Ruim 20 procent van de organisaties die beschikken over een Disaster Recovery Plan test dit nooit, blijkt uit onderzoek van MarketCap. Testen is heel belangrijk voor een noodherstelplan
De afhankelijkheid van bedrijven van IT is de laatste jaren sterk gestegen. Dat maakt van IT een ondersteunend proces dat van cruciaal belang is voor de bedrijfscontinuïteit. Men mag dus verwachten dat bedrijven maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat de IT-omgeving bij calamiteiten snel weer beschikbaar. MarketCap onderzocht in samenwerking met COLT de inzet van een Disaster Recovery Plan in de Belgische en Nederlandse zakelijke markt.
Het groeiende gebruik van IT heeft ervoor gezorgd dat IT als ondersteunend proces een heel belangrijke plaats inneemt. Dit wordt onderstreept door de ondervraagde bedrijven en organisaties in België en Nederland. Van de circa 100 ondervraagde bedrijven, met minimaal 100 werknemers, geeft tweederde aan dat de IT-omgeving van zeer groot belang is voor de continuïteit van de bedrijfsprocessen. Iets minder dan een kwart van de bedrijven (22%) kwalificeert de IT-omgeving als zijnde van groot belang voor de bedrijfscontinuïteit. De IT- omgeving wordt meer cruciaal, naarmate de omvang van het bedrijf – gemeten in aantallen werknemers – groter is.
Disaster Recovery omvat het proces, de richtlijnen en procedures voor het terughalen van operaties die kritisch zijn voor het voortzetten van de primaire bedrijfsprocessen. Door de grotere afhankelijkheid van IT wordt ook het belang van de beschikbaarheid hiervan verhoogd. Je mag dus verwachten dat bedrijven maatregelen treffen als zich een noodgeval voordoet waarbij de IT-omgeving "plat ligt".
Bijna driekwart van de ondervraagde bedrijven in België en Nederland geeft aan dat het over een Disaster Recovery Plan (DRP) beschikt. In de sector ‘ICT en dienstverlening’ is sprake van een bovengemiddeld aantal bedrijven (ruim 88%) dat zo’n plan heeft. In de sector ‘industrie en bouw’ is er daarentegen minder sprake van een apart Disaster Recovery Plan: slechts zo’n 66 procent van de bedrijven uit deze sector beschikt over een DRP. Deze sector is in mindere mate afhankelijk van IT ter ondersteuning van primaire bedrijfsprocessen. Terwijl bijna 68 procent van de ondervraagde bedrijven aangeeft dat IT van zeer groot belang is voor de bedrijfscontinuïteit, is dit maar voor zo’n 45 procent van de bedrijven in deze sector het geval.
Ongeveer 22 procent van de organisaties die beschikken over een Disaster Recovery Plan geeft aan dit nooit te testen. "Dit is opvallend", aldus Symen Vlastuin, marktanalist van MarketCap. "Testen is een wezenlijk onderdeel van het noodherstelplan. Tijdens testen kunnen belangrijke tekortkomingen van het plan blootgelegd worden. Daarnaast kunnen er in de loop van tijd wijzigingen aangebracht zijn in de IT omgeving, die nog niet opgenomen zijn in het plan. Een test kan dergelijke zaken snel en eenvoudig aan het licht brengen."
Jan Dejosse, Marketing Director van COLT, vult aan: "Vermoedelijk speelt het uitblijven van opbrengsten uit een test van het noodherstelplan een rol. Wellicht kan een gedegen risico-analyse helpen het algemeen management te overtuigen van de risico’s, maar bovenal de kosten die gepaard gaan met het niet-beschikbaar zijn van de IT-omgeving."