Ziekenhuisdirecteuren maken een fundamentele denkfout in hun pleidooi om het elektronisch patiënten dossier (epd) te vervangen door medische dossiers zoals Microsoft Health Vault en Goolge Health. Die systemen zijn nog niet in staat gestructureerd gegevens aan te leveren. Patiënten kunnen daardoor niet op een begrijpelijke manier inzicht krijgen in de eigen medische gegevens. Dat stelt Nictiz-directeur Gert-Jan van Boven.
De directeuren van een aantal Nederlandse ziekenhuizen zien het elektronisch patiënten dossier (epd) zoals dat nu wordt vormgegeven graag vervangen door systemen van Microsoft en Google omdat de patiënt bij die systemen centraal staat. Ze vinden dat het epd te veel uit gaat van de informatie-uitwisseling tussen zorgverleners en dat de patiënt daarbij te veel buitenspel staat. Ze zouden het epd graag vervangen door de systemen van Microsoft en Google.
Volgens Nictiz-directeur Gert-Jan van Boven maken de ziekenhuisdirecteuren een denkfout. Van Boven: "Het gaat om de kwaliteit van informatie, dan kun je niet zomaar zeggen: we dumpen alle medische gegevens in een Google-dossier en dan heeft de patiënt inzicht in zijn medische gegevens. Het epd is namelijk ook bedoeld voor de uitwisseling tussen zorgverleners. De gegevens moeten gestructureerd worden opgeslagen, anders moeten huisartsen hun gegevens gaan overtikken uit de patiëntdossiers. Bovendien zijn er beveiligingsvraagstukken en de Google en Microsoft programma's zijn nog helemaal niet vrijgegeven voor de Nederlandse markt."
Volgens de Nictiz-directeur zien de bestuurders van de ziekenhuizen belangrijke stappen over het hoofd. "De invoering van het epd heeft een lange aanloop omdat alle systemen en gegevens bij de verschillende zorgverleners dezelfde standaarden moeten gebruiken en zo aan elkaar gekoppeld moeten worden." Dat vergt tijd. Van Boven: "De toegang van patiënten is belangrijk, maar eerst moet de informatie gestructureerd worden. Het primaire doel van het epd is niet de inzage door patiënten in hun gegevens, maar het verbeteren van de zorg door een betere uitwisseling van informatie."
Niet makkelijker
Van Boven is het met de ziekenhuisdirecteuren eens dat er zo snel mogelijk toegang moet zijn voor patiënten. Hij sluit zelfs niet uit dat daarbij in de toekomst een rol is weggelegd voor Google en Microsoft, maar volgens Van Boven denken de ziekenhuisdirecteuren ten onrechte dat het met Google en Microsoft allemaal veel makkelijker is. Volgens Van Boven slaan de ziekenhuisdirecteuren de stap over dat eerst de informatie-uitwisseling tussen zorgverleners volledig op orde moet zijn om zo'n systeem werkend te krijgen. "Het gaat om vragen over de koppeling, standaardisatie en beveiliging. Er kan wel geroepen worden dat het epd moet worden gestaakt, maar zonder een veilige uitwisseling en standaardisatie van de medische gegevens is die informatie voor een patiënt helemaal niet interessant. Als de patiënt door bergen informatie moet kan diegene er niets mee. We moeten dus ook kijken hoe die informatie wordt weergegeven. Daarvoor lopen nu al de eerste pilots en gaan wij graag met alle betrokkenen rond de tafel."
Inzage door patiënten in het epd zal gefaseerd worden doorgevoerd. Vanaf eind 2009 als de uitwisseling tussen huisartsen en ziekenhuizen is doorgevoerd, moet via DigiD voor patiënten inzichtelijk zijn welke zorgverlener bepaalde medische informatie beheert en wie die informatie heeft ingezien. Op termijn moeten patiënten ook inzicht krijgen in de feitelijke medische gegevens. Maar het Nictiz schat dat het nog zeker tien jaar kan duren voordat alle medische informatie voor patiënten beschikbaar is. Dat komt mede doordat het tempo van de digitalisering van patiëntengegevens bij de verschillende zorgverleners, vooral bij ziekenhuizen, nog niet op orde is. Daarbij zijn vragen over beveiliging en beperkingen van de mogelijkheid van patiënten om gegevens aan te passen de grootste uitdagingen.
En dan nog maar niet te spreken over de consequenties op het gebied van privacy… Dat je voor jezelf kiest software te gebruiken waarmee je privacy inlevert is ??n… Maar dit….
