Cray en Microsoft maken samen een instapmodel supercomputer. De Cray CX1 is een compact systeem die de supercomputeruitvoering van Windows Server draait. Het prijskaartje ligt op slechts vijfentwintigduizend dollar.
Supercomputers zijn van oudsher groot, duur en draaien een aangepast besturingssysteem. Microsoft heeft nu samen met supercomputerfabrikant Cray een super gemaakt die Windows draait. Die machine is Cray's goedkoopste super ooit én diens eerste met Intel-processoren.
Het gebruikte besturingssysteem is de HPC-uitvoering (high perfomance computing) van Windows Server 2008. Die nieuwste versie wordt later deze maand officieel onthuld. Microsoft heeft die Windows-variant oorspronkelijk ontwikkeld om tegenwicht te bieden aan Linux dat veelgebruikt wordt op supers. Eerder dit jaar is een Windows-super al binnengekomen in de top 25 van de wereldwijde supercomputerranglijst top500.
Koopje
De nu onthulde Cray CX1-super moet Windows-supers breder beschikbaar maken. De machine kost slechts vijfentwintigduizend dollar voor het basismodel. Bovendien is de computer relatief compact; het is een zogeheten deskside-machine.
De prijs voor een topmodel komt uit boven de zestigduizend dollar, wat voor supercomputers nog steeds een bescheiden bedrag is. Qua prestatieniveau zal het echter niet concurreren met reguliere zware supers, zoals de nieuwe nationale supercomputer Huygens bij SARA.
Cluster van blades
De nieuwe Cray-super valt online te configureren en te bestellen. De machine is een cluster van maximaal acht servernodes (blades) met zestien Intel Xeon-processoren. Die chips zijn er in dualcore- en in quadcore-uitvoering.
Elke node heeft maximaal 64 GB geheugen en de totale machine kan 4 TB aan interne opslag bevatten. De samenstelling van de nodes kan verschillen; gebruikers kunnen blades voor rekenkracht (compute), opslag of juist visualisatie (grafische weergave van rekenmodellen) kiezen.
Heel vreemde ontwikkeling. Zal hier een markt voor zijn? En hoe zou Linux op dit mini craytje draaien?
Niet zo’n heel vreemde ontwikkeling. Menig universiteit zal op zoek zijn naar een betaalbare maar krachtige machine. En met Hyper-V kun je je studenten allemaal een eigen “machine” geven met veel rekenkracht (als ze niet allemaal tegelijk zware dingen gaan draaien)
Met glasvezel in opkomst gaan meer bedrijven dit soort zaken waarschijnlijk ook zelf draaien ipv in een datacenter. Een brute maar betaalbare machine lijkt daarvoor een goede oplossing.
Maar een ‘super’ computer die goedkoper is dan een beetje sportwagen. Wat is daar super aan? Afgezien van de prijs?
Het is een configuratie die je niet een twee drie zelf ergens anders kunt samenstellen, maar die menig bedrijf/instelling wel in huis zou willen hebben.
Ik zat net te kijken. Het is op zich wel interessante hardwarematige ‘middleware’. Red Hat wordt ook als een optie geboden.
Ik heb in het verleden wiskundige modellen ontwikkeld om allerlei zaken te simuleren, en geimplementeerd in C of Fortran voor een supercomputer. (Inclusief modellen voor de financiele wereld (Monte Carlo simulaties)). Soms optimaliseren we een dergelijk programma op instructieset niveau.
Ik zie het nut absoluut niet in van een Windows als OS. Als supercomputer gebruiker wil ik een OS dat zo min mogelijk resources in beslag neemt. Daar staat Windows niet bepaald om bekend.