentatie ongeschikt. Die informatie zou niet bruikbaar zijn voor externe partijen, waaronder bedrijven maar ook individuele ontwikkelaars, om producten te maken die aansluiten op Microsoft-producten en die – al dan niet deels – kunnen vervangen.
Toezichtsperiode verlengd
Het toezicht op de naleving van de Amerikaanse schikking uit 2002 zou oorspronkelijk dit jaar aflopen. Kollar-Kotelly is echter nog niet tevreden over de documentatie, die in 2003 al duidelijk en compleet ter beschikking moest zijn. Zij tikt Microsoft ook op de vingers dat het al meldt geheel te voldoen aan de documentatieverplichtingen.
De looptijd van de antitrustcontrole op Microsoft door het Amerikaanse ministerie van Justitie wordt dus verlengd. Die loopt nu door tot november 2009, maar rechter Kollar-Kotelly waarschuwt Microsoft dat dat nog een keer opgeschort kan worden als de documentatie volgens haar dan nog niet in orde is. De volgende hoorzitting is gepland voor eind januari komend jaar.
Ook in Europa
Microsoft krijgt ook in de Europese antitrustzaak kritiek op de aangeleverde documentatie. In de EC-zaak is de Amerikaanse softwareproducent veroordeeld tot een forse boete en het bieden van documentatie om aansluiting op zijn marktdominante besturingssysteem en gekoppelde producten. Dat delen van informatie moet de interoperabiliteit verbeteren met concurrerende producten, waaronder ook opensourcesoftware.
Tja, ik had al langer de indruk dat Microsoft een geheel eigen visie heeft op het begrip ‘documentatie’. Ik Google wat af op een dag…
Iets documenteren is 1,
iets lezen is twee
en iets begrijpen is drie!
Laat ik (net zoals Mircosoft) hetzelfde probleem hebben. Je beschrijft iets en daarna begrijpt niemand het.
Ligt dit nou aan mij of aan degene die het leest?
Ik sta open voor een globaal initiatief.
Documentatie bij Micro$oft … ????
Het structurele GEBREK aan documentatie & gecombineerd met allerhande machtige JURIDISCHE CONSTRUCTIES om hun gerotzooi “under-the-windows-kernel-hood” af te dekken of zgn verbod op reverse engineren maakt Microsoft tot wat het is vandaag de dag..
De grootste logge machtige kolos, die jouw een produkt verkoopt, wat zo f*******slecht is ‘gedocumenteerd’ dat je je leven van hun afhankelijk blijft! Voor mij is het een moeras.. once you are sucked in, you never get out.
Als je maar genoeg BETAALD, kun je allerhande (ms-press, msca, mcad, msdn, msce, technet) boeken KOPEN (lees nog meer geld uitgeven) zodat je in staat ben – door “documentatie” – om je eigen systemen uberhaupt te kunnen besturen en de onderhouden! En vaak staat in deze boeken ook niet alles wat je wilt weten.
—————————————————–
Voorbeelden:
– Waar is de komplete beschrijving van de WIN 32 API?
– Wanneer komt de “100% documented registry guide” uit? waarin ja alle mogelijkheden kunt lezen van alle register sleutels?
– Waar kan ik vinden HOE het Windows OS under-the-hood ECHT werkt?
Om hier achter te komen, is er volgens mij maar een weg, zelf dis-assembleren, analyseren en documenteren!
—————————————————–
1 – Eerst geef je geld uit voor een gammel produkt
2 – Vervolgens moet je nog meer geld uit geven voor “microsoft documentatie”
3 – Nog meer gelduit geven voor een zgn. “Microsoft specialist” die ook weer geld uitgegeven heeft om zijn micrsoft certificaat te halen…die dan voor jou je EIGEN systemen gaat beheren… ?! Waanzin!
4 – Over 2,3,4, jaar komt er een nieuwe (ook slecht gedocumenteerde) versie uit van hun produkt en dan
GOTO 1
Leuk werkgelegenheid circus he?
En kijk eens WIE er rijk van word, aan het gebrek aan documentatie???.
Ik heb zelf ook ooit eens ergens een “MCSE titel” gehaald, maar wat stelt het voor, als je op de websites van Micro$oft zelf niet de antwoorden kunt vinden over hun eigen produkten die je zoekt??? En ook niet in het MSCE materiaal wat je een jaar lang gratis toegestuurd krijgt (daarna moet je ervoor gaan betalen) … en ik heb heel wat kilos DDK’s, SDK’s, whitepapers, API specs doorgeworsteld in mijn “micro$oft consultant tijd” inde avonduurtjes.
Vaak vind je BUITEN micro$oft en op hackers website meer en vooral goedkopere informatie, dan bij de MAKERS van de software zelf… Is dit niet vreemd???
Gedachte:
Tijd om een wereldwijde reverse enigeering communicty op richten die gezamelijk OPEN SOURCE gaat produceren van alle Microsoft produkten INCLUSIEF de bijbehorende documentatie (tot op assember level) aan toe!
Kom op wie trap deze bal af?? Daar moet (ook) geld genoeg in te verdienen zijn collega’s?
Tot Slot:
Als je echt onafhankelijk wilt blijft in computerland
“Smash our Windows en stap over op Open Source Linux!”
Dan heb je zelf weer alles in de hand (voor zover de fabrikant van je hardware alles oprecht heeft documenteert 😉