De markt voor storage systemen kent een rijtje oude vertrouwde leveranciers, maar een nieuwe garde dient zich aan. Die probeert enerzijds een niche te zoeken en anderzijds met nieuwe technologie de markt open te breken.
Op de Nederlandse markt zijn de laatste tijd enkele nieuwe storage-spelers actief, vaak indirect via resellers en dienstverleners. Vier nieuwelingen zijn hier belicht. Deze proberen elk op eigen wijze de markt te ontwikkelen en een reseller-netwerk op te bouwen.
Zo is Raymond Korteknie, country manager Benelux van LeftHand Networks, nog op zoek naar resellers; zijn bedrijf is leverancier van iscsi-san-opslag. Dat product vereist bij de gebruiker maar dus ook de reseller kennis van zowel ip-netwerken als opslag, maar ook van virtualisatie. LeftHand, dat nu wordt ingelijfd door HP, biedt namelijk een virtueel san (storage area network).
Korteknie ziet een goede toekomst: "Onze klanten kopen snel en veel bij: 45 procent van onze omzet is repeat business. Bovendien is de iscsi-san-opslagmarkt volgens onderzoek van Gartner en IDC met jaarlijks 80 procent groei een flinke groeimarkt.."
Meer dan vijftig terabyte
LeftHand Networks is sinds 2001 actief op de wereldmarkt van iscsi-storage. Voor zijn iscsi-san-opslag-appliance heeft het bedrijf partners gevonden in HP en Dell voor de hardware en VMware en Microsoft voor de virtualisatieoplossing. Grootste klant in Nederland is camerafabrikant Nikon, die in Badhoevedorp meer dan 50 terabyte aan opslag heeft draaien.
Korteknie steekt de concurrenten op de markt vooral naar de kroon met de synchrone replicatie die de appliance biedt en met de eenvoudige implementatie. "De appliance is snel operationeel en bovendien kunnen op alle momenten complete schijfunits worden weggehaald of bijgeschakeld. Automatisch wordt dan een re-striping-proces opgestart."
Met disaster-recovery
Portland Europe is al wat verder met de opbouw van zijn partnernetwerk. Portland is als softwaredistributeur vooral actief in de opslagmarkt met appliances van Iaso en met Acronis disaster recovery-software, zegt Kim van Brugge, algemeen directeur van Portland.
Acronis is een softwareoplossing die de downtime minimaliseert. "Het gaat om image-technologie die een back-up maakt van de gehele schijf. Die image is hardwareonafhankelijk terug te plaatsen en is ook werkzaam in virtuele omgevingen. De oplossing is goed te managen vanaf een managementconsole. Acronis wordt daarom veel gebruikt om migraties te monitoren en te sturen."
Iaso is van een Nederlandse fabrikant. Het gaat om een combinatie van appliance en software, waarmee managed back-up over ip wordt gedaan. Iaso wordt veel ingezet voor back-up op afstand, van bijkantoren naar het centrale hoofdkantoor bijvoorbeeld.
Waarom is Acronis zo in trek? "Het product is technisch een topper, draait op Linux of Windows en kan perfect overweg met een VMware-omgeving", zegt Van Brugge. "De supportlast is bovendien laag en de marge is aantrekkelijk." Zij ziet een verschuiving in het aanbod van resellers; die gaan van productlevering met reparatiediensten (break-fix) naar naar dienstverlening zoals remote management, remote monitoring en back-up op afstand. "De reseller groeit dan uit tot een managed services provider voor de uiteindelijke klant."
Vanaf usb-sleutel
Algemeen directeur Martijn Schouten van Gigaserver.nl is zelf een reseller, ondermeer van Open-E DSS (data storage solution software). Het Leidse bedrijf fabriceert custom build rackservers en werkstations, extreem snelle machines voor specifieke toepassingen. "Daarnaast leveren we storage-systemen in de gunstige prijsklasse: Open-E, EasyRAID, Infortrend."
"Open-E is een interessant product dat voor een gunstige prijs opslag biedt met veel opties en features zoals snapshots en replicatiemogelijkheden. De software kan zowel san als nas draaien op verschillende schijfpartities."
De software draait op een usb-dongle; het systeem start vanaf die sleutel op. Open-E ondersteunt opslag die schaalbaar is tot boven de 20 terabyte en laat zich installeren op verschillende hardwareconfiguraties. Open-E ondersteunt volgens Schouten veel hardware: chipsets, moederborden, raid-controllers, i/o- controllers. Voor gebruik in virtuele omgevingen wordt san-storage (iscsi) gebruikt. "Open-E werkt uitstekend met Xen (Citrix) en VMware." Schouten combineert de software van Open-E met de hardware van de storageserver.
Appliance voor ongestructureerde data
Terach Benelux brengt in Nederland de clustered storage-oplossingen van Isilon op de markt. Commercieel directeur Jan Willem Schermerhorn van Terach: "Isilon is een appliance met intelligentie in de software, een supersnel systeem dat striping gebruikt. Het is een file-based storage-systeem, gericht op ongestructureerde data."
"Het is daardoor prima geschikt voor de opslag van videobestanden bij MTV of de website analytics data van Nedstat. De clustering met minimaal drie nodes is heel simpel en snel te realiseren, zonder downtime van het cluster. Tot aan 2 petabyte kan in één volume worden geadresseerd."
Terach is anderhalf jaar geleden begonnen met het zoeken van resellers. Die bleken erg huiverig om met het concept van Isilon in zee te gaan. "Het was nieuwe technologie van een nieuw bedrijf en veel resellers hebben bovendien al andere opslagpartners. We hebben toen besloten zelf te gaan verkopen aan eindgebruikers. We hebben nu een aantal klanten die ons rechtstreeks benaderen. We doen ook zelf de marktontwikkeling." Inmiddels heeft de leverancier drie partners die actief zijn op de Nederlandse markt.
De clustering van Isilon is VMware gecertificeerd, en ook de Aspera high speed file transfer software draait op het cluster. "Het gaat om een zelf-ontworpen appliance, opgebouwd uit standaardcomponenten die redundant zijn uitgevoerd. Want het gaat bij al onze klanten om bij uitstek bedrijfskritische systemen."