T-Systems is begonnen met het overzetten van de it-omgeving van Shell naar het eigen Dynamics Computing-platform. De migratie en consolidatie nemen in totaal twee tot drie jaar in beslag.
Shell sloot in april van dit jaar grote uitbestedingscontracten met AT&T (telecommunicatie), EDS (werkplekbeheer) en T-Systems (infrastructuur). Laatstgenoemde is vanaf 1 juli begonnen met het overnemen van het wereldwijde infrastructuurbeheer met vijf rekencentra, diverse opslagsystemen en 900 medewerkers. De Duitse automatiseerder zal deze it-omgeving, die uit ruim 7400 applicatieservers bestaat, consolideren.
Ook wordt er gesneden in de vele SAP-toepassingen die Shell wereldwijd gebruikt: T-Systems brengt het SAP-beheer gecentraliseerd onder in het datacentrum in München. "Shell zocht een ict-dienstverlener die voor het olieconcern de applicatieomgeving van SAP van 'links naar rechts' kan beheren op een eenduidige manier", zegt Joe Salinger, 'global account manager' Shell bij T-Systems.
Afgelopen juli maakte T-Systems een begin met het overnemen van de it-omgeving van Shell. "De hoofdmoot bestaat uit IBM-, Linux- en Unix-serversystemen", vertelt Fritz Lorenz, het voormalige hoofd van de Shell-rekencentra en inmiddels bij T-Systems in dienst als verkoop- en servicemanager van het Shell-account. "Deze omgeving migreren we in twee tot drie jaar tijd naar het Dynamic Computing-platform van T-Systems in München. Dat beschikt over Unix- en Microsoft-serversystemen."
Consolidatie
T-Systems is sterk in het consolideren van datacenters, beter dan Shell, vindt Lorenz. "Wij hebben daarover meer technische kennis in huis en opereren op een veel grotere schaal. Uitbesteding ervan kost Shell minder kopzorgen. Bovendien kunnen de kosten door de platformmigratie omlaag en is het makkelijker om technische vernieuwingen door te voeren. Ook verbetert de communicatie tussen de diverse Shell-onderdelen wereldwijd; de vele systemen belemmeren soms een vlotte manier van gegevensuitwisseling."
T-Systems houdt de vijf rekencentra die het overneemt van Shell (twee in Nederland, Groot-Brittannië, Maleisië en de Verenigde Staten) voorlopig aan. Sommige ervan krijgen een andere rol. In Nederland draaien er bijvoorbeeld ook niet-SAP-applicaties; in VS is de Houston-locatie omgebouwd tot een twin-datacenter en het ict-ketelhuis in Maleisië zal worden ingezet om nieuwe klanten te faciliteren.
Nieuw werk?
Shell had al ervaring met het uitbesteden op kleinere schaal, zegt Lorenz. Zo is de ondersteuning van sommige SAP-systemen een paar jaar geleden in handen gelegd van het Indiase Wipro en verzorgt IBM de op Websphere-gebaseerde internetsystemen. "Er bestaan nog veel meer contracten met andere dienstverleners. Shell wil dit afbouwen om voortaan nog slechts met een beperkt aantal hoofdleveranciers van doen te hebben. Op infrastuctuurgebied neemt T-Systems neemt een deel van deze contracten over. Bij het aflopen van de termijnen ervan bekijken we of we contracten verlengen of het werk zal gaan uitvoeren danwel afbouwen."
Shell zit ondertussen niet stil en heeft de Canadese olieproducent Duvernay overgenomen voor bijna zes miljard dollar. Hier ligt dus nieuw werk voor T-Systems te wachten, want de it-omgeving van Duvernay zal ongetwijfeld worden geïntegreerd met die van Shell. Volgens Salinger is het echter nog te vroeg om te concluderen dat de migratie inderdaad naar het T-Systems-platform gaat. "Shell onderzoekt nog hoe deze infrastructuur is in te passen."