Virtualisatie is een middel om het gebruik van servers te maximaliseren. Er zijn echter andere gebieden, zoals bijvoorbeeld oplossingen voor hogere beschikbaarheid, waarop virtualisatie een bijdrage kan leveren.
De virtualisatiehype lijkt op zijn hoogtepunt. VMware komt met nieuwe producten, de features voor Xen 3.4 worden gedefinieerd, Microsoft komt met zijn Hyper-V technologie en zelfs Oracle komt met servervirtualisatiesoftware. Alles is gericht op het maximaal kunnen uitnutten van beschikbare servercapaciteit.
Er zijn echter meer gebieden waarop dezelfde virtualisatietechnieken een bijdrage kunnen leveren of zelfs tot geheel nieuwe oplossingen kunnen leiden. Een voorbeeld daarvan is hoge beschikbaarheid (high availability of HA). Bij HA-oplossingen is de insteek een systeem of groep systemen met zo min mogelijk downtime te exploiteren. Downtime wordt dan gedefinieerd als: de tijdspanne dat een dienst niet beschikbaar is, gezien vanuit het oogpunt van de eindgebruiker.
Downtime kan verdeeld worden in:
- Geplande downtijd (periodiek onderhoud, software upgrades, patching, …).
- Ongeplande downtijd (uitval door een crash of externe calamiteit).
Het doel is om de uptime van een dienst te maximaliseren, ofwel om zowel geplande downtime als ongeplande downtime tot een minimum te beperken. Voor geplande downtime wil je bijvoorbeeld een server vrij kunnen spelen door alle diensten te verplaatsen naar andere servers en vervolgens onderhoud te plegen op de nu vrije server. Dit kan bij gebruikmaking van clustering, maar servervirtualisatie biedt dezelfde mogelijkheden. VMware heeft VMotion, Xen heeft live migration, Microsoft en Sun hebben deze functionaliteit op de roadmap staan voor hun respectievelijke Hyper-V- en Logical Domains-oplossingen.
Als een virtualisatieoplossing mogelijkheden biedt voor migratie van virtual machines (diensten), dan is dit dus een simpeler alternatief met alle voordelen van dien: simpeler dus minder risicovol, er is geen dure oplossing à la clustering nodig, geen speciale trainingen… En als live migration (het verplaatsen van een dienst terwel deze gewoon doordraait) mogelijk is, is dit zelfs een beter alternatief dan clustering biedt omdat daarbij een stop/start van de dienst nodig is.
Ik zie bij klanten langszaam maar zeker het besef ontstaan dat er meer voordelen zitten aan servervirtualisatie dan alleen de maximale uitnutting van hun servers. Er zijn dus meerdere redenen om naar servervirtualisatie te kijken, waarmee de hype voorlopig nog wel in stand zal blijven.
Overigens is het goed te beseffen dat tot nu toe alleen gesproken is over geplande downtime. Uit onderzoek van onder andere Gartner blijkt dat ongeplande downtime voor slechts 20 procent wordt veroorzaakt door technische storingen en voor 80 procent door fouten in processen of fouten gemaakt door mensen. En ook bij die 80 procent kan servervirtualisatie helpen om de risico's te minimaliseren. Denk daarbij aan het bieden van een goede managementinterface en het van tevoren kunnen migreren van diensten.