Canonical-CEO Mark Shuttleworth heeft de ambitie Linux binnen twee jaar gebruiksvriendelijker te maken dan Mac OS. Zijn bedrijf – dat Linuxvariant Ubuntu distribueert – gaat daarom investeren in de gebruiksvriendelijkheid van het opensourcebesturingssysteem.
In zijn blog schrijft Canonical-CEO Mark Shuttleworth dat hij een team aan het formeren is dat zich enkel en alleen gaat toeleggen op het verbeteren van de desktopervaring van Linux. Shuttleworth' ultieme doel, zo zei hij in juli op een opensourceconventie, is dat de Linuxdesktop binnen twee jaar eenvoudiger in het gebruik is dan Mac OS, Apple's besturingssysteem voor Macintoshcomputers.
Shuttleworth op zijn blog: "Ik kreeg na afloop veel vragen over hoe we dat in vredesnaam konden bereiken. […] Het is waar – de free software desktop is vaak verbrokkeld en inconsistent. Maar ik zie dat niet alleen als een zwakte, maar ook als een kracht: het stelt ons in staat om te vernieuwen."
Ubuntu bereikt breed publiek
Canonical kreeg tot nu toe vaak de kritiek uit de Linuxgemeenschap dat het bedrijf te weinig code bedroeg, terwijl Linuxvariant Ubuntu wel zwaar gebruik maakt van bestaande Linuxtechnologie. Shuttleworth zegt hierover in zijn blog: "We concentreren ons vooral op integratie. Onze concurrenten vertalen dat in ‘Canonical draagt niet bij'. Maar het ligt dichter bij de waarheid om te zeggen dat we onze bijdrage afmeten aan de effectiviteit waarmee we de meest recente stabiele producten […] naar het breedst mogelijke publiek brengen."
Usability
Het nieuwe team van Canonical gaat deels uit interactieontwerpers bestaan. Dat zijn ‘usability'-experts – vaak met een psychologische achtergrond – die ideale gebruiksscenario's ontwerpen en testen. Daarnaast gaat een team van ontwikkelaars code schrijven voor onder andere X, OpenGL, Gtk, Qt, GNOME and KDE.
Met OpenGL (Open Graphics Library) kunnen ontwikkelaars virtuele 3D-omgevingen bouwen. X (Window System) is een systeem waarmee ontwikkelaars het gedrag van grafische gebruiksinterfaces kunnen bepalen, zoals de manier waarop een venster beweegt afhankelijk van muisbewegingen.GTK is een laag bovenop X voor het verder verfraaien en gebruiksvriendelijker maken van de grafische gebruiksinterface. De toolkit wordt onder andere gebruikt bij het ontwerp van de menu's en het uiterlijk van desktopomgevingen zoals GNOME en KDE. Qt is een grafische toolkit, waarmee onder ander de gebruiksinterface van Skype, Google Earth en Adobe Photoshop zijn vormgegeven.
Als gebruiker van Ubuntu met de KDE desktop geloof ik dat Shuttleworth in de goede richting gaat. Echter vergeet hij af en toe dat de basis waarop Ubuntu gebouwd is, namelijk Debian, die stabiliteit biedt die een gebruiker nodig heeft. Het gevolg is dat Ubuntu momenteel met Debian-unstable vergeleken wordt, en terecht er zijn punten waar het niet zo stabiel is als het zou moeten zijn. Een betere samenwerking met de Debian-ontwikkelaars zou daarom gewenst zijn.
Vergeleken met Windows is Ubuntu echter zo stabiel als een bunker . . . .
Ik vind ubuntu top
alles zit er op en wanneer blijkt dat het er nog niet op zit kan je het gemakkelijk dr bij zetten.
Eigelijk alles dat je nodig hebt op 1 cd
wel jammer dat ik als leek mijn favoriete spel DFBHD niet werkend krijg.
Ik lees wel wat dingen online dat het mogelijk moet zijn , maar er is niet een “one button “oplossing die mij het spel op ubuntu laat spelen
Ik denk dat wanneer dat soort dingen mogelijk zijn met deze distributie dat Ubuntu een enorme inhaalslag maakt
dus,,, knappe pc koppen onder ons, verzin eens iets waardoor ook die games gaan werken in ubuntu
ps ga vooral zo door! :p
Ubuntu is based op debian unstable tak, een wonder dan ook dat soms de stabieliteit en daarmee de gebruiksvriendelijkheid te wensen over laat. Hoewel *buntu al veel makkelijker te gebruiken is dan bijvoorbeeld slackware.
Ik verbaas me erover dat Windows nog steeds als ‘instabiel’ wordt beschouwd, dat argument gaat al jaren niet meer op.
Jan, je moest misschien maar weer eens een Windows XP of Vista proberen. Steady as a rock.
Daarnaast is Linux niet de heilige graal van stabiliteit. Ik heb (dit is wel een Ubuntu van een jaar geleden) persoonlijk ondervonden dat ook Ubuntu je PC helemaal over de zeik kan krijgen. Daarmee bedoel ik programma’s die ineens afsluiten en hard resets. Vista is sinds ik het gebruik (dik een jaar) nog niet 1 keer gecrasht.
Ubuntu is gaaf maar Windows ook. Het is niet de troep die het in de jaren 90 was. Toen was Linux onbruikbaar, in ieder geval voor de leek, en Windows onstabiel. Beide partijen hebben inmiddels veel verbeteringen ondergaan.
Als Ubuntu gebruikersvriendelijker wordt ga ik het vast weer eens proberen. Maar aangezien ik .NET developer ben zal ik het nooit als primair OS gaan gebruiken. Tenzij Microsoft Visual Studio voor Linux uitkomt…
GNU/Linux is met Ubuntu, de nieuwe Debian versies e.a. op de goede weg. Voor basisfunctionaliteit is dit al voldoende. Het standaard niet ondersteunen van o.a. diverse codecs is niet eens de belangrijkste hindernis.
Wat er nog moet veranderen is hetvolgende:
Als je iets upgrade, grafische kaart wisselt, andere monitor aansluit, detecteert Windows dit, schakelt de driver uit of deinstalleert en je vraagt de nieuwe driver te installeren. Alleen BeOS is hierin beter dan Windows, met een andere graka of scherm past die zich aan en kun je gewoon verder. Bij de Linux-distributies die ik gebruikt heb (van SUSE 6.3, 9.3, RH 7, Debian 2.0, Storm Linux 2000 tot Ubuntu 7.10) start of X niet meer op, stuurt X het scherm dan vrijwel altijd aan met een resolutie-frequentie-combinatie die dat scherm niet aan kan. Voor de gemiddelde gebruiker zal dat betekenen dat zijn scherm snel kapot zal zijn. Om dit op te lossen, moet je het normale opstarten onderbreken om op de shell te komen, en op omslachtige manier de nieuwe driver te installeren en configureren (X-config, vi o.i.d.). Dat is voor de gemiddelde gebruiker niet een, maar 7 stappen te ver. Het volledig opnieuw installeren is meestal sneller en betrouwbaarder. Toen mijn 17″ CRT-scherm kapot ging (niet door bovengenoemde oorzaak), en ik tijdelijk terug moest naar een 15″ had ik hier ook mee te maken. Nu met LCD/TFT-schermen e.d. is dat nog sterker, die kunnen vaak alleen hun eigen resolutie aan.
Alleen als je upgrades min of meer uitsluit (zoals bij een laptop of een iMac=vast scherm), ook bij vervanging defecten, zijn Linux, BSD e.d. nu al uitstekende alternatieven. Als dat is opgelost, zal ook de gemiddelde gebruiker om kunnen schakelen.