Het tekort aan ict'ers is niet alleen lastig, het kost ook veel geld. Een vacature kost een werkgever al snel vijftigduizend euro per jaar. Tjeerd Brenninkmeijer, ceo van softwareontwikkelaar Hippo: “Dit komt hard aan.”
Door het tekort aan ict'ers lopen werkgevers jaarlijks vele tonnen euro's mis. Hoewel de meeste bedrijven hard werken aan het werven van nieuwe medewerkers, zijn zij zich niet bewust van de winst die zij mislopen.
De bedragen die werkgevers op hun bankrekening kunnen bijschrijven als zij per direct het personeelstekort zouden kunnen aanvullen, loopt al snel op tot enkele tonnen.
Softwareontwikkelaar Hippo, een organisatie met veertig werknemers, is een van die bedrijven die jaarlijks een flink bedrag mislopen. De werkgever maakt per ict'er ongeveer vijftigduizend euro winst, aldus ceo Tjeerd Brenninkmeijer. Met tien onvervulde ict-functies binnen het bedrijf loopt het bedrijf jaarlijks dus een half miljoen euro mis. "We zijn ons er van bewust dat onze groei belemmerd wordt door het tekort aan ict'ers", zegt Hippo's ceo Tjeerd Brenninkmeijer, "Toch komt het horen van dit bedrag wel hard aan."
Ook Sylis, een ict-dienstverlener met 25 vacatures, loopt elk jaar een fors bedrag mis. De werkgever verdient per klant ongeveer 85.000 euro. De periode die de betreffende ict'er bij een klant doorbrengt, varieert van enkele weken tot een jaar, aldus manager ict solutions Raymond Groebbé. Hij gaat uit van een gemist bedrag van ongeveer 275.000 euro per jaar.
Volgens onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de krapte op de arbeidsmarkt voor ict-dienstverleners steeds vaker een probleem. Aan het eind van het tweede kwartaal van dit jaar liet tweederde van de ondernemers weten dat het personeelstekort hun zakelijke activiteiten belemmert. In 2004 had vrijwel geen enkele ondernemer daar last van, aldus het CBS.
Het is inderdaad voor de gekke…. Als managing consultant SCM werk ik inmiddels 14 jaar over de grens bij IBM Global Services. En ja dan zet je jezelf eens in de etalage op monsterboard en dan stroomt letterlijk je mailbox vol, je telefoon staat rood gloeiend met head hunters (vooral veel vanuit de UK??), post van potenti?le bedrijven, etc. Je moet werkelijk zelf heel goed filteren wat past bij jouw en wat niet. En als je er op een paar interessante ingaat, dan krijg je het ene excuus na de andere waarom je niet past, te veel kennis (>8jaar ?!?), te abmitieus voor aangebode positie, te veel salaris (>75k, en geen zzp’rtje) auto. Ik niet dat de markt staat te wachten op een herhaling van 10jaar geleden waar de bakker een ICT specialist werd voor iets te veel geld. Maar als een beetje bedrijf zich de moeite neemt om de talenten te erkennen en te waarderen en niet voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten dan blijft het klagen nog wel even duren. Zij cree?ren hun eigen werkelijkheid. Dus kom op CEO’s en HR mngr. kietel je (potenti?le) talenten, geef ze de ruimte, betrek ze bij ‘jouw’ passie en betaal gewoon goed.
De werkgevers lullen maar een eindje in de ruimte.
Er zijn vreemd nog genoeg enthousiaste mensen in de beroemde vijver waaruit de werkgevers zouden vissen.
Vreemd genoeg bedoeld in dit geval: men moet wel haast gek zijn om telkens als ICT-er afgewezen te worden omdat men te oud zou zijn of niet kwalitattief genoeg in huis te hebben. Als de werkgevers het lef hebben om te klagen dat elke vacature op jaarbasis een verlies van ? 50000 aan winstomzet betekent, dan moet men ook het lef hebben om deze zeer gemotiveerde ICT-er een gedegen voortraject aan te bieden om voor zijn of haar bedrijf van waarde te zijn. Ik kan je vertellen dat de meeste managers niets of tot weinig van het ICT-gebeuren af weten. Het zijn vaak voorbijkomende werknemers die hun zakken komen vullen terwijl zij van toeten nog blazen weten. Het zijn wel de personen die hun ondergeschikten moeten beoordelen of nieuwe medewerkers moeten beoordelen en of aannemen.
Och werkgevers, ik heb het met jullie te doen.
Liever ? 50000 verlies op jaarbasis dan een gemotiveerde werknemer aannemen en die persoon een behoorlijke ondersteuning op het gebied van inpassen en cursus aanbieden die overigens gerust de nodige eurootjes mag kosten. Waarom niet eenmalig ?50000.
De eerste jaar speel je quitte en de tweede, hoera, daar is de eerste winst van ?50000.
Geen geschikte jongere ICT-er te vinden?
Ga door met afstoten van ICT-werk naar de zogenaamde lagere loonlanden. Dit motiveert vooral de jongere kandidaten om voor het vak ICT te kiezen.
