Het Amerikaanse Vesta Partners heeft EAM Consultants uit Den Haag gekocht. Beide bedrijven leveren SAP-diensten op het vlak van asset management: het beheer van bedrijfsmiddelen. Walter Wijnands, mede-oprichter van EAM dat verder gaat als Vesta Partners, gaat in op de achtergronden van deze transactie.
Wat wil een Amerikaans bedrijf met een kleine SAP-specialist uit Nederland?
Walter Wijnands: Vesta Partners wil de overstap naar de Europese markt maken en zocht naar een bruggenhoofd. Ze kregen een tip over ons bedrijf en benaderde ons. Een goed moment, want wij dachten juist na over een verdere uitbouw van onze organisatie?
Jullie zochten een koper?
Dat niet direct. Maar we waren toe aan een volgende stap in de markt. Ik heb EAM Consultants drie jaar geleden samen met Jan Hop opgericht. We zochten naar specialisten die zowel verstand hadden van SAP als van onderhoud – maintenance. Inmiddels werken we met 20 man en is de tijd rijp voor expansie. Op eigen kracht, dat was de bedoeling. Allleen, Vesta Partners kwam langs én het klikte. Zoals het een Amerikaanse onderneming betaamt, is Vesta sterk in marketing en verkoop. Van die kracht kunnen wij profiteren.
Wat ook meespeelde was dat het bedrijf, waar zo’n 35 man werken, twee iconen uit de SAP-onderhoudswereld als partner had binnengehaald: Kahn Ellis, die zich bij SAP bezighield met de oplossingen voor assetmanagement, en onderhoudsdeskundige Terry Wireman.
Gaan jullie in Europa groeien via nieuwe acquisities?
Vooralsnog niet. We gaan eerst aan ons internationale SAP-netwerk schudden. We zoeken vooral naar senior consultants. De meeste opdrachten komen via hun contacten binnen. In eerste instantie richten we ons op de buurlanden.
Wat is de overnamesom?
Vesta Partners is een privaat bedrijf dat geen overnamesom bekend wil maken. Wel kan ik melden dat Jan Hop en ik allebei een belang in het bedrijf hebben gekregen en lid van het managementteam zijn geworden. Ook zijn we vertegenwoordigd in de adviesraad.
Welke bedrijven gebruiken ‘asset management software’ van SAP?
Vesta Partners helpt bedrijven uit kapitaalintensieve sectoren met advisering over en implementatie van SAP-modules die met het beheren van bedrijfsmiddelen te hebben maken. Denk aan olieraffinaderijen, staal- en chemieconcerns, nutsbedrijven, vervoersondernemingen en producenten van medische apparatuur. Die beschikken over groot materieel waarop onderhoud moet worden gepleegd. Met de modules van SAP valt dit onderhoudswerk te plannen.
Noem eens een paar klanten?
In Nederland werken we bijvoorbeeld voor BP en chemieconcern Sabic. De meeste opdrachten komen van bedrijven die SAP allang hebben draaien en het gebruik ervan willen uitbreiden tot aan de onderhoudsploegen. Dan helpen wij met het implementeren van de modules.
Wat ook gebeurt is dat een organisatie al jaren met SAP werkt, maar waarbij de kennis is verschraald door het vertrek van personeel of vastgeroeste werkgewoontes. Dan is er een injectie nodig om bedrijfsprocessen te herdefiniëren aan de hand van nieuwe technologieën. Dan komen wij binnen. Ook worden we ingehuurd voor het beoordelen van de kwaliteit van geïmplementeerde SAP-modules voor asset management.
Een modekreet is ‘enterprise asset management’ (eam). Wat is dat?
Het gebruik van asset management software bleef een tijdlang beperkt tot één locatie in één land. Inmiddels ligt de aggregatiegraad hoger en kan de software bedrijfsbreed worden ingezet. Met andere woorden: in meerdere vestigingen in meerdere landen. Voor multinationals werkt dat veel efficiënter.
Daarnaast zie je een verbreding van de functionaliteit. Voorheen werd de software vooral gebruikt voor het plannen en registreren van reparaties en regulier onderhoud. De laatste jaren is daar preventief onderhoud bijgekomen. De software is intelligenter geworden en daardoor behoort het maken van analyses van de gesteldheid van de machines tot de mogelijkheden. Het onderhoud kan beter gepland worden, de machines gaan langer mee en de fabriek presteert beter.
Werkt Vesta nog met partners?
Jazeker. Ik noem Meridium dat een mobiele oplossing levert waarmee onderhoudsmonteurs en -inspecteurs hun informatiesysteem kunnen raadplegen wanneer ze onderweg zijn.
Ook werken we samen met Primavera en zijn projectplanningspakket. Primavera heeft voor de integratie met SAP de hulpsoftware Inspire ontwikkeld. Een voorbeeld: bij een grote onderhoudsactie waarbij een fabriek uit bedrijf wordt genomen, lopen veel inhuurkrachten rond om de klus zo snel mogelijk te klaren en de productie weer op gang te helpen. Om dit goed te regelen heeft de Primavera-software informatie uit SAP nodig en vice versa. Onze rol daarbij is het adviseren over en implementeren van Inspire.