Nuance PDF Converter is een alternatief voor Adobe Acrobat. Je kunt er pdf’s mee maken, bewerken en converteren. Met de nieuwe versie 5 is het onder meer ook mogelijk om multimedia-inhoud en 3D-afbeeldingen toe te voegen aan pdf’s. Het maken van elektronische formulieren is een stuk eenvoudiger geworden.
Bij pdf denk je waarschijnlijk spontaan aan Acrobat van Adobe. De bedenker van dit handige, universele, plaatsbesparende ‘portable document format’ krijgt de laatste tijd echter heel wat weerwerk. Zo kun je in recente versies van Microsoft Office documenten opslaan in pdf-formaat. Bovendien probeert Microsoft ook zijn eigen XML Paper Specification (xps) in de markt te zetten, een documentbladeraar die pdf zou moeten wegconcurreren. Het Amerikaanse Foxit Software heeft ook al enige tijd een complete pdf-oplossing. Dat geldt eveneens voor Nuance (het vroegere Scansoft) met zijn hier besproken Acrobat-alternatief PDF Converter Pro, waarvan onlangs versie 5 uitkwam.
Tijdens de installatie verschijnt nogal onopvallend de vraag of je van PDF Converter de standaardlezer voor pdf’s wilt maken. Het antwoord "Ja" is standaard aangevinkt. Of dat nou de beste keuze is, is nog de vraag. Om even vlug een pdf-bijlage aan een e-mail te lezen, moet dan immers PDF Converter 5 Pro gestart worden. Nu laadt versie 5 merkelijk vlugger dan zijn voorganger, maar Adobe Acrobat Reader en vooral Foxit Reader werken toch sneller.
Pdf-bestanden creëren
Met PDF Converter kun je op verschillende manieren pdf- bestanden creëren. Als je iets kunt afdrukken, dan kun je er ook een pdf van maken. Optioneel regel je de instellingen voor compatibiliteit, optimalisering voor internet, de compressiefactor en de bestemming. Bovendien kun je hier kiezen voor lettertype-insluiting, watermerken en het beveiligingsniveau. De meest in het oog springende instellingen zijn de compressiefactor en het beveiligingsniveau. De compressiefactor bepaalt de uiteindelijke grootte, maar omgekeerd, ook de kwaliteit van het resultaat. Nuance laat je in eerste instantie kiezen tussen zes instellingen, van verliesloze compressie tot kale tekst zonder opmaak of afbeeldingen. Wie hier zijn gading nog altijd niet vindt, kan zelf traploos de compressie en de kwaliteit van de afbeeldingen instellen.
Op het gebied van beveiliging kun je de gemaakte pdf-bestanden voorzien van wachtwoorden en zo bepaalde handelingen verbieden of toestaan, bijvoorbeeld afdrukken of de inhoud kopiëren en bewerken. Om bepaalde personen rechten te geven, moet je een wachtwoord invoeren en de codering opgeven: 40-bits of 128-bits. Een watermerk kan eveneens bijdragen tot het veiligstellen van je auteursrechten.
Aparte pdf voor elk bronbestand, wat in feite neerkomt op batch-verwerking;
Combineren in één pdf, waarbij je zelf de volgorde vastlegt;
Gelaagd combineren (met laagopties);
Alle pdf’s samenvoegen in één pdf-pakket (met pakketopties).
Je kunt de componenten van Nuance PDF Converter 5 Professional ook starten vanuit het menu van Microsoft Office. In Word, Excel en PowerPoint maakt PDF Converter 5 in het menulint een nieuw tabblad ‘Nuance pdf’ aan. Dit is dan de derde manier om pdf Create! te starten. Toch zijn ook langs deze weg weer kleine verschillen op te merken. Zo is er hier de interessante mogelijkheid tot het behouden van links, zowel naar webpagina’s als bookmarks, voet- en eindnoten. Je kunt met één klik een aantal geselecteerde e-mails – inclusief hun bijlagen – of ineens een volledige map archiveren als pdf. Daarenboven krijg je de optie alle e-mails samen te voegen tot één pdf, de e-mails elk afzonderlijk te archiveren of er een pdf -pakket van te maken.
Converteren en exporteren
Met PDF Converter-Assistant doe je eigenlijk het omgekeerde van pdf Create!: pdf-bestanden converteren naar volledig opgemaakte Microsoft Word-, Excel- of PowerPoint-bestanden, ook in de Office 2007-indeling. Corel WordPerfect- en rtf-bestanden behoren ook tot de mogelijkheden, evenals conversies van of naar Microsoft xps. Bevat het oorspronkelijke pdf-document een ingesloten tekstlaag, dan is de tekst in het geconverteerde document uiteraard foutloos. Is dat niet het geval, dan doet PDF Converter-Assistant beroep op zijn ingebouwde OCR (Optical Character Recognition). Helaas blijkt deze maar matig te presteren: een document eerst afdrukken, en daarna OCR toepassen met Nuance OmniPage 16 leverde beduidend betere resultaten op.
Naast de correctheid van de tekst rest bij de conversie van pdf naar tekstverwerker altijd nog het probleem van de bladschikking. Hier presteert Nuance PDF Converter bijzonder goed. Bij eenvoudige pdf -bestanden met gewoon tekst en afbeeldingen is het verschil tussen de afdruk van het oorspronkelijke bestand en dat van zijn geconverteerde broertje nauwelijks merkbaar. Bij een bronbestand met een moeilijke lay-out of speciale lettertypes bleef het resultaat meer dan acceptabel. De omzetting van een pdf-tabel met getallen naar Microsoft Excel gebeurde eveneens foutloos.
Bewerken
Met het derde onderdeel, PDF Converter Professional, kun je pdf’s op vele manieren bewerken. Zo kun je pagina’s draaien, in- of uitzoomen, objecten rangschikken met behulp van een raster, de pagina-inhoud bewerken en pagina’s invoegen, verwijderen, bijsnijden, kopiëren, verplaatsen, extraheren of een document op allerlei manieren splitsen. Heb je twee versies van eenzelfde document, dan kan PDF Converter Professional de documenten met elkaar vergelijken en je de verschillen aanduiden. Nieuw in deze versie is het werken met film- of geluidsbestanden en toevoegen van 3D-afbeeldingen. Je kunt die nadien in het pdf-bestand draaien, pannen en bekijken vanuit verschillende gezichtshoeken. Je kunt ook in- en uitzoomen.
PDF Converter Professional kan pdf-documenten voorlezen. De inhoud is dan weliswaar verstaanbaar, maar enthousiast kunnen we toch niet zijn over de hakkelende, nasale computerstem. Wellicht interessanter is de mogelijkheid om invulformulieren te maken. Uitgaand van een gewoon pdf -bestand dat je geacht wordt af te drukken en dan met een balpen in te vullen, maakt PDF Converter Professional er met één klik een pdf- bestand van dat je naderhand elektronisch op het computerscherm kunt invullen, ook in Acrobat Reader.
Bij relatief eenvoudige, goed opgestelde invulformulieren verliep dit proces tijdens onze testen nagenoeg foutloos, inclusief de aanvinkvakjes. Bij fantasierijke documenten bleek achteraf wel enige correctie aan de formulierelementen noodzakelijk.
Conclusie
Nuance PDF Converter 5 Professional is een prima product, al is het wel even wennen dat de functies ondergebracht zijn in drie aparte programma’s. Vergelijken we de testresultaten van Nuance PDF Converter 5 Professional met deze van de vorig jaar geteste Adobe Acrobat 8, dan blijken beide programma’s aan elkaar gewaagd te zijn. (Adobe introduceerde ondertussen versie 9, maar die is nog niet door ons getest.) Adobe Acrobat heeft wel een aantal extra snufjes die ontbreken in Nuance PDF Converter, zoals knoppen op invulformulieren voor het terugsturen per e-mail van het ingevulde document of het omzetten van AutoCad-bestanden in pdf om er maar twee te noemen. Maar daar betaal je dan ook een prijs voor. Adobe Acrobat is immers een stuk duurder dan PDF Converter.
Productinformatie
Product: PDF Converter 5 Professional
Leverancier: Nuance, netherlands.nuance.com
Systeemvereisten: Microsoft Windows vanaf 2000 (SP 4); 256 MB RAM (512 MB aanbevolen); Microsoft .NET Framework 3.0 (behalve onder Windows Vista) om pdf’s op te slaan in de indelingen DOCX, XLSX en PPTX (voor Microsoft Office 2007).
Prijzen: 99 euro voor de gewone versie en 149 euro (excl. btw) per licentie voor de Enterprise-versie. PDF Converter 5 en en pdf Create zijn ook apart verkrijgbaar voor 49 euro (uitsluitend Engelstalig).
De kern
* PDF Converter 5 Professional kan pdf’s creëren, bewerken en converteren.
* Doet functioneel (weinig) onder voor Adobe Acrobat, maar is een stuk goedkoper.
René Paulus, Data Testlab