Xprise Business Solutions uit Veenendaal heeft de modelleersoftware Essential Business Modeler overgenomen van Essmod Company. Met de tool, omgedoopt in Xemod, zijn bedrijfs- en procesmodellen op te stellen. Doel is beter zicht te krijgen op de organisatie van automatisering.
De nieuwe naam voor de modelleertool Essential Business Modeler is Xemod. Dat staat voor Xprise Enterprise Engineering Modeler, en verwijst naar de nieuwe eigenaar: Xprise. Dit Veenendaalse bedrijf heeft deze software voor het modelleren van organisatie- en procesmodellen overgenomen van Essmod Company, het eenmansbedrijf van Bart-Jan Hommes.
Hommes heeft tijdens zijn verblijf aan de Technische Universiteit Delft de modelleertool ontwikkeld. De modellering is gebaseerd op de Demo-methodiek, die opgezet is door professor Jan Dietz. Demo (Design & Engineering Methodology for Organizations) wordt ingezet bij het (her-)ontwerpen van organisaties.
Omdat Hommes als adviseur in dienst trad van Capgemini kreeg hij steeds minder tijd om de tool goed te beheren. Xprise hoorde in de markt dat hij een partij zocht die de continuïteit van de ondersteuning wel kon garanderen en bood zich als koper aan. De overnameprijs wordt niet prijsgegeven.
Ict-dekking
Met Xemod kunnen informatiebeheerders en adviseurs die zich bezighouden met bedrijfsmethodieken organisatie- en procesmodellen opstellen. Volgens Jacob Vos, consultant van Xprise, kan de software worden ingezet om beter zicht te krijgen op hoe de automatisering in een bedrijf of instelling is georganiseerd. "Het laat zien welke delen van bedrijfsprocessen zijn gedekt door automatisering en wie er verantwoordelijk voor is. Zodoende kunnen er betere afspraken en heldere procedures worden gemaakt over samenwerken en communicatie. Ook kan worden bepaald of het implementeren van nieuwe systemen voor verbetering vatbaar is."
Xprise is onderdeel van Dynaprise, een leverancier van bedrijfssoftware (Microsoft Dynamics) en zusterbedrijf van Mrpise (onderdeel dat trainingen verzorgt voor Microsoft Dynamics NAV en Dynamics AX). Vos geeft toe dat een het dochterbedrijf op het eerste gezicht een vreemde eend in de bijt is: wat moet een Microsoft-partner met een gebruiker van een modelleertool? Toch speelt Xprise wel degelijk een aanvullende rol. "Wij adviseren Dynaprise bij het invoeren van nieuwe software bij klanten. Tenslotte heeft zoiets invloed op de bedrijfsprocessen en de mensen die ermee moeten werken. Denk aan een orderinvoer- of voorraadplanningsapplicatie. Het is de bedoeling om de aanpak van Xemod ook bij Dynaprise te gaan gebruiken."
Xemod en Demo
Xemod en de achterliggende Demo-methode passen bij het gedachtegoed van beheermethodieken als Itil, Bisl en Asl. Partijen als Capgemini en Rijkswaterstaat gebruiken Demo al, en aan de TU Delft en de Hogeschool van Utrecht wordt er les in gegeven. In de bouwsector grond-, weg- en waterbouw zijn met behulp van de Demo-methodiek afspraken gemaakt over formaat en betekenis van uit te wisselen berichten. Deze afspraken zijn geschaard onder de noemer Visi (Voorwaarden scheppen voor Invoeren van Standaardisatie Ic in de bouw).
Meer info: www.xprise.com, www.xemod.nl en www.demo.nl
Van leverancierszijde een kleine correctie op dit artikel: de methodiek die door Xemod wordt ondersteund, wordt volledig in hoofdletters geschreven: ‘DEMO’ dus.