De vrijwilligers van Seniorweb krijgen jaarlijks een update bij Microsoft. Cursusleider Tony Krijnen spijkert de voornamelijk mannelijke bezoekers bij over uiteenlopende onderwerpen. Dit jaar staat het thema ‘wireless' centraal.
Frans Regtien is te vroeg. Hij is met de trein gekomen en staat om negen uur bij Microsoft op de stoep. Daarmee is hij de eerste deelnemer van het Seniorweb-event met het thema ‘wireless'. Met een kop koffie staat hij om zich heen te kijken naar de indeling van de community area van Microsoft. Deze gemeenschappelijke ruimte is bedoeld om te werken, maar ziet er vooral erg gezellig uit. In de vergaderruimtes staan grote banken en overal zijn hoekjes en nisjes om even bij te praten met collega's. "Hier kom je de dag wel door", vindt ook Regtien.
In de ontvangstruimte staan koffie, thee en lekkere dingen klaar voor de ambassadeurs van Seniorweb. Rond tien uur komen de eerste mannen binnen. De vrijwilligers, die ouderen les geven in alles wat met de computer te maken heeft, komen nu zelf een les volgen bij Microsoft.
Hoewel de meeste ambassadeurs op leeftijd zijn, brengen zij hun kennis meestal over op nog oudere computergebruikers. Frans Regtien geeft les aan bejaarden in Stiphout. Ooit hoorde hij van één van de verzorgers van het bejaardentehuis ‘die computers staan hier maar'. "Toen heb ik het gebeuren maar opgepakt", vertelt hij. "Het is zo mooi om de vorderingen te volgen. De eerste keer dat de meeste bejaarden een muis vastpakken, beginnen ze heel schokkerig, maar na een aantal maanden maken ze de mooiste dingen." Vandaag is bij ‘zijn' bejaardentehuis zelfs een open dag georganiseerd om kennis te kunnen maken met Windows Vista. Maar hij wilde zelf toch liever bij de cursus van Microsoft zijn om weer eens met zijn collega's van Seniorweb bij te kunnen praten.
Open source
Hans Straatman van Seniorweb vertelt dat er ieder seizoen een sessie bij Microsoft is. "Sinds de introductie van Microsoft XP krijgen wij hier ieder jaar bijscholing", vertelt hij. "Vorig jaar hebben we les gekregen in Vista en nu is het thema wireless. Eerst waren de techneuten aan de beurt en nu is er een sessie voor de leraren." Hoewel open source aan een opmars bezig is, geldt dit volgens Straatman niet onder senioren. "De eerste vraag die wij altijd krijgen is of er een goed boek over is. Dat is bij Microsoft-programma's uiteraard wel zo, maar voor open source geldt dat helaas maar zelden."
En dan komt de cursusleider aanlopen. Als de bezoekers hem zien, lichten veel gezichten even op. Als vaste Microsoft-trainer voor Seniorweb is Tony Krijnen inmiddels een bekende voor de meeste bezoekers. Hij zorgt ervoor dat de bezoekers goed voor de dag komen bij hun eigen klas. Als Technology Advisor van de Platform Group voor Microsoft staat hij vaker voor de klas. "Maar meestal geef ik lezingen en niet dit soort uitgebreide cursussen", lacht hij. En tegen Straatman: "Ik heb de lesstof mooi aangepast voor de leraren voor vandaag, hoor. Het meest technische is eruit."
De mannen en enkele vrouwen kunnen op zoek naar een plekje op één van de banken in het auditorium De Werf. Ook Frans Regtien beweegt zich richting de zaal. Na twee uur koffie met muffins, is hij wel toe aan een dosis nieuwe kennis.
Over SeniorWeb
SeniorWeb organiseert cursussen en workshops over computer- en internetgebruik. De stichting maakt gebruik van ongeveer 2300 vrijwilligers die de cursussen geven. Jaarlijks leren zij meer dan 55.000 vijftigplussers omgaan met de computer en internet. Ook biedt de stichting een online helpdesk en computeradvies aan huis.
Geen open source boeken? Eigenaardig, ooit van O’Reilly gehoord?
Lekker denigrerend: “Ik heb de lesstof mooi aangepast voor de leraren voor vandaag, hoor. Het meest technische is eruit.”
Er is meer documentatie voor open source te vinden en die ook nog gratis in tegenstelling tot boeken voor MS-spul, beetje moeite doen is weer eens te veel gebleken.
Voor opensource is inderdaad veel informatie beschikbaar, maar leef je even in in de cursisten. Dit zijn veelal 65+ers die gewend zijn om in het nederlands te lezen en het boek open naast de pc te leggen en regel voor regel te lezen of het scherm wel klopt. Voor sommigen is het bedienen van een muis al complex genoeg. Probeer anders aan een willekeurige oma van 70 het CHMOD commando uit te leggen..
Ik ben pro opensource, maar dan wel waar het praktisch is.
Zelf zal ik dan beter letten op publicatie datum.. 😉
Mijn moeder is 89 en koopt een nieuwe PC.
En CHMOD? Welke gebruiker van een desktop-linux-systeem gebruikt dat? Dat is echte onzin.
Overigens is een Windowssysteem ook met FOSS uit te rusten, het een sluit het ander toch niet uit.
Hoofdzaak is dat de gebruiker dat krijgt waarmee hij kan omgaan, dus geen toeters en bellen maar een “recht toe recht aan” aanpak. Het gaat toch hoofdzakelijk om internet, email, skype etc. zodat er gecommunceerd kan worden.
Openoffice op Windows is voor de meeste eigenlijk al overkill. Dat beperken op tekstverwerking, tabellen en tekeningen maakt het wat simpeler.
Het begrip KISS is oud maar nog steeds aktueel, Keep it simple and structured. Overigens vindt ik MS daar niet zo goed in.