Als je nu van arts wisselt, moet je een formulier ondertekenen waarbij je de arts (een individu/zeer beperkte groep mensen) toestemming geeft jouw gegevens in te zien. Sla het op “bij Google” en… ach… Je hebt toch niets te verbergen……
Beangstigend, en dan overdrijf ik niet….
En wie nu roept dat je dit toch contractueel kunt ondervangen, wil ik vragen het boek van Dikkie Dik opzij te leggen.
Gezien de niet aflatende stroom van dit soort “discussies” rond het EPD is het voor clienten van zorginstellingen in Nederland raadzaam het voorbeeld van Prof. Ian Brown van het Oxford Internet Institute in de UK te volgen door aan artsen toevertrouwde informatie zoveel mogelijk te laten verwijderen uit de huidige systemen. Uit internationaal onderzoek (zie bijvoorbeeld http://www.win.tue.nl/eipsi/Slides/Brown.ppt ) blijkt keer op keer dat zowel deze zorgorganisaties als de door hun gebruikte systemen niet in staat zijn om te gaan met vertrouwelijk informatie. Met de komst van EPD’s is de geheimhoudingsplicht van deze klassieke geheimhouders defacto ingehaald door deze electronische dossiers. Daarmee is de veronderstelling van clienten dat deze informatie vertrouwelijk wordt behandeld defacto achterhaald.
Helemaal juist. Die zogenaamde ziekenhuisdirecteuren mogen doen wat ze willen met hun eigen gegevens, al publiceren het op internet maar mijn medische gegevens mogen wat mij betreft niet in handen vallen van google of microsoft.
Absurd dat het uberhaupt wordt overwogen.
Microsoft doet niet anders dan over heel de wereld de wet overtreden en google leeft van informatie over personen om die te gebruiken zoals het hun goed dunkt.
Deze ziekenhuisdirecteuren hebben duidelijk niet al te veel gezond verstand en zeker geen verstand van ICT.
Wat dacht je van hyves als medisch dossier? Als we dan toch alles op straat gooien.
Geachte ziekenhuisdirecteuren,
“Schoenmaker blijf bij je leest”
Laat het IT maar over aan de Minister van ICT!
Hou je bezig met het weg werken van die LANGE lijsten en ga de zieke mensen VERZORGEN.
En volgens mij is dat ook de doelstelling van een ziekenhuis.
Die mensen wordt een zure appel voor gehouden terwijl ze wordt verteld dat dit een hele mooie sappige wortel is.
Als ze niet gaan nadenken wat ze nou echt willen ipv alles in een grote bak te gooien en dan wel te zien waar het schip strandt dan zal welke poging dan ook tot automatisering jammerlijk mislukken.
Punt is dat dit soort ‘geintjes’ bakken met geld kost en het toch al zo uitgeholde zorgstelsel in Nederland het geld hard nodig heeft voor nuttige dingen.
Sterker nog. Je zal al bijna gaan denken dat Nederland een speciale staatsecretaris (of zelfs minister) nodig heeft om al dit soort ICT integraties te bestieren. Want dit soort gestuntel gaat qua kosten al redelijk richting een 2e Betuwelijn.
Mooie discussie. Maar wat nu als de patient zelf zijn gegevens gaat invoeren bij Google? Komt daar dan een verbod op?
Ziekenhuisdirecteuren hebben specialisten in dienst die verstand van ICT hebben. Althans dat mogen we aannemen.
Dus geen gegoogle en windhoos.
Daar is de informatie te gevoelig voor.
..omdat de patient centraal staat?? Ze bedoelen: omdat het kostenplaatje centraal staat. Met de nadruk op kosten, want alleen die zijn bij dit verhaal in geld uit te drukken. En kosten/baten analyses waarvan de baten verder gaan dan uitsluitend geld, zijn aan dit soort managers niet besteed.
^^ En dit was een andere Peter dan reactie 5.
Hoeweinig heeft zich in 15 jaar veranderd. Ik was toentertijd in de zorg als ICTer werkzaam.
Ziekenhuisdirecteuren lieten zich toen al vanalles aanleunen door commerciele bedrijven of het werkte was niet van belang, op waarschuwingen werd niet gereageerd, dat maakt de gezondheidszorg duur . . .
De meeste direkteuren hebben geen sikkepit verstand van automatisering maar zijn wel gek op de snoepreisjes, toentertijd gingen ze naar Roemenie (prostitutie was daar goedkoop).
Het mag duidelijk zijn dat de politiek in nederland hier de vinger heel erg goed aan de pols moet houden als men in nederland niet wil dat zijn medische gegevens bijv. in te zien zijn door willkeurige zorgverzekeraars die dan mensen op grond van het financiele risico uitsluiten.
Ik ben soms zelfs blij dat ik niet meer in Nederland woon.