Met de lancering van het expertpanel op het Topic Open Source is het goed om eens te kijken wat open source software voor organisaties kan betekenen. Hoe word je succesvol door inzet van open source of kan open source succesvol worden ingezet? Onze nieuwe experts aan het woord.
Nog voor de officiële lancering van het expertpanel schreef opensource-expert Marteniek Bierman, projectmanager bij Topicus, een opiniebijdrage naar aanleiding van zijn eigen afstudeerscriptie. Hierin gaat hij in op de succesfactoren van open source. Op het topic is bij zijn bijdrage een schema te vinden dat moet leiden tot succes met open source. Bierman: "Voor succes met open source is kennis nodig. Deze kennis is beschikbaar, maar soms lastig te vinden. Deze kennis kun je het beste in terugkerende slagen opbouwen (iteratie). Ik heb daar een speciaal schema voor opgesteld. Ontwikkel eerst kennis op algemeen niveau. Hou dit vooral breed, zorg dat je overal een beetje vanaf weet. Hierdoor kun je makkelijker communiceren met experts, die je wellicht weer verder kunnen helpen. Zoom vervolgens in op factoren die er, op dat moment, toe doen. Zorg dat de andere factoren ook aan verdieping toekomen als daar later gelegenheid voor is. Op die manier ga je in steeds kleinere cirkels naar het einddoel toe. Haal tot slot bij factoren die beslissend zijn het onderste uit de kan. Lees zelf de licentietekst, verdiep je daadwerkelijk in de code of zoek gericht contact met de community. Fundeer conclusies op alle kennis die je zelf bijeengebracht hebt en gebruik je eigen verstand bij het nemen van beslissingen."
Dirk-Jan van der Pol
Enterprise architect
Getronics Pinkroccade
"Het gebruik van open source software is populair! Steeds meer bedrijven zetten open source software in waardoor geld wordt bespaard met het ontwikkelen van kwalitatief hoge software. Tegenover deze populariteit bestaan bedreigingen, zoals het juridisch aspect. Computersoftware is een vorm van intellectueel eigendom die onder dezelfde copyrightwet valt die bescherming biedt tegen misbruik van media zoals muziek. Tegenover het misbruik van software staan ingrijpende bedrijfsrisico's, zoals het verlies van intellectueel eigendom en hoge kosten ten behoeve van herontwikkeling. Om deze bedrijfsrisico's te elimineren is het van groot belang inzicht te hebben in de gebruikte open source software, de bijhorende licenties en eventuele licentieconflicten. Zonder gebruik te maken van licentieanalyse en managementtooling is het complex en tijdrovend, zo niet onmogelijk om alle licenties op elkaar af te stemmen. Op deze manier helpt deze tooling een organisatie geld te besparen met het gebruik van open source."
Hans Beemsterboer
Senior ontwikkelaar
Beemsterboer Software
"Trap niet in de val van nep open source. Zelf zou ik nooit Compiere (die Bierman in zijn afstudeerscriptie aanhaalt) als open source product selecteren, vanwege de sterk gelimiteerde toegang die tot de broncode wordt gegeven. Open source kan in mijn ogen alleen succesvol worden als de goede naam ervan niet vertroebeld wordt door halfslachtige leveranciers. Zodra je voor een ‘Professional'- of ‘Enterprise'-editie, of voor welke andere vorm van pakketuitbreiding dan ook, moet gaan betalen, werpt dit voor veel potentiële gebruikers een drempel op. Dit is jammer, want de naam van open source wordt in dit geval alleen gebruikt door leveranciers om een voet tussen de deur te krijgen."
Jos Struik-Philip
Directeur
Dataccent
"Het is prima dat er meer en meer methodisch wordt gekeken naar de toepassing van open source middelen. Net als bij elke ict-selectie en implementatietrajecten moet naar organisatorische, financiële, technische, en andere factoren gekeken worden. De kwaliteit van de leverende organisatie kan vergeleken worden met de kwaliteit van de community (of de organisatie erachter zoals Sun bij MySQL). Financieel moet naar onder meer de kosten van ondersteunende dienstverlening worden gekeken en technisch naar de blijvende integratie met closed source componenten. Alleen dan kan een weloverwogen en toekomstvaste keuze gemaakt worden, zoals voor elk ict-middel."
Jettro Coenradie
Chief architect
JTeam
"Al jaren ben ik bezig met het introduceren van open source bij de bedrijven waar ik werk. Bij mijn huidige werkgever heb ik daar niet veel moeite voor hoeven doen. Het gebruik van open source zit hier in het bloed van de mensen. Wij gebruiken veel open source producten, alsook re-useables tijdens het ontwikkelen als voor eindproducten. De belangrijkste reden voor het succesvol toepassen van open source is dat naast het gebruik er ook veel bijgedragen moet worden aan open source projecten. Klanten weten je te vinden als je heel veel met open source werkt. Daarnaast is het goed de eigen mensen zelf actief te laten deelnemen aan open source projecten. Tevens is het goed om klanten te stimuleren om nieuwe features terug te geven aan de community. Mijn moraal: wees niet bang om kennis te delen, je verliest er niets mee, je wordt er alleen maar sterker van."
