Uit de Miljoenennota blijkt dat het kabinet de mogelijkheden miskent die ICT biedt om de economie te stimuleren en maatschappelijke knelpunten aan te pakken. ICT wordt teveel als apart thema gezien en in afzonderlijke projecten behandeld. ICT hoort echter een integraal onderdeel te zijn van beleidsvoornemens. ICT is de Innovatie-As die vernieuwingen mogelijk maakt in tal van economische en maatschappelijke sectoren. Dat is nodig om de arbeidsproductiviteit te verhogen in de publieke en de private sector, de vergrijzing op te vangen en de toenemende internationale concurrentie het hoofd te bieden.
Innovatieve ICT-toepassingen dragen bij aan de realisatie van veel ambities uit het regeerakkoord. De aangekondigde innovatieve publiek-private samenwerking biedt hiervoor de kansen. Dit zou een goede start kunnen krijgen in 2009, zodat ons land in 2010 een aantal aansprekende praktijkvoorbeelden kan demonstreren op het World Congress on Information Technology (WCIT). Tijdens WCIT 2010 komen topmensen uit het bedrijfsleven, de overheid, de wetenschap en opinieleiders uit heel de wereld in Amsterdam bijeen om te bespreken hoe ICT-toepassingen de kansen en bedreigingen van de wereld versneld kunnen aanpakken. Nederland kan zich daar profileren als het land bij uitstek waar vernieuwende, concrete ICT-toepassingen worden ontwikkeld. Zie www.wcit2010.org
12.000 ICT-ers tekort
In de Miljoenennota wordt de suggestie gewekt dat ICT zorgt voor het verdwijnen van banen naar het buitenland. Hoewel er voornamelijk eenvoudige werkzaamheden worden uitbesteed naar het buitenland, worden de vrijgevallen banen in Nederland ingevuld door meer hoogwaardige werkzaamheden. Dit heeft een hogere economische groei tot gevolg. ICT is zo een motor van de economie die zorgt voor veel werkgelegenheid. De ICT-arbeidsmarkt is juist krap in ons land en dat blijft de komende jaren het geval. Het tekort kan daarbij oplopen tot bijna 12.000 mensen in 2012. Het gaat daarbij niet alleen om mensen met een technische achtergrond maar ook om ICT-ers die competenties hebben op het commerciële, communicatieve en bedrijfskundige vlak. Zonder genoeg ICT-ers met de juiste kwaliteiten, komt de Innovatie-As tot stilstand en daarmee de vooruitgang in tal van sectoren. Dit is een gevaar voor heel het bedrijfsleven en voor overheidsdiensten. De helft van alle ICT-ers werkt immers bij ICT-gebruikende organisaties. ICT~Office start dit najaar een actieprogramma met als doel de instroom naar ICT-opleidingen te verhogen om zo het tekort op de arbeidsmarkt terug te dringen.
Geld voor innovatie
Nederland doet het erg goed op het gebied van privaat ICT-onderzoek: dit is vele malen groter dan het onderzoek gefinancierd uit publieke gelden. Ter vergelijking: de Barcelona-doelstellingen gaan uit van een verhouding publiek staat tot privaat van 1:2. De omvang van het private deel is weliswaar verheugend, het is erg teleurstellend dat het publieke deel zo ver achterblijft. De overheid zou Onderzoeks- & Ontwikkelingsgelden op ICT-gebied juist als een krachtig instrument moeten inzetten om de Nederlandse (kennis)economie te stimuleren en ons land weer te laten stijgen op de internationale lijst van innovatieve economieën. ICT~Office is daarom verheugd dat er 500 miljoen euro vrijkomt om succesvolle onderzoeksprojecten voort te zetten.
Haalbaarheid
ICT~Office vindt onderling vertrouwen en een goede samenwerking tussen overheid en ICT-bedrijfsleven belangrijke factoren voor succesvolle ICT-projecten bij de overheid. Daarom is er de ICT~Haalbaarheidstoets: een advies dat in een vroegtijdig stadium aangeeft of een ICT-project bij de overheid een succes kan worden. Het advies komt tot stand na een korte, intensieve dialoog tussen markt en overheid waarbij gelijkwaardigheid het uitgangspunt is. Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) pleitte onlangs nog voor een brede invoering van ICT~haalbaarheidstoets.