Ontwikkelingsorganisatie Viafrica haalt oude computers terug uit Tanzania om de grondstoffen in Nederland te recyclen. Het gaat om een tijdelijke oplossing, tot een manier is gevonden de systeemkasten, printplaten en beeldschermen lokaal op milieuvriendelijke wijze te laten verwerken.
Viafrica haalt computers die enkele jaren geleden naar Afrika werden gestuurd terug naar huis. De oude apparatuur wordt hier milieuvriendelijk gerecycled. Directeur Joost Dam van de stichting legt uit wat de achtergrond is van deze bijzondere actie.
Wanneer verwacht u het eerste afval uit Afrika?
"De eerste container staat nu klaar voor transport. Die verwachten wij over een maand in Nederland. Het wachten is nog op het papierwerk. In Tanzania raakt de bureaucratie ernstig in verwarring van iemand die zijn eigen troep komt ophalen. De internationale wetgeving is gemaakt om het dumpen van afval in de derde wereld te voorkomen. Dit is de omgekeerde wereld."
Wat kost het terughalen van die oude computers?
"Dat weten wij nog niet. Het vervoer van een veertigvoets zeecontainer van Rotterdam naar Mombassa kost 3200 euro. Daar komen aanvullende kosten bij als de borg, het inklaren en het binnenlandse vervoer. Ik schat dat de totale kosten van de terugreis uitkomen op zo'n 6500 euro."
Wie draait er op voor die kosten?
"Wij in elk geval niet. Daar hebben wij het geld niet voor. De kosten worden gedragen door ICT~Milieu, dat in Nederland de recycling van elektronisch afval regelt. De computers worden verwerkt bij Sims Recycling Solutions in Eindhoven. Dit valt binnen het contract dat zij hebben met ICT~Milieu. Die paar computers uit Afrika pakken zij even mee."
Is lokaal verwerken niet handiger?
"Natuurlijk. In samenwerking met de TU Delft doet een student van de TU Eindhoven op dit moment onderzoek naar een veilige verwerking van computerafval daar. Die keert volgende week terug. Voordat oude hulpcomputers daar worden gerecycled zijn wij wel twee jaar verder."
Gaat het om oude computers van de TU Delft?
"Dat las ik vorige week overal in de pers (ook bij Computable, JvB). Dat klopt niet. Wij krijgen veel computers van de TU Delft, maar die zijn vorig jaar en dit jaar naar Afrika gebracht. Die staan daar nog gewoon te draaien. De computers die nu terugkomen zijn eerder naar Afrika gebracht."
Viafrica en Computable
Behalve TU Delft werkt ook Computable samen met stichting Viafrica. De organisatie zet servicecentra op om scholen te ondersteunen bij het gebruik en beheer van een computerlokaal. Hier werken lokale ict'ers, waar nodig bijgestaan door Nederlandse collega's die worden uitgezonden door Viafrica.
Computable helpt Viafrica door een aantal lezers naar Afrika te sturen en vanuit Nederland met concrete oplossingen voor ict-problemen te komen. Komend jaar zullen tien ict'ers naar Afrika worden gezonden. Zij verblijven drie weken in Tanzania of Kenia. Detacheerder IT-Staffing verzorgt de selectie van de ict'ers en betaalt de reis- en verblijfkosten.
Viafrica stelt bepaalde eisen aan ict'ers. Lijkt het je wat? Meld je aan.
Zonde van het geld om PC’s terug te halen. Opslaan totdat er een duurzame recyling oplossing gevonden is was wellicht goedkoper geweest.
Het toont in ieder geval aan dat het beter is te investeren in groene PC’s / laptops die ontworpen zijn om:
zelf te repareren
5 jaar mee te gaan ipv 2 jaar
eenvoudig zijn te upgraden zonder kosten
vrijwel gifvrij
volledig recyclebaar
op een gifvrije accu werken als de stroom uitvalt
en super zuinig zijn
Het MIT heeft zo’n laptop gemaakt, de XO, en een schoolserver, de XS. Meer info: http://www.openwijs.nl
Geschikt voor ontwikkelingslanden maar ook voor Westerse landen. Niet voor niets zijn er al bijna 100.000 in gebruik in steden als New York, Florence etc.
De techniek is open source dus iedereen kan het toepassen. Wie volgt?
(offtopic) kheb zelf een PC gekocht bij Viafrica, goede service en vriendelijke mensen! 😉