Het ROC Friese Poort brengt leerlingen van de ict-opleiding tijdens hun vierde jaar onder bij een leerbedrijf binnen een bedrijf. Dienstverlener Danthas heeft hierdoor inspraak in de lesstof van de leerlingen. Is hier geen sprake van belangenverstrengeling? Volgens Jan-Willem ten Hove, opleidingscoördinator bij het ROC, valt dit wel mee.
Een leerbedrijf binnen een bedrijf is nieuw. Het ROC Friese Poort uit Drachten laat vijf leerlingen binnen Danthas projecten draaien die normaal gesproken op school lopen. Hoewel de lesstof hierop wordt aangepast, zijn ze niet bang dat deze zich te veel op één bedrijf richten.
"Speerpunt voor onze opleiding is om meer met het bedrijfsleven in de buurt te doen", vertelt Jan-Willem ten Hove, opleidingscoördinator bij het ROC. "Danthas belde november vorig jaar of we niet konden samenwerken. Na een gesprek waren wij erg positief over de mogelijkheden. Dus hebben we een plan van aanpak gemaakt. In gesprekken hebben we hun wensen doorgenomen en veel overlegd. Welke functies en welke trainingen zijn nodig? Hoe gaan we de leerlingen voorbereiden? En heel praktisch: Danthas moest vijf werkplekken in orde maken."
Waarom het wensenlijstje van Danthas in de lesstof is opgenomen? "Als school kijken we naar wat het bedrijfsleven wil", aldus Ten Hove. "Voor mbo's is het belangrijk om met je lesstof de praktijk zo dicht mogelijk te benaderen. Een project op school blijft altijd een simulatie. Bij Danthas hebben de leerlingen echte collega's. En als je dichtbij het bedrijfsleven wilt zitten en daarop wilt inspelen, moet je ook mee in wat een bedrijf wil."
Kwalificatiedossier
Ten Hove denkt ook dat het gevaar van te veel verbondenheid met één bedrijf meevalt. De opleiding wordt volgens hem niet geheel afgestemd op Danthas. "Ten eerste valt het leerbedrijf in het vierde jaar en zijn de leerlingen al bij verschillende bedrijven op stage geweest. Ten tweede moeten ze aan het einde van de opleiding een examen afronden en daarvoor geldt een kwalificatiedossier van de overheid." Een algemeen examen dus, geen Danthas-examen. Maar de Proeve van Bekwaamheid wordt door de Danthas-gangers wel binnen Danthas afgelegd. "Binnen een ict-opleiding is het belangrijk dat de Proeve van Bekwaamheid in de praktijk wordt afgenomen, het is dus logisch dat dit voor deze vijf jongens bij Danthas gebeurd. Doordat we elk jaar een nieuwe groep leerlingen kunnen plaatsen, waarborgen we bovendien continuïteit."
Danthas is een bedrijf met rond de vijfentwintig medewerkers. Vijf extra personen betekent een uitbreiding van twintig procent. Maar bang dat de leerlingen daardoor niet goed begeleid zouden worden, is Ten Hove niet. "Danthas is al een erkend leerbedrijf voor stage. Zij zijn dus gewend om leerlingen te begeleiden. Bovendien zal er een halve dag per week een docent aanwezig zijn bij Danthas."
"Dit is ook om er voor te zorgen dat het project niet los van de school komt te staan. De docent voert gesprekken met de leerlingen en medewerkers van Danthas. En wij zullen ook heus kritisch zijn tegenover Danthas. Als de leerlingen een week niets of weinig te doen hebben, zal de leraar Danthas daar zeker op aanspreken. Zij moeten wel zorgen voor uitdaging voor de leerlingen."