Microsoft heeft moeite de vereiste documentatie voor zijn protocollen en api's te produceren. De Amerikaanse softwareproducent is door zowel de Amerikaanse als de Europese antitrustautoriteiten hiervoor op de vingers getikt.
De Amerikaanse rechter Colleen Kollar-Kotelly uit kritiek op de documentatie die Microsoft ter beschikking stelt aan derden om aan te sluiten op zijn protocollen en api's (application program interfaces). Die informatie zou nog altijd niet afdoende zijn voor het doel van brede – en open – interoperabiliteit.
Concurrerende ontwikkelaars, zowel bedrijven als individuele ontwikkelaars en opensource projecten, moeten van de rechter toegang krijgen tot bruikbare informatie. Zo kunnen zij hun producten beter aansluiten op Microsoft-software. Het gaat daarbij ook om het bieden van alternatieven voor Microsofts producten.
Ook in Europa
Dergelijke kritiek krijgt Microsoft ook in de Europese antitrustzaak. Daarin is de Amerikaanse softwareproducent veroordeeld tot een forse boete en het bieden van documentatie om aansluiting op zijn marktdominante besturingssysteem en gekoppelde producten. Dat delen van informatie moet de interoperabiliteit verbeteren.
De Amerikaanse rechter overziet sinds augustus 2001 de antitrustzaak van Justitie in de VS tegen Microsoft. Zij heeft aangestuurd op een schikking en dat uiteindelijk bereikte compromis in die langlopende rechtszaak goedgekeurd en sindsdien toezicht gehouden op de naleving daarvan. Daarbij is Microsoft al eerder op de vingers bekritiseerd over gebrekkige informatieverstrekking.
Openheid beloofd
Volgend op de veroordelingen in de VS en Europese Unie heeft Microsoft meer openheid en interoperabiliteit toegezegd. Het gehoorzaamt daarmee aan de strafmaatregelen die de Europese Commissie (EC) heeft opgelegd, maar woordvoerders van het bedrijf zeggen dat het enkele stappen verder gaat. Zo is Microsoft afgelopen zomer lid geworden van de Apache Foundation, voor de opensource webserver Apache, en belooft het honderd van zijn protocollen open te stellen.
Documentatie en licentie
Toch lijkt dit niet afdoende te zijn of niet duidelijk genoeg te gebeuren. De antitrustafdeling van de EC worstelt met de documentatie die Microsoft gedwongen ter beschikking stelt. Daarnaast zijn er twijfels aan de licentie waaronder die informatie ter beschikking wordt gesteld. De voorwaarden daarin zouden te beperkend zijn.
De EC heeft Microsoft herhaaldelijk om meer duidelijkheid en aanvullende informatie gevraagd. Het bedrijf heeft wel degelijk aanvullingen gegeven, maar de Commissie lijkt daar niet wijs uit te worden. De Europese antitrustafdeling wil hiervoor nu externe expertise inhuren. Er loopt nu een aanbesteding voor consultancydiensten om de Microsoft-documentatie te analyseren.
Ze WILLEN niets blootgeven.. thats the point.
Dit is alleen maar een vertragings tactiek, niets meer, niet minder. Zo behoud microsoft ze hun monopolie positie op de desktop en server markt in hun huidige segmenten 😉
Op het moment dat microsoft echte (open source?? ja graag!) documentatie opleveren, zou de competitie in staat zijn om BETERE programma’s te schrijven dan microsoft zelf.
Ze verdienen ook teveel aan het structurele gebrek aan (goede…if any) documentatie.
Daarnaast zou aan het licht komen dat er nog heel veel stiekume ongedocumenteerde interne windows functies in het besturingsysteem en de kernel aanwezig zijn, waar alleen zij gebruik van kunnen maken, omdat ze het bestaan weten of een selecte groep Alpha developers
(Sony? rootkit? gaat er een lichtje branden)
Heb je wel eens gelijksoortig;
– microsoft
– niet microsoft
programma opgestart?
De microsoft variant is in 80% van de gevallen altijd sneller 😉 Hoe zou dat nu komen?
“Kennis (en dus ook documentatie) is macht.”
