Microsoft heeft moeite de vereiste documentatie voor zijn protocollen en api's te produceren. De Amerikaanse softwareproducent is door zowel de Amerikaanse als de Europese antitrustautoriteiten hiervoor op de vingers getikt.
De Amerikaanse rechter Colleen Kollar-Kotelly uit kritiek op de documentatie die Microsoft ter beschikking stelt aan derden om aan te sluiten op zijn protocollen en api's (application program interfaces). Die informatie zou nog altijd niet afdoende zijn voor het doel van brede – en open – interoperabiliteit.
Concurrerende ontwikkelaars, zowel bedrijven als individuele ontwikkelaars en opensource projecten, moeten van de rechter toegang krijgen tot bruikbare informatie. Zo kunnen zij hun producten beter aansluiten op Microsoft-software. Het gaat daarbij ook om het bieden van alternatieven voor Microsofts producten.
Ook in Europa
Dergelijke kritiek krijgt Microsoft ook in de Europese antitrustzaak. Daarin is de Amerikaanse softwareproducent veroordeeld tot een forse boete en het bieden van documentatie om aansluiting op zijn marktdominante besturingssysteem en gekoppelde producten. Dat delen van informatie moet de interoperabiliteit verbeteren.
De Amerikaanse rechter overziet sinds augustus 2001 de antitrustzaak van Justitie in de VS tegen Microsoft. Zij heeft aangestuurd op een schikking en dat uiteindelijk bereikte compromis in die langlopende rechtszaak goedgekeurd en sindsdien toezicht gehouden op de naleving daarvan. Daarbij is Microsoft al eerder op de vingers bekritiseerd over gebrekkige informatieverstrekking.
Openheid beloofd
Volgend op de veroordelingen in de VS en Europese Unie heeft Microsoft meer openheid en interoperabiliteit toegezegd. Het gehoorzaamt daarmee aan de strafmaatregelen die de Europese Commissie (EC) heeft opgelegd, maar woordvoerders van het bedrijf zeggen dat het enkele stappen verder gaat. Zo is Microsoft afgelopen zomer lid geworden van de Apache Foundation, voor de opensource webserver Apache, en belooft het honderd van zijn protocollen open te stellen.
Documentatie en licentie
Toch lijkt dit niet afdoende te zijn of niet duidelijk genoeg te gebeuren. De antitrustafdeling van de EC worstelt met de documentatie die Microsoft gedwongen ter beschikking stelt. Daarnaast zijn er twijfels aan de licentie waaronder die informatie ter beschikking wordt gesteld. De voorwaarden daarin zouden te beperkend zijn.
De EC heeft Microsoft herhaaldelijk om meer duidelijkheid en aanvullende informatie gevraagd. Het bedrijf heeft wel degelijk aanvullingen gegeven, maar de Commissie lijkt daar niet wijs uit te worden. De Europese antitrustafdeling wil hiervoor nu externe expertise inhuren. Er loopt nu een aanbesteding voor consultancydiensten om de Microsoft-documentatie te analyseren.
@Erwin.
Pcies.. het is er wel, maar blootgeven ho maar 😉
De documentatie is er misschien wel, maar ik kan me niet voorstellen dat het toegelaten wordt dat Microsoft een hele berg documenten bij de toezichthouden op de stoep dumpt en zegt “zoek het maar uit”.
Ik heb mijn twijfels of Microsoft hier een goede, gestructureerde, oplossing voor heeft momenteel.
Ben ik de enige die de indruk heeft dat de nieuwste Windows het resultaat is van een (veel te lang) evolutieproces, en dat daarmee de documentatie niet altijd netjes is bijgehouden? Dat probleem mogen ze nu dus oplossen. (wel terecht hoor)
Zo’n ‘man’ commando klinkt handig, maar zo te horen krijg je dan info van een specifiek onderdeel, iets waar ik niks mee kan als ik een probleem heb met de geluidskaart. Doe nu niet alsof Linux je zelf alles tot in de puntjes uitlegd, of zichzelf wijst, door een handig commando te noemen en te vergelijken met de duizenden pagina’s documentatie die van MS ge-eist worden.