Softwareleverancier SPSS heeft contracten gesloten met verschillende politiekorpsen in Nederland voor de inzet van analytische en textmining-software die wordt ingezet bij de opsporing en voorspelling van criminaliteit.
Leverancier van Business Intelligence-software SPSS heeft de lopende contracten met verschillende politiekorpsen in Nederland met drie jaar verlengd. Alle korpsen maken in meerdere of mindere mate gebruik van bi bij de opsporing en bestrijding van criminaliteit.
Door de inzet van analytische software moet misdaad beter te voorspellen en op te sporen zijn. Op basis van voorspellende analyses wordt het risico op criminaliteit in een bepaald gebied berekend aan de hand van variabelen zoals weerpatronen, tijdstippen en geplande evenementen.
De software wordt ook ingezet om computers van criminelen te doorzoeken en verbanden tussen personen, plaatsen en misdrijven te achterhalen. Via textmining wordt bewijsmateriaal verzameld uit de ongestructureerde data op gegevensdragers van criminelen.
Geen ad hoc analyses
De politie gebruikt de analytische software daarnaast bij telefoontaps. Analyse van de belgegevens moet verbanden blootleggen en bijdragen aan een snelle oplossing van misdaden. SPSS-senior principal consultant Jaap Vink: "In plaats van ad hoc analyses maakt bi steeds vaker deel uit van de structurele bedrijfsvoering bij de politie."
Bij de analyses in de opsporing wordt gebruik gemaakt van patroonherkenning. Die methode is in de jaren negentig ontwikkeld voor de inzet bij banken en verzekeraars. Zij gebruiken de toepassingen onder andere om fraude op te sporen en verdachte schadeclaims automatisch te filteren.
Het internationale SPSS, waarvan het Nederlandse kantoor in Gorinchem is gevestigd, is gespecialiseerd in de inzet van bi bij criminaliteitsbestrijding. Het bedrijf werkt onder andere voor de Amerikaanse opsporingdiensten CIA en FBI.
Een risicoanalyse van dit contract leert dat het risico op het (illegale) onderscheppen van communicatie van onschuldige personen door de politie door de komst van dit systeem weer aanzienlijk is toegenomen.
Ach, een beetje meer vertrouwen zou geen kwaad kunnen.
U bent waarschijnlijk ook zo iemand die, despijt alle terror die op dit moment plaatsvindt en dreigt, nog steeds maximale waarde hecht aan de privacy van uw berichtjes over het lijntje?
Ik huldig het credo: Ik heb niets te verbergen, laat instanties mij kennen, zolang ze het netjes binnen hun geheimhoudingsplicht houden.
Ja, ik heb laatst in het bos geplast (wildplassen) en ja, ik heb gisteren maar liefst 4 km/uur te snel gereden.
Dat zijn ook echte wetsovertredingen, maar weet men niet eens van mij. Het valt dus allemaal wel mee.
@Betweter
Als het om (toekomst) voorspellingen gaat, rekenen wij (net als SPSS) met (statistische) waarschijnlijkheden. Objectief gezien schatten we in dat door dit kontract tussen SPSS en de Politie de (objectieve) kans dat er meer communicatie onderschept gaat worden op publieke netwerken groter is geworden. Of dit een positieve of negatieve ontwikkeling is dat moet iedereen maar voor zich uitmaken…
Helemaal mee eens uiteraard.
En zo nu en dan zullen op die manier inderdaad echte onschuldigen even te maken krijgen met de minder prettige kanten van het verdacht zijn. Inderdaad geen pretje en nauwelijks spontane genoegdoening te verwachten t.a.v. de geleden materi�le en immateri�le schade.
Dat op het weegschaaltje gelegd tegenover een hopelijk groter aantal opgeloste en -minder zichtbaar- voorkomen zware (lees terreur) misdrijven geeft een zeer subjectief resultaat. Het is maar net in welke periode die resultaten zullen worden gepresenteerd. In een periode van dreiging: dan zal veel gewicht worden toegekend aan het positieve effect. In een periode van relatieve rust: veel geneuzel over privacy.
Tja, (conclusie) zolang we in Nederland ons daar nog erg druk om kunnen (mogen) maken, gaat het eigenlijk nog best goed.
Jan-Peter, alvast bedankt. Ik ga vanavond nog steeds rustig slapen (maar ik blijf wel op die andere regeringspartij stemmen hoor).