Het is al jaren hetzelfde liedje. Geen personeel te krijgen. Complete onzin. De dames en heren CEO’s en van de HR afdeling willen maar een ding. Iemand die precies in het plaatje past. En dan na een paar jaar er snel weer uit, want het plaatje ziet er opeens anders uit.
ICT heeft een slecht imago bij schoolverlaters. Een branche waar je snel oud bent en op de bank wordt gezet. Allemaal snelle jongens met dito auto’s die snel rijk willen worden. Maar dat zijn dan niet de ICT-ers maar degenen die nu roepen dat ze te weinig mensen hebben.
Kortom, al jaren hetzelfde. Genoeg mensen beschikbaar, maar toevallig net met een bitje op de verkeerde plaats. Investeren in opleiding? Vergeet het maar. Uit bovenstaande reacties lees je ook dat er liefhebbers zat zijn. Deze bedrijven willen voor een dubbeltje vooraan zitten en graag gratis reklame. ‘Wij doen het zo goed, dat we te weinig personeel hebben’ en ondertussen weer een stukje met je naam in de Computable.
Er zit maar 1 ding op. Solliciteer gewoon niet bij deze cowboys. Ze willen je gewoon niet en de vacatures zijn maar schijn, want die opdrachten die ze mislopen bestaan gewoon niet.
Tja, het is een wat eenzijdig geluid. Interessante opdrachten en de juiste werknemer in een veelal innovatieve omgeving als de ICT met elkaar ‘matchen’ is een vak. Net als het zorgen voor interessante opdrachten/business. Gelukkig zijn er ook zeer professionele recruiters en HR medewerkers die hun vak verstaan en inhoudelijke kennis en collega’s betrekken bij het werven van nieuwe collega’s. – Patricia
… tekort aan ict-ers, tekort aan leraren. Dit hoor ik al jaren. Als ict-er heb ik ook een eerste graads wiskunde bevoegdheid, maar het duurde ruim een jaar voordat ik als een vervanger leerkracht voor een vmbo-klas stond. Let wel als vervanger op een V M B O. Na 10 maanden werd mijn contract niet verlengd!!!
Er zijn op dit moment genoeg ict-ers en leraren die werkloos zijn. Hoe haalt men dit uit zijn/haar hersenen om te stellen dat er tekort zijn. Ik snap er niks van!!
Naast mijn wiskunde bevoegdheid heb ik twee universitaire studie gedaan waaronder TU informatica. Ik moet maar genoegen nemen met een werk als een programmeurtje. Als ik dit niet had aangenomen, zat ik nog thuis.
Advies:
Studeer geen informatica, Jack. Leer om te lullen. Daarmee kom je 10 stappen verder. Dan ben je een manager.
Lariekoek-verhaal…
Als je fatsoendelijk betaalt, zijn er best goede mensen te krijgen. Probleem is dat die detacherings-achtige bedrijven veel mensen ver onder de 4K per maand betalen en een schrale leaseauto bieden waaraan ze zelf nog mogen meebetalen als ze wat normale zakelijke opties willen (leer, navigatie).
Als je dat krijgt en je weet dat ze 125 per uur voor je vragen dan kun je inderdaad maar beter gaan ZZP-en. Binding met het bedrijf is toch minimaal bij dit soort bedrijven, al proberen ze dat te verbergen door het organiseren van semi-verplichte bedrijfsuitjes in je vrije tijd (het mag tenslotte niet ten koste van de declarabele uren gaan…).
Als je zo het verhaal leest en de reacties die erop volgen, lijkt mij dat er maar ��n ding resteert voor Tjeerd om te doen.
Zijn acquisitiemethodiek van zijn HRM onder de loep te nemen!
Haha, ICTers te kort! Jonge honden te kort, zul je bedoelen. Ik heb 25 jaar ervaring in de ICT zowel als programmeur, netwerkbeheer en ICT-manager.
Toen ik aan de kant gezet werd op mijn 50e ben ik gewoon voor mezelf begonnen als ZZPer en verdien nu hetzelfde salaris in de helft van de tijd, waar ik ook gesolliciteerd heb ze nemen niet eens de moeite om je uit te nodigen , laat staan je sollicitatie te beantwoorden, 50 jaar…. da’s oud, en dan te weten dat ze in het kabinet de pensioengerechtigde leeftijd willen verhogen.
Een goed idee zou zijn dat het kabinet zou verplichten aan werkgevers dat er een bepaalde hoeveelheid oudere werknemers zou moeten werken, net zo als ze dat met een bepaalde hoeveelheid allochtonen gedaan hadden.
By the way, het kost miljoenen per jaar om oudere ICTers thuis op de bank te laten zitten… Ook al eens over nagedacht?
Het grootste probleem wordt veroorzaakt door werkgevers en personeelsfunctionarissen die opgeleid zijn in de sociale wetenschappen en hun macht voor het personeelsbeleid daarin verzegeld hebben.
Dit is door inernet obsoleet
Zij weten niets van de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot ICT.
Mijn leeftijd is 79 jaar en lach dagelijks over de onzin en naiviteit van personeelszaken.