George Banken, eigenaar/oprichter van Detron, is nog lang niet uitgekocht. Hij wil van de Detron ICT en Telecom Groep de grootste ict-dienstverlener voor het midden- en kleinbedrijf maken. Na de acquisities van Kender Thijssen, XB en Squire neemt Banken even een pauze.
Met Detron is George Banken weer helemaal terug op de Nederlandse ict-markt. Vanaf halverwege 2007 is Banken met zijn managementteam bezig om de Detron ICT en Telecom Groep op te bouwen. Doel is het bieden van de ‘de werkplek van de toekomst' aan het midden- en kleinbedrijf via een geïntegreerde, oplossingsgerichte ict-dienstverlening.
Tot de Detron ICT en Telecom Groep behoren onder meer Finntax, Esprit Telecom en de afgelopen juli ingelijfde bedrijven Kender Thijssen, XB en Squire. Banken is van plan nog meer systeemintegratoren en wederverkopers over te nemen. "Het streven is de grootste ict-dienstverlener voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland te worden", stelt hij. Banken verwacht dat er in elk geval meer acquisities zullen volgen op het gebied van werkplekken. Hij neemt het overgenomen Squire als voorbeeld. "Een bedrijf met een duidelijke specialisatie dat al elf miljoen euro omzet aan werkplekbeer draait. Naar dat soort bedrijven zoeken we."
Overnames
Tot de concurrenten op de mkb-markt behoren KPN, Centric, Triple P, Simac, Avensus en allerlei kleine partijen. "Die markt is versnipperd. Vandaar dat er genoeg mogelijkheden voor overnames liggen." Dit jaar zullen er na de diverse aankopen hoogstwaarschijnlijk geen nieuwe 'boodschappen' meer worden gedaan, tenzij er nog een heel interessante aanbieding langskomt. De Detron ICT en Telcom Groep is na de laatste trits overnames gegroeid van 22 naar 120 miljoen euro. Er werken ruim zeshonderd mensen.
Voorlopig blijven de overgenomen firma's opereren onder eigen naam. Banken wil wel dat de verschillende onderdelen minder productgeoriënteerd opereren en meer oplossingsgericht gaan denken. "Klanten hebben er vaak geen benul van waar ze over vijf jaar met hun ict moeten staan. Wij willen oplossingsmodellen opzetten die hen helpen bij het inrichten van hun ict."
Nutsmiddel
Ict wordt een nutsmiddel en net zo belangrijk als gas, water en licht, zegt hij. "Directies beseffen nog niet goed hoe bedrijfskritisch ict is geworden en dat er aan automatisering en telecommunicatie flinke kosten zijn verbonden. Veel ict-dienstverleners bieden op dit vlak echter weinig toegevoegde waarde en beperken zich tot het leveren van producten. Detron biedt geïntegreerde ict-oplossingen die bijvoorbeeld zijn gericht op de continuïteit van het bedrijf. We hebben een eigen netwerk en datacenters. Voor het mkb is alleen KPN hiermee bezig."
De financiële middelen om te investeren, heeft Banken overgehouden aan de verkoop van Detron aan Landis in 2000. Dit ict-bedrijf ging echter jammerlijk failliet en Banken kocht de netwerkspecialist terug uit de boedel. Naast de Detron ICT en Telcom Groep bestaat Detron uit een investeringstak met deelnemingen in internetbedrijven.
Die good old George. Vroeger heeft ie bij van der Linden hetzelfde gedaan voordat ie Detron begon. De beste mensen bood ie toen ook een nieuw contract aan. Hij wist dus precies wie ie moest overnemen omdat ie er zelf ook vandaan kwam. Toen heeft ie z’n aandelen Detron verkocht aan Landis. En nu weer teruggekocht ? Hij zal d’r niet echt slechter op geworden zijn.
T’is meer de mannelijke incarnatie van Nina Brink! En IT beminnend Nederland, daar wil je toch echt niet voor werken???