Macht om de grip (remote controle via IEx) houden om de miljoenen grote installed-based van Windows pc’s en Windows Servers. Macht geeft de mogelijkheid tot het onwikkelen van een monopoly positie. Die monopoly positie levert op haar beurt weer totale afhankelijkheid op en miljarden dollars omzet voor de rijkste man te wereld Bill(rekening) Gate$… I rest my case.
[reactie geschreven vanaf gratis Knoppix bootable cdrom]
Paranoia anyone?
Natuurlijk wil er niemand documenteren, vooral niet als er nog zoveel moet gebeuren. Wat een takkewerk om dat allemaal in orde te krijgen.
Ik wil de “documentatie” van Ubuntu wel eens zien. Waarschijnlijk moet ik alle info vinden door honderd forums af te struinen.
Er zijn echt geen ‘verborgen’ functies, alleen een hoop gepreloade rommel. IE7 is al practisch klaar met opstarten voordat je het icoontje hebt aangeklikt. (dat doe ik trouwens nooit, Firefox is vele malen beter)
Bovendien: De competitie schrijft al tijden betere programma’s! Met hoeveel standaard Windows programma’s kun je nu echt iets fatsoenlijks? Notepad? Verkenner? Dan heb je het ongeveer wel gehad hoor.
Naar aanleiding van deze opmerking:
“Ik wil de “documentatie” van Ubuntu wel eens zien. Waarschijnlijk moet ik alle info vinden door honderd forums af te struinen.”
Kijk eens in /usr/share/doc of in /usr/share/doc-base
Anders ook eens in synaptic de dokumentatie installeren.
Veel lees-plezier.
Voor wie veel wil lezen is er ook nog een groot dokumentatie-projekt. Ja in het engels maar dat mogen we toch verwachten van ICT-professionals.
http://www.tldp.org/
Daar is zo ontzettend veel te vinden dat je je scheel kan lezen.
Kijk eens op MSDN daar kun je je ook bewusteloos lezen.
Ik trek in twijfel of de chaotische hoop documenten op die site voldoet aan de eisen die de commissie stelt voor Microsoft.
Handig h?, opensource, je kunt zelf je eisen opstellen kwa documentatie en maar wat aanklooien.
Microsoft daarentegen moet miljoenen dollars steken in documentatie voordat de commissie akkoord gaat. En ze hebben het al zo krap met al die boetes. 😉
Er wordt altijd maar gezeken op Microsoft, maar je maakt mij niet wijs dat OpenSource, welk OS of pakket dan ook, beter gedocumenteerd wordt.
Kies eens niet altijd klakkeloos de kant die recht tegenover Microsoft staat, maar denk eens na over de complexe situatie waarin ze zich bevinden. Elke scheet die ze laten wordt door iedereen volledig uit zijn verband getrokken en gezien als een poging om meer kwaad te doen.
Ik snap niet waarom Linux mensen zo vaak niet verder kunnen kijken dan hun neus lang is, en dat met zo’n korte neus omdat ie altijd plat gedrukt zit tegen het scherm.
Ik ben het in deze echt volledig met Nick eens. Als je ziet hoe ontzettend vaak er gefit wordt op microsoft, dan vraag ik me daadwerkelijk af wat er dan wel goed is aan microsoft. In veel van de reacties die ik hier lees kan ik afleiden dat jullie (bijna) geen goed woord meer over hebben over microsoft. Ok, microsoft is groot, en heeft haar producten ook altijd in bescherming gehouden. En schijnbaar maakt het de consument ook allemaal geen meter uit.
Ik kan me nog herrineren dat de EC een Windows XP versie wilde hebben zonder IE en zonder Mediaplayer. Feest bij de EC allom want ze hadden hun overwinning gehaald. Maar hoeveel licenties zijn er daadwerkelijk verkocht van dat systeem? Op tweakers stond om precies te zijn 18. Windows Vista N bestaat ook al sinds de lancering van vista en wordt ook links gelaten. De consument boeit het bijna niet wat voor een systeem erop staat. Als er maar een document mee getypt kan worden, internet bankieren gedaan mee kan worden en kan worden gechat (allemaal standaard functies van Windows).
