Bij de invoering van GOUD, de nieuwe standaard rijkswerkplek voor zeven departementen, kan wel degelijk voor open source software worden gekozen. Dit stelt projectleider Jan Arnoud ten Cate.
GOUD staat voor Gezamenlijke Ontwikkeling van een Uniforme rijksDesktop. Het behelst de invoering van een gestandaardiseerde werkplek voor 21.000 ambtenaren bij zeven ministeries (en een deel van hun diensten). Over de aanbesteding van het project ontstond een hoop heisa omdat er voor Microsoft-technologie was gekozen in plaats van de open source/open standaarden-koers van het kabinet (‘plan Heemskerk’).
Projectleider Jan Arnoud ten Cate is opgelucht. Eindelijk kan hij een toelichting geven op GOUD, daar waar hij in de felle discussie over het gesloten Microsoft-karakter van de aanbesteding op ‘zijn handen moest blijven zitten’. Dat viel hem zwaar omdat journalisten en politici regelmatig dingen verkondigden die ‘complete onzin’ waren.
De opzet van GOUD is complex, stelt hij tijdens een persontmoeting op PulchrITijd, een bijeenkomst die Getronics jaarlijks voor zijn overheidsklanten organiseert. Zeven departementen doen mee, met elk hun eigen it-omgeving. Na invoering van de nieuwe werkplek wordt het mogelijk dat ambtenaren ook op andere departementen kunnen inloggen en eenvoudiger met elkaar kunnen samenwerken. Zo’n migratie naar nieuwe werkplekken is een forse klus. "Daarom hebben we de backoffice even ongemoeid gelaten. De aandacht gaat in eerste instantie uit naar de frontoffice. Maak je eenmaal zo’n keuze, dan zit je aan de backoffice vast."