Bij de invoering van GOUD, de nieuwe standaard rijkswerkplek voor zeven departementen, kan wel degelijk voor open source software worden gekozen. Dit stelt projectleider Jan Arnoud ten Cate.
GOUD staat voor Gezamenlijke Ontwikkeling van een Uniforme rijksDesktop. Het behelst de invoering van een gestandaardiseerde werkplek voor 21.000 ambtenaren bij zeven ministeries (en een deel van hun diensten). Over de aanbesteding van het project ontstond een hoop heisa omdat er voor Microsoft-technologie was gekozen in plaats van de open source/open standaarden-koers van het kabinet ('plan Heemskerk').
Projectleider Jan Arnoud ten Cate is opgelucht. Eindelijk kan hij een toelichting geven op GOUD, daar waar hij in de felle discussie over het gesloten Microsoft-karakter van de aanbesteding op 'zijn handen moest blijven zitten'. Dat viel hem zwaar omdat journalisten en politici regelmatig dingen verkondigden die 'complete onzin' waren.
De opzet van GOUD is complex, stelt hij tijdens een persontmoeting op PulchrITijd, een bijeenkomst die Getronics jaarlijks voor zijn overheidsklanten organiseert. Zeven departementen doen mee, met elk hun eigen it-omgeving. Na invoering van de nieuwe werkplek wordt het mogelijk dat ambtenaren ook op andere departementen kunnen inloggen en eenvoudiger met elkaar kunnen samenwerken. Zo'n migratie naar nieuwe werkplekken is een forse klus. "Daarom hebben we de backoffice even ongemoeid gelaten. De aandacht gaat in eerste instantie uit naar de frontoffice. Maak je eenmaal zo'n keuze, dan zit je aan de backoffice vast."
Open Office
Het probleem is dat veel backoffice-systemen van de departementen zijn gekoppeld aan Microsoft Active Directory. Die koppeling is in de aanbesteding voor de nieuwe werkplek als vereiste meegenomen. "Dat neemt niet weg", benadrukt Ten Cate, "dat aan de voorkant wel degelijk Open Office kan worden geïnstalleerd. De twee overgebleven aanbieders (Getronics en PQR. – red.) hebben een proef uitgevoerd waarbij met een cd-rom en softwarevirtualisatie binnen een uur een Open Office-implementatie was afgerond."
In de basisapplicaties van de departementen bevinden zich zo'n 5000 tot 7000 macro's die
naar Microsoft Office 2007 over moeten, licht hij toe. De proef met Open Office heeft bewezen dat deze software zo'n migratie ook kan faciliteren, aldus Ten Cate.
Vooralsnog worden de werkplekken uitgerust met Microsoft Office 2007. De uitrol vindt vanaf april 2009 (oorspronkelijke planning: begin 2008) plaats. Er is een projectgroep GOUD, maar de departementen zullen zelf moeten beslissen om ze ook OpenOffice willen laten installeren, stelt de projectleider.
Open werkplek
Getronics levert als winnaar van de aanbesteding de software voor GOUD en zorgt voor de aansturing van de migratie. De standaard werkplek gaat deel uitmaken van DWR, de Digitale Werkplek Rijksdienst, waar het programmabureau Nederland Open in Verbinding zich op richt. In 2011/2012 moet de overheid beschikken over een 'open standaarden werkplek'. Ten Cate gaat zich vanaf volgende maand bezighouden met DWR en de vraag hoe rijksoverheidsdiensten op een goede manier kunnen overstappen naar zo'n werkplek.
> Vooralsnog worden de werkplekken uitgerust met Microsoft Office 97.
Zo zie je maar weer, Microsoft kan en wil wel oude versies leveren en ondersteunen 😉
Lees ik dit goed:
Vooralsnog worden de werkplekken uitgerust met Microsoft Office 97. De uitrol vindt vanaf april 2009 (oorspronkelijke planning: begin 2008) plaats. Er is een projectgroep GOUD, maar de departementen zullen zelf moeten beslissen om ze ook OpenOffice willen laten installeren, stelt de projectleider.
MS 97 ??
Mvgr, Mark Pruimboom
Natuurlijk wordt bedoeld Office 2007.
Dank. Inmiddels aangepast. Had me in de laatste alinea vertikt. Al die versies ook! 😉
Rik Sanders
Eindelijk een genuanceerd bericht over dit project. Ik heb me mateloos geirriteerd over de eenzijdige en simplistiche insteek van enkele oppossitiepartijne. Ik heb altijd geleerd dat als je ergens geen verstand van hebt, je het over moet laten aan mensen die het w?l snappen. Nu blijkt maar weer dat het dan goed komt. Complimenten voor de Medewerkers Project Goud. Knappe prestatie met een dergelijk turbulente omgeving!
Gelukkig, toch MS Office 2007.
Ik ben dan wel zeer benieuwd hoe de kennis geborgd gaat worden bij deze grote groep mensen. Klassikale opleidingen en e-learning is mijn inziens geen optie, te kostbaar.
Vandaag de dag worden de beste resultaten behaald met Electronic Performance Support Systemen, het ondersteunen van de eindgebruikers in de werkomgeving op basis van hun rollen en taken die ze moeten uitvoeren. EPSS oplossingen heeft zich met name ook bewezen binnen ERP en ECM omgevingen.
Mvgr, Mark Pruimboom
Business Consultant Learning Solutions Atos Origin
Het is OpenOffice.org en niet OpenOffice. OpenOffice is een Nederlands bedrijf: http://www.openoffice.nl. Zie ook Wikipedia:
Het softwarepakket heet OpenOffice.org vanwege een handelsmerkconflict met een aantal internationale bedrijven dat de naam “Open Office” al eerder gebruikte. Onder andere in de Benelux was deze naam al in 1999 in gebruik door een bedrijf dat automatiseringsoplossingen op basis van Linux en opensourcesoftware levert. Sinds maart 2000 is “Open Office” door dit bedrijf als merk geregistreerd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom.
http://nl.wikipedia.org/wiki/OpenOffice.org
Euh, is er iets mis met Office 97, of Windows, of de Windows browser? Waar gaat dit nu weer over. Mag een organisatie niet gewoon kiezen voor de software die als standaard bekend staat en waar zo’n beetje iedere ict-lul verstand van heeft. Moeten we ons gaan overleveren aan open-source-freaks, als zij al te vinden zijn. Te grote broek mensen…
Die Open Source gaat nooit wat worden bij de overheid.
Diegene die de beslissingen nemen worden niet geconfronteerd met de gevolgen ervan.
De macro’s in Word zijn er voor gemaakt MS word incompatibel te maken met OpenOffice.
Elke monopolist zorgt ervoor dat de overstap kosten zo hoog mogelijk zijn. Korte termijn denkers maken dan de afweging dat het allemaal te moeilijk en te duur is.
Op lange termijn is closed source geen houdbaar business model.