Opensource is goed, zeker weten, dat houd microsoft ook wakker en zeker ook de andere fabrikanten. Maar iedere systeem heeft zijn voordelen en nadelen. Apple, Linux, Novell, en jah Zelfs Microsoft. Kijk in vervolg inderdaad eens wat verder dan je neus lang is, en begin niet iedere keer bij een positief of negatief bericht van / over microsoft te mekkeren alsof Bigbrother weer een nieuwe manier heeft gevonden om jullie het leven zuur te maken of om jullie gegevens afhandig te maken.
Even Microsoft uit de scope maar specifiek over de opmerkingen hier over open source.
Het mooie uit de Linux- (en ook Unix-) omgeving is het commando “man”. Dit commando met als parameter een ander commando waar men weer van wil weten toont de gebruiker gelijk een compleet gestructureerd overzicht waarin beschrijving, toepassing, voorbeelden en soms ook bekende bugs getoond wordt.
Een beetje beheerder installeert deze online documentatie meestal omdat een beetje tekst toch niet echt ruimte kost. (Zeker helemaal niet als het ook nog eens gegzipt is!)
Dit is een van de schoonheden van Linux (ook UNIX)
Complexe situatie: documenteren van je API… right.
Nick, Bas, als ik Microsoft was dan zou ik het allemaal zo lang mogelijk proberen te rekken. Da’s toch logisch?
Stel jij bent ‘de baas’ van Microsoft en je zegt tegen je werknemers: ‘Collega’s, wij gaan onze concurrenten zoveel en snel mogelijk helpen om ons te kunnen beconcurreren.’ … dan wordt je toch niet voor vol aangezien?? 🙂
Nee, wat je zecht is: ‘Collega’s, we hebben nu het rechtsysteem achter ons aan zitten, dus we gaan er zo veel tijd in steken zodat we meeste winst ophalen met de minste boetes. Dus rekken waar we kunnen rekken om onze concurrenten zo lang mogelijk achter ons te houden. Mochten we het gevoel hebben dat het het waard is, dan betalen we des noods hier en daar een boete.’
Dat zou ik doen 🙂
Als ‘anti-trust waakhond’ moet je het spelletje hard spelen want dat doet Microsoft, logischerwijs, ook.
@Ted
Jaaah, dat zou ik graag willen zien op Windows!
Een MAN commando 🙂 die een compleet en gestructureerd overzicht geeft van alle (hidden) windows registery_keys, dll, drivers, executable en hun functie, api-call (hidden) parameters van alle onderdelen van het windows besturings systeem.
@Nick..
Ik was ooit eens een MCSE-er maar ik ben bewust met dit “papieren certificaatjes circus” gestopt – juist vanwege het feit dat je je WEL scheel kunt surfen op Msdn, Technet, Knowledge databases / websites / cdroms en dan nog NIET kunnen vinden wat je nodig hebt om problemen bij klanten, werkgevers op te lossen..
Ja er staat veel, maar wat je echt wilt weten staat er niet of is zeer slecht vindbaar op de meest onlogische plaatsen. En volgens mij word dit bewust zo in stand gehouden, om je te demotiveren verder en dieper te graven in windows dan dat MS nodig vind dat jij te weten komt.
Simpel voorbeeldje hiervan?
– Alle Microsoft eigen registry keys/ hives
– met hun mogelijke waardes / key
– en bijbehorende uitwerking op het windows OS
Dat moet toch niet zo moeilijk zijn voor deze software gigant uit Redmond.. Ze produceren het spul zelf…
Kun je je dan voorstellen…
Een officieel MS papiertje (tegen een MS prijs) en toch niet de informatie kunnen vinden over de produkten van MS bij de fabrikant zelf???
Dan ga je vanzelf van Linux, Unix houden 😉
Eerst wat ik daar leerde van een oud collega
– Ga naar de commandline en tik in “man man”
– De rest wijst zich dan vanzelf…
Ik kan me niet voorstellen dat Microsoft intern geen documentatie van ‘ongedocumenteerde’ API’s e.d. heeft. Dat zou betekenen dat alleen de huidige developers er gebruik van kunnen maken, simpelweg omdat de info niet aan nieuwe mensen doorgegeven kan worden. Het is er dus allemaal wel, maar de vraag is of ze het kwijt willen. Waarschijnlijk niet dus.