De ict van de gemeente Amsterdam schiet tekort. Door gebrek aan regie werken de ict-afdelingen van de gemeente te veel langs elkaar heen. Dat concludeert onderzoeksbureau McKinsey na onderzoek.
Er moet een sterkere regie worden gevoerd over de ict-afdelingen van de gemeente Amsterdam. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op de uitkomsten van een onderzoek door adviesbureau McKinsey. Uit dat onderzoek blijkt dat de ict-afdelingen van de gemeente te veel versnipperd zijn. "Dat zorgt voor beveiligingsproblemen en ict wordt onvoldoende ingezet bij de uitvoer van beleidsdoelen", concludeert het college in een vandaag verschenen reactie op het onderzoek.
De gemeenteraad van de hoofdstad heeft al eerder maatregelen genomen om de inzet van ict meer te concentreren en om infrastructuur en applicaties meer te standaardiseren. Uit het onderzoek komt nu echter naar voren dat die centralisering te langzaam wordt uitgevoerd.
Effectiviteit
Wethouder Van Poelgeest: "Dat allerlei ict-functies zich binnen de gemeente decentraal hebben ontwikkeld is logisch. De huidige tijd vraagt echter om meer. We moeten nu meer de regie vanuit één plek regelen. Alleen dan kunnen we voor effectiviteit zorgen. Als we dat niet doen, dan lopen we in de toekomst tegen grote problemen op."
Van Poelgeest, dat is toch die man die niet eens in staat is om voor z’n gebit te zorgen?
Een nietszeggende reactie van deze man. Typisch een politicus die geen enkele voeling met techniek heeft. We worden geregeerd door door zichzelf benoemde ‘experts’, niet door ingenieurs…
De problemen met betrekking tot ict, welke door Computable naar buiten zijn gebracht, kunnen op korte termijn worden opgelost.
zie bijvoorbeeld
http://www.gemeenteanalyse.nl
Men moet zich houden aan de uniforme opzet van gegevens zoals landelijk en op het ministerie van binnelandse zaken gebruikt worden.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG is het chaotische voorbeeld, welke