'Green IT' wordt vaak genoemd door leveranciers als reden voor bedrijven om te investeren in virtualisatie. Is dat echter echt een geldige reden?
Natuurlijk, virtualisatie levert voordelen op als het gaat om stroomverbruik. Echter, als je kijkt naar de onderzoeken op dit gebied, dan leveren andere middelen betere resultaten op. Als je dus echt op zoek bent naar verbeteringen in stroomgebruik, dan is stroom zelf een eerste om mee te beginnen en dan met name het stroomverlies. Daarnaast is er natuurlijk veel mogelijk op het gebied van koeling. Virtualisatie draagt natuurlijk wel bij aan het verminderen van het aantal stroompunten en de verbetering van de koeling-resource ratio, maar het is niet de grootste verbeteraar.
Onderzoeken van Gartner, Forrester, e.a. wijzen keer op keer aan dat stroom niet op de eerste plaats staat als het gaat om redenen voor investering in virtualisatie. Het is een prettig bijproduct, dat zeker. Het lijkt erop dat de portemonnee vooralsnog voorop loopt en het 'groene' effect daar rechtstreeks aan is gekoppeld en niet andersom. Op zich een prima situatie en zeker met de stijgende energieprijzen lijkt dit een prima te stimuleren beweging naar een groenere ict.
Dat het ook anders kan bewijzen een tweetal Microsoft-engineers door een klein project met servers in een tent. Wat zegt u? Een tent? Yep, een tent. Om de conventionele wijsheden over de bouw van datacenters eens flink van een andere hoek te bekijken, besloten de twee om enkele maanden vijf servers te laten draaien in een tent om te kijken hoe ze om zouden gaan met verschillen in temperatuur en andere flexibele omstandigheden die in een hypermodern datacenter kunstmatig worden gecontroleerd. De servers draaiden de hele periode zonder downtime.
Wat leren we hiervan? Dat efficienter omgaan met stroom en koeling en daarmee groenere datacenters vooral ook met andere methoden mogelijk gemaakt kunnen worden. De bijdrage die servervirtualisatie daarin doet is zeer mooi meegenomen, maar lijkt niet de primaire 'driver' te zijn voor veel klanten. Daarin spelen business continuity, beheer en efficiency een grotere rol.
Meer info over het 'experiment'? http://blogs.msdn.com/the_power_of_software/archive/2008/09/19/intense-computing-or-in-tents-computing.aspx
Erwin Hartenberg
Virtualisatie helpt Green IT in zoverre dat het niet alleen servers consolideert maar ook een bewustwording te weeg brengt: verspilling. Meer resources 24×7 laten draaien dan je nodig hebt is onzinnig, een simpele oplossing zoals virtualisatie helpt hierbij.
Het leuke is dat je het nu op alle vlakken ziet gebeuren. Waarom ergens elektriciteit doorheen jagen als het geen waarde toevoegt? Verspilling.
Voorbeelden:
– Lantaarnpalen die branden zonder dat iemand het ziet
– Desktops die ?s nachts aan blijven staan
– Praktisch alle apparatuur die in de standby modus staat
Deze week hoorde ik bij Microsoft wederom een mooi voorbeeld van globale verspilling. Terwijl alle datacenters gigantisch veel elektriciteit verbruiken produceren ze ook een hoop warmte. Daardoor wordt er nog meer elektriciteit tegenaan gegooid om dit weer te koelen tot wel 21 graden. Microsoft koelt haar datacenters tot slechts 28 graden. Zolang de temperatuur maar stabiel blijft is 28 graden perfect. Simpel maar enorm krachtige manier om verspilling tegen te gaan.
Bewustwording en logisch nadenken.
Tsja, als aanstichter van deze discussie wil ik er zelf natuurlijk ook wel wat aan toevoegen. Ik wilde echter een plaatje gebruiken dus ik heb een nieuwe post gemaakt op de opinie pagina.