T-Mobile heeft de eerste telefoon geintroduceerd die gebaseerd is op het Android-besturingssysteem van Google. In Nederland is de telefoon vanaf begin 2009 verkrijgbaar.
T-Mobile heeft de eerste telefoon geintroduceerd gebaseerd op het Android-besturingssysteem. Het toestel is gebouwd door HTC en wordt verkocht onder de naam T-Mobile G1. Het toestel is te bestellen in de Verenigde Staten en wordt daar vanaf 22 oktober geleverd.
Nederland is een van de eerste landen buiten de VS waar de telefoon wordt uitgebracht. Begin 2009 kunnen Nederlandse bellers het toestel bestellen.
De T-Mobile G1 heeft een touchscreen en een qwerty-toetsenbord. Zakelijk gebruik van de telefoon is nog niet zo interessant. De smartphone kan niet gekoppeld worden aan Microsoft Exchange. Google denkt dat de applicatie die de koppeling maakt echter snel geschreven gaat worden. Deze applicatie wordt dan verkocht via de Android Market.
Geen Bluetooth
Ook ondersteunt de Android-telefoon geen Bluetooth. Tijdgebrek is daar de oorzaak van. Andy Rubin, die bij Google verantwoordelijk is voor de doorontwikkeling van Android: "De basis staat er nu. We zullen nog geen nieuwigheden toevoegen. Externe ontwikkelaars kunnen het platform naar eigen inzicht verbeteren. Openheid van internet en standaarden zit standaard ingebouwd."
Het Google-Android platform wordt ondersteund door enkele grote telecomaanbieders, zoals Sprint Nextel, China Mobile en T-Mobile. Ook fabrikanten LG, Motorola en Samsung hebben toegezegd het platform vanaf 2009 op hun nieuwe modellen te gebruiken.
Die zakelijke ontwikkelingen komen er wel, er zijn immers veel ontwikkelaars bezig met Android. Het is alleen wel een bakbeest van een telefoon geworden zeg. Ziet er stukken minder mooi uit dan de iPhone.
Er is wel blauwe tand support maar alleen voor handsfree. Zie o.a.:
http://www.telecomwereld.nl/n0002913.htm
Voor het complete verhaal:
http://www.linuxdevices.com/news/NS6676946579.html
Zo te zien alles behalve zo sexy en strak als de iPhone. Maar ja…
– Veel goedkoper
– Dalijk veel meer software
– Een echt toetsenbord
Interessant dat ik eigenlijk zo gauw niet kan vinden hoe de geluidskwaliteit is en hoe de agenda eruit ziet.
Google Street view en Youtube zijn zinloze gimmicks waar geen hond in de praktijk wat mee doet. Ik heb ook YouTube en Google Maps op mijn Nokia, dus erg nieuw is het ook niet (en ik gebruik het nooit).
Waarom is de telefoon zakelijk niet interessant, omdat het niet gekoppeld kan worden aan Exchange? Waarom wordt zakelijk gebruik gelijk gesteld aan Microsoft lock-in?? Ik weet niet eens hoe Exchange er uitziet en hoe het werkt.
Het lijkt me juist een prima zakelijk ding. Je kan er prima webmail interfaces mee kan bereiken of met ssh inloggen op je eigen server om zo je niet-Exchange mail reader te gebruiken.
Richt men zich met dit toestel wel op de zakelijke gebruiker?
Gezien de formfactor van het device is het nog niet duidelijk te positioneren. Is het een smartphone of is het een PC companion of gewoon een internetdevice zoals bijvoorbeeld de EePC. En richt men zich met dit toestel wel op de zakelijke gebruiker en zo ja op welke zakelijke gebruiker..
Voor zakelijk gebruik mist het toestel sowieso een paar essentiele functionaliteiten.
Als smartphone mist het bluetooth ondersteuning voor handsfree bellen. Iets wat voor de zakelijke gebruiker bijna essentieel is. Ook zal de kwaliteit en betrouwbaarheid van spraak mede bepalend zijn voor de acceptatie bij de eindgebuiker. Veel fabrikanten hebben hier nog steeds moeite mee.
Als PC companion mist het o.a. wireless e-mail mogelijkheden via de bedrijfseigen groupware server. Er is nog geen integratie mogelijk met b.v. Exchange of Lotus mogelijk. Dit zal op termijn wel worden opgelost maar vooralsnog is het niet mogelijk.
Daarnaast is het maar de vraag of het OS krachtig genoeg is om spraak en dataprocessen gelijktijdig af te handelen. Gaat spraak voor data zonder het dataproces te verstoren of verstoort een dataproces de telefonische bereikbaarheid of het SMS verkeer. Ook hier hebben veel mobiele besturingssystemen nog veel moeite mee, met als gevolg dat gebruikers telefonisch slecht bereikbaar zijn of regelmatig hun devices moeten resetten omdat het device “hangt”. Android zal zich in dat opzicht moeten bewijzen.
Je kunt je dus afvragen wat de zakelijke gebruiker er -op dit moment- wel mee kan.
Het toestel zal ongetwijfeld ook zijn weg vinden naar zakelijke gebruikers want het ziet er wel sexy uit. Maar met sexynes ben er tegenwoordig niet in het zakelijke segment.
In mijn optiek is het op dit moment niet meer dan een internetdevice waarmee men beschikt over ongetwijfeld veel Google funktionaliteit.
Maar past dat de zakelijke gebruik wel. In het enterprise segment zal de IT manager zich met name richten op integratiemogelijkheden met de bestaande infrastructuur en het beveiligen van data. Integratie met Groupware kan nog niet en er is ook nog geen Devicemanagement oplossing voor het Over The Air beheer van de toestellen en hetcentraal afdwingen van security of userpolicies. De vraag is of device agnostic DeviceManagement oplossingen als b.v. Nokia Intellisync ook Android gaan ondersteunen en wanneer.
Kortom een eerste poging die ongetwijfeld een vervolg gaat krijgen waarmee men dichter bij de behoefte van de zakelijke gebruiker komt. Maar ook Android zal zich als elke andere nieuwkomer wel eerst moeten gaan bewijzen.