Soa is definitief doorgebroken. Een kijkje op Google naar het aantal 'hits' op het acroniem 'soa' laat zien dat de hoeveelheid informatie op internet over soa al weer aan het afnemen is. De webservicestandaarden zijn al bij een tweede of zelfs derde release aangeland. Alle leveranciers verwerken de standaarden in hun softwareproducten en (erp-)applicaties. De nieuwe middleware (enterprise service bus) is al aan het opschuiven richting een geïntegreerd serviceplatform. De architectuurstijl en de bijbehorende standaarden en technologie krijgen zo langzamerhand een steeds duidelijkere plaats in het totale palet aan architectuurstijlen en oplossingsmogelijkheden. Soa vervangt niet alle andere stijlen, maar komt erbij. Er zijn inmiddels al weer nieuwe architectuurstijlen bijgekomen, zoals event driven architecture en rule based architecture. Je kunt gerust stellen dat de 'hype' over de top heen is.
Soa werd tot twee jaar geleden nog vooral gerelateerd aan de integratieproblematiek: soa was de opvolger van enterprise application integration (EAI), waarin de problemen rond de koppelingen tussen applicaties in heterogene omgevingen centraal stonden. Het bekende oerwoud aan koppelingen tussen alle applicaties leidde tot een starre, inflexibele, moeilijk aan te passen informatievoorziening. Hoewel deze situatie bij bijna alle organisaties nog steeds bestaat, ook al worden er in toenemende mate services ontwikkeld, wordt soa tegenwoordig door de ict-markt vooral gerelateerd aan mogelijkheden om tot flexibelere bedrijfsvoering te komen. Soa als 'enabler' voor bpm, om zo de voordelen voor de business veel meer op de voorgrond te stellen. Om daadwerkelijk te kunnen innoveren. En zo hoort het ook.
Kortom, soa is definitief doorgebroken en is toe aan de volgende fase. Die fase impliceert dat alle veranderingen die in de projecten nodig bleken te zijn (werkwijze, paradigma, rollen en verantwoordelijkheden, deliverables, tools en uiteraard best practices) in de standaardprocessen van de organisatie moeten worden verankerd en geborgd. Soa moet de trigger vormen om te werken aan een meer volwassen en professionele ict-organisatie, die zijn diensten levert aan de business op een hoger volwassenheidsniveau. Alleen op die manier kan de ict-organisatie opschuiven van een re-actieve naar een pro-actieve dienstverlener, die meehelpt te innoveren, nieuwe kansen voor de business te ontdekken en deze mogelijk te maken.
Op 7 en 8 oktober zijn de meest invloedrijke soa-experts in Nederland op een internationaal soa-symposium in de Amsterdam Arena. Het toont aan dat soa definitief is doorgebroken; de architectuurstijl en de bijbehorende standaarden en technologie krijgen snel hun plek binnen het totale palet aan architectuurstijlen en oplossingsmogelijkheden. Wereldwijd zijn talloze best practices beschikbaar. Het is dus hoog tijd om een diepgaand vakinhoudelijk symposium aan soa te wijden. Daarom heb ik begin dit jaar samen met soa-goeroe Thomas Erl het initiatief genomen om de meest invloedrijke soa-experts en -auteurs naar Nederland te halen en hun kennis te laten delen.
En dat is gelukt! Op 7 en 8 oktober staan in de Amsterdam ArenA topsprekers op het programma als Thomas Erl, David Chappell, Peter Fingar (bpm-goeroe), Sandy Carter, Dirk Krafzig, Brian Loesgen (die nieuwe informatie over Oslo zal onthullen), Chris Madrid, Joe McKendrick en talloze anderen. Inmiddels zitten we op zo'n zeventig sessies verdeeld over elf tracks. Het onafhankelijke symposium wordt gesteund door alle productleveranciers die er toe doen op soa-gebied. Direct na het symposium geeft soa-goeroe Thomas Erl ook soa-workshops van 9 tot en met 15 oktober. Deze workshops bieden de mogelijkheid gecertificeerd te worden tot soa-analist, soa-architect of soa-consultant.
Kortom, wereldwijd gezien wordt dit het beste en meest-diepgaande symposium op soa-gebied in 2008. Een unieke kans om elkaar te ontmoeten en kennis te delen met de experts. Alle informatie is te vinden op www.soasymposium.com