Siem Korteweg
Midrange architect
QNH
"Een van de belangrijke aspecten van open source software is dat deze vrijwel altijd gebaseerd is op open standaarden. Open standaarden voorkomen dat men vast komt te zitten aan leveranciers. De meeste leveranciers kunnen of willen hun software niet aanpassen of koppelen aan specifieke software van anderen. Vaak wordt dan weer een extra onderdeel van een bedrijfseigen suite aangeboden om het gat te dichten. Uiteindelijk zijn dan gelijkwaardige suites van verschillende leveranciers in gebruik. Dit maakt het softwarelandschap en het beheer complexer dan nodig is. De remedie bestaat uit het zoveel mogelijk eisen van open standaarden voor nieuwe of te vervangen software. Neem vervolgens bij de selectie van software zowel open als closed source mee, omdat geen van beide soorten software in alle gevallen zaligmakend is. Mocht een product op termijn niet meer voldoen, dan is het te vervangen zonder al te ingrijpende gevolgen op de overige software."
Paul Jongen
Director Solutions Engineering Central & Eastern Europe
Alfresco
"Kies open source omdat dat het beste product/component is en het beste aansluit bij de wensen, kies het niet omdat het open source is. Openheid, kosten, flexibiliteit en transparantie zijn punten waar open source meestal goed scoort. Het uitgangspunt van veel organisaties is: we gaan een nieuw product kiezen en willen daarbij ook open source betrekken. Elementen waarop gelet moet worden bij de keuze van open source zijn binnen organisaties vaak (nog) niet duidelijk. Het schema dat Bierman gebruikt in zijn afstudeerscriptie kan hierbij helpen. Hoewel het overlap heeft met de selectie van software in z'n algemeenheid, biedt dit schema een aantal onderdelen die specifiek voor open source van belang zijn. Dit schema is dus een prima aanvulling op de wijze waarop software (tot nu toe meestal closed source) geselecteerd kan worden."
Topic Open Source
Op www.computable.nl zijn onder Opinie nu bijdragen terug te vinden van onze experts, waaronder ook de bijdrage van Marteniek Bierman met het aangehaalde schema dat de weg naar succes met open source bespreekt. Ook vind je informatie over zijn afstudeerscriptie en de optie deze gratis na te bestellen. Vind je jezelf ook expert op het gebied van open source, mail dan je gegevens met toelichting naar opensource@computable.nl.
Experts gezocht
Computable is bezig om al zijn 25 topics te voorzien van een expertpanel. Voor de komende tijd zijn wij op zoek naar experts op de volgende gebieden:
CRM: crm@computable.nl
Telecom: telecom@computable.nl
Netwerken: netwerken@computable.nl
Loopbaan: loopbaan@computable.nl
Ben jij expert op één van bovengenoemde vier vakgebieden, stuur dan een e-mail met je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar het bijbehorende e-mailadres.
Open Source geeft – in mijn ogen ;
– Openheid van zaken t.o.v. close source compontenen en besturingsystemen.
– je development-team de mogelijkheid tot het verwerven van inzicht in de produkten
– de mogelijk tot customizing naar je eigen behoeften zonder extra kosten
– de mogelijkheid de kennis echt in huis te halen en te houden
– gemeenschappelijk te werken aan het best mogelijk resultaat (omdat je sourcecode leesbaar is voor iedereen die eraan wil sleutelen)
– jou zelf de complete macht in handen
– onafhankelijkheid, want je kunt alles ZELF!
@Marteniek:
pcies.. zelf licentieteksten lezen, zelf code interpreteren, zelf alles in de hand hebben.
@Jos:
Inderdaad, de passie van de community daar zit de kracht in van open source. Zonder community en gedreven mensen geen prachtige vruchten plukken van gezamelijke inspanningen. En die community kan een fabrikant dragen, maken of breken zodat er geen monopoly eilanden ontstaan zoals Micro$oft
@Jettro:
Keep up the good work! En de deelname, stimulering van je eigen mensen is daar heel belangrijk in. Open Source s niet zomaar een stukkie software met leesbare code..
“Open Source is a way of life”..
Openheid geven in hoe jij het hebt gedaan, anderen toestaan om jouw produkten te verbeteren. Dit is echt een ander mind-frame dan close-source produkten
@Siem:
Standaarden, ja heerlijk. Alle neuzen dezelfde kant op, gezamelijk dingen doen. Iedereen gelijke kansen geven en bieden. Als de close-source community dit ook eens zou omarmen zou het ict landschap er mooier van worden en het werk van de icters er minder complex
“Open Source programmed by Open Minds” could make this (computer) planet a better place for all of us 🙂
Namaste, Ronald