Liegt de ict'er of wil hij écht liever doorgroeimogelijkheden dan geld? De meningen van de Computable-lezers zijn verdeeld. ‘Er moet minimaal vijfhonderd euro bij.'
Ict'ers willen liever doorgroeien dan geld, zeiden onderzoekers vorige week. De lezers van het artikel dat Computable daarover schreef, hebben een ander standpunt.
‘Henk' is de eerste die op het bericht reageert. Hij gelooft niet in het beeld dat de onderzoekers schetsen. "Zodra de ict'er op zoek gaat naar een nieuwe baan, moet er minimaal vijfhonderd euro bij", zegt hij. Dat zou vooral komen doordat de werknemer zich overschat door de overspannen arbeidsmarkt.
Ook iemand die reageert onder de naam ‘manager' vindt dat ict'ers vooral met geld bezig zijn. "Natuurlijk wil iedereen er geld bij en het liefst zoveel mogelijk", constateert hij. "Tijdens gesprekken met kandidaten gaat het over groei, aandacht en cursussen, maar als ze een mooi aanbod van ons hebben, kiezen ze uiteindelijk toch voor het bedrijf dat vijf tientjes meer betaalt."
Lezer ‘Pascal' legt het probleem juist bij de werkgever. Volgens hem beloven veel bedrijven doorgroeimogelijkheden, maar komt er van doorgroeien in de praktijk weinig terecht. Pascal: "Bij een van mijn vorige werkgevers ben ik weggegaan, omdat ik op zich nog wel kon groeien, maar doordat er voor die functie geen plaatsen beschikbaar waren, stond ik stil." In zo'n geval begrijpt deze lezer wel dat de ict'er zijn salariswens wat hoger legt: "Ja heb je, nee kun je krijgen."
De mening van ‘Robbert' sluit hierop aan. "Managers beloven veel, qua doorgroeimogelijkheden en cursussen. Slechts zelden komt daar ook werkelijk van terecht. De ict'er kan alleen op zeker spelen en kiest dus voor het geld."
Iemand anders heeft een heel andere kijk op het probleem. "Dit is een grote leugen", denkt een lezer die daarom reageert onder de naam ‘Pinokkio'. "De respondenten hebben sociaal wenselijke antwoorden gegeven."
Logisch, zolang je zelf niet actief en fanatiek hier achteraan gaat krijg je niks, de baas doet dit uiteraard niet uit zichzelf. Ik heb na een boel zeuren er een lullig bedrag erbij van 100 euro bruto, gezien certificeringen en mijn functioneren (volgens de baas uitstekend) een schofterig bedrag i.m.o.. En om echt een goede stap te maken is switchen meestal noodzakelijk jammer genoeg, en waarom blijf ik zitten? Plezier in mijn werk is ook wat waard natuurlijk.
Er is evenmin een doorsnee ICT’er als een doorsnee gewone man. En salaris is niet alleen geld, maar ook waardering van de werkgever.
Natuurlijk gaat het om meer geld.
Geld wat je hoopt te krijgen als je je aan je ontwikkelafspraken hebt gehouden.
Want als je waardevoller wordt voor je bedrijf, dan is het reeel daar wat voor terug te zien.
Kun je niet doorgroeien, dan kun je nog steeds uurtje-factuurtje dik 3x je jaarsalaris verdienen voor je werkgever. Ook iets waar je graag wat van terug ziet, zeker als tarieven wat zijn gestegen.
En de meeste ondernemingen hebben toch ook een winstdoelstelling? Het lijkt soms om het “de beste, grootste, betrouwbaarste, meest innovatieve, snelste” te gaan. Allemaal achterliggend belang. Uiteindelijk moet dat geld opleveren en daar gaat het om. Is ook goed, voor het behoud van je baan EN voor individuele financiele groeimogelijkheden. En dan is de circel weer rond…
10 jaar ICT en na een outsourcing de afgelopen 4 jaar bijna niks erbij, op toch al een schamel salaris, veel in de auto en nog harder werken voor hetzelfde geld, toch maar de stap gezet. Nu ‘veel’ meer erbij, opleidingen, dichter bij huis en 4×9….tja
@koos… Waar zit je nu dan? Bonus verdienen door mij ook een mooie job te geven?
Wij Nederlanders praten niet gemakkelijk over geld, daar rust voor ons Nederlanders een taboe op. Dit is denk ook de reden waarom dit onderzoek een verkeerd beeld schetst. We praten vooral over doorgroei mogelijkheden, opleidingen etc. omdat we denken dat dat professioneler overkomt maar uiteindelijk gaat het gewoon om geld!
Nou ja, doorgroei mogelijkheden zijn in wezen ook geld. Namelijk de kans op later meer geld. Het gaat dus om of nu meer geld, of later meer geld. Maar nee, ik ga niet voor de gezelligheid naar mijn werk toe. 😉