HP en IBM zitten er al: het eerste Smart Work Center van Nederland. Als het aan de Amsterdamse milieuwethouder Marijke Vos ligt, ligt er over enkele jaren een ring van deze filebestrijdende kantoren om de hoofdstad.
Cisco heeft op bedrijventerrein Gooise Kant in Almere het eerste Smart Work Center van Nederland geopend. Dit slimme kantoor moet de files tussen de polder en de gemeente Amsterdam bestrijden.
Het complex beschikt over snelle internetverbindingen, een zaal waarin op afstand met collega's vergaderd kan worden en kinderopvang. In het eerste Smart Work Center kunnen dertig werknemers terecht. Naast de gemeente Amsterdam maken ict-bedrijven HP en IBM al gebruik van het kantoor.
"Publieke en privésector werken samen om de files te bestrijden en iets voor het milieu te doen", stelt de Amsterdamse milieuwethouder Marijke Vos in het Financieele Dagblad. Vos wil ‘echt vaart' gaan maken met de inzet van kantoren op afstand: "Binnen een paar jaar moet Amsterdam een ring aan smart centers om de stad hebben." Vos denkt dat deze vorm van werken op afstand een grotere kans van slagen heeft dan alle thuiswerkinitiatieven uit het verleden. "Er zit nu ook een enorme economische drijfveer achter deze beweging. Bedrijven lopen veel schade op als de stad niet meer te bereiken is."
Dit jaar worden nog zeven tot tien andere vestigingen van het Smart Work Center ontwikkeld. Deze komen onder andere in Zwolle, Den Bosch, Rotterdam, Den Haag, Schiphol, Hilversum en in het kantorengebied van de Zuidas in Amsterdam.
Een werkplek kost 7800 euro per jaar per werknemer.
Volgens mij “zit” IBM er alleen met BCRS en kunnen medewerkers helemaal niet dat pand gebruiken om vanuit daar te werken, oplossing bij IBM is thuiswerken, met de juiste social tools en anders naar de Flex oplossing in de riekenpolder voor face to face meetings. waar de file problemen en parkeer problematiek aan de orde zijn.
Op korte termijn is dit inderdaad een prima oplossing. De gemeente juicht ieder alternatief toe om dit probleem aan te pakken en de genoemde bedrijven zijn gewend om vooral naar korte termijn effecten te kijken.
Voor de lange termijn is dit natuurlijk het verschuiven van het probleem en een weinig kosteneffici?nt concept. De enige echte manier om files te bestrijden is zorgen dat er minder (onnodig) hoeft te worden gereisd. Dat doe je door mensen indien hun beroep dat toelaat thuis te laten werken.
De faciliteiten die daarvoor nodig zijn hebben veel lagere jaarlijkse kosten, zeker als ook nog eens de reiskosten en economische schade door de files worden meegewogen. Het thuiswerken vraagt alleen om een verandering van cultuur.
Ja, een cultuurverandering kost helaas nogal wat tijd en daarom heeft mevrouw Vos meer vertrouwen in dit initiatief dan in de ‘liggende’ thuiswerkinitiatieven uit het verleden.
Met vriendelijke groet,
Maik van Rossum
Een slim kantoor is een wellicht een goed idee. Maar als het om Cisco-apparatuur gaat dan is het verstandig het netwerk te beveiligen met niet-Cisco crypto apparatuur. Op bijvoorbeeld http://www.vulnerabilityassessment.co.uk/cge.htm is een tool te downloaden waarmee real-time ‘meegekeken’ kan worden op de Cisco-apparatuur. Apparatuur om links hardwarematig te beveiligen is bijvoorbeeld te zien op http://www.idquantique.com en http://www.crypto.ch. De link encryptors van IdQuantique hebben het voordeel dat deze optioneel ook met een bewijsbaar veilige quantum key server kunnen werken.