Ik word een beetje cynisch van de ict-projecten bij de overheid. Terwijl de Tweede Kamer een enquête overweegt naar ict-mislukkingen, komen er steeds meer complexe projecten bij zonder dat er belangrijke ict-projecten worden afgerond.
Neem nu het elektronisch patiëntendossier (epd) dat dit najaar van 2008 start moet gaan. Via dit systeem worden gegevens van patiënten op een landelijk netwerk digitaal bewaard. Ik werd daar recent nog eens mee geconfronteerd toen mijn schoonmoeder van 84 werd opgenomen voor een bypassoperatie. Het ouwe mensje werd op één dag door drie verschillende artsen bestookt met dezelfde vragen die haar eigen huisarts allang in de pc heeft staan. Ongelooflijk dat de overheid zo weinig vooruitgang maakt op dit gebied, we zouden er veel profijt van hebben. Dit project start gewoon minimaal tien jaar te laat.
Vervolgens lees ik dan in de krant dat de Raad van Hoofdcommissarissen wil dat alle agenten op pc-cursus moeten. Anno 2008 is het toch wel handig dat agenten informatie op computers, mobiele telefoons, usb-sticks etcetera veilig kunnen stellen voor digitale sporen. Het moet echt niet gekker worden, dit had ook al vijftien jaar geleden ingezet moeten worden.
Ondertussen lekken er steeds meer mijlpalen uit over het ‘rekeningrijden', een majeur project waarbij de inzet van ict een succesfactor gaat worden.
Ik ben bang dat de Nederlandse overheid met de kilometerheffing de plank volledig mis zal slaan. We moeten bijvoorbeeld accepteren dat iedere autobezitter een kastje in de auto krijgt waardoor de overheid altijd weet waar je bent. Daarnaast lees ik dat wanneer je de gps-kast uit je auto haalt of op een andere wijze saboteert je jaren gevangenisstraf riskeert. Het aanranden van een vrouw of poging tot doodslag levert nog minder straf op. Tegelijkertijd draaien diezelfde Tweede Kamerleden na tien jaar experimenteren wel het internetstemmen de nek om. In welke bananenrepubliek zijn we nu terechtgekomen?
Robert van Vliet is adviseur e-overheid
Tot mijn spijt kan ik alleen maar concluderen dat deze column zeer to the point is en geheel correct!
Kwestie van persoonlijke belangen denk ik….
Mijn god wat treurig!
Inderdaad, platte organisatie van meerdere (semi)overheidsorganen, waarbij op basis van eigen belang ieder z’n eigen koers vaart. De negatieve gevolgen zijn vaak niet voor de verantwoordelijken, maar voor het totale project dat op het laatst flopt. Er is geen enkele stok achter de deur om stagnerende organen of lieden achter hun broek aan te zitten.
Dat wat betreft het mislukken van ICT-projecten; het privacyverhaal is een heel ander onderwerp.
Besluiten rond ICT worden genomen door politici met geen enkele kennis van ICT, op basis van verkeerd advies. Advies van grote ICT bedrijven die weten dat een monster vna een project garant staat voor meer, en nog veel meer inkomsten. Advies van ‘adviseurs e-overheid’, de mensen die het filter zouden moeten zijn tussen de politici en de commerciele bedrijven. Helaas, deze adviseurs e-overheid hebben over het algemeen geen ICT achtergrond. Zij kunnen wellicht op abstract niveau leuke plannetjes bedenken om dingen eenvoudiger te maken voor de burger maar blijkbaar niet alle consequenties rondom privacy en technische haalbaarheid overzien. Een goed voorbeeld is inderdaad het internetstemmen. Wanneer het systeem in detail was voorgelegd aan echte deskundigen (ik ga er van uit dat er in dit verhaal geen sprake is van bewust kwaadaardige plannen), dan waren de knelpunten die nu door die stichting worden aangestipt vanaf het begin duidelijk geworden. Helaas heeft daar nu een langdurig proces van Wob-verzoeken aan een onwillige overheid aan vooraf moeten gegaan. Diep triest inderdaad.
Adviseur e-overheid, doe uw werk eens wat beter.
Meneer van Vliet vergeet voor het gemak dat de Nederlandse burger een minimum aan bescherming van zijn privacy vraagt, dat is toch zijn/haar goed recht. Dat het EPD niet van de grond komt is omdat de techniek simpelweg niet rijp genoeg is. Met PCtjes in welke vorm ook blijft dit een systeem met gaten, daar helpt ook Vista niet. Ik hoop voor Nederland dat het rijk niet in gaat op de expirimenteerdrang die de adviseur daar ten toon spreid, dan krijgen we zweedse situaties waar iedereen alle gegevens van iedereen kan inzien.
Wat de heer Van Vliet eveneens over het hoofd ziet is dat zelfs na tien jaar experimenteren het internetstemmen nog altijd niet veilig is en daarom – terecht – door de kamer de nek is omgedraaid. Wat eveneens niet klopt is de constatering dat er geen belangrijke ICT-projecten meer worden afgerond. Het hele betoog van de heer Van Vliet past binnen de hype die ‘het schoppen tegen de ICT van de overheid’ inmiddels wel geworden is. Alleen de projecten die mislukken halen de Telegraaf nog, de succesvolle projecten daarentegen zijn niet interessant meer voor de media. En ja, dan krijg je dus een volkomen scheefgetrokken beeld van de overheids-ICT. Columns als die van de heer Van Vliet helpen bepaald niet mee om het beeld weer recht te trekken.
ICT overheid
Roofridders in de middeleeuwen met hun ketting over de weg en de tolheffingen van de vorige eeuw.
Het is een herhaling.
Politici trekken geen lering uit de geschiedenis
Als je gehate idee niet door de bevolking word gedragen ga je als politicus op de mestkar.
Internet is een zegen voor de mensheid, want met de komst van internet is de media macht van de overheid gebroken.Met Kletskoek van de overheid via de media kun je het volk niet meer manipuleren. Het nieuws van de hele wereld ligt op straat voordat de media er over kunnen publiceren.
Wat dat betreft is internet en u tube de grootste zegen van de 21 ste eeuw.
Een hartelijke groet van de Sybarit Schilder Landloper
Robert van Vliet
Robert van Vliet
World Clean Projecten
Mesdaglaan 281
2182 SN HILLEGOM
PS overigens neem ik die mededeling van u dat dit artikel niet geregistreerd word met een zeer grote berg zout.Voor mij maakt dit ook niet zoveel meer uit want ik ben al op een leeftijd gekomen dat ik niet meer hoef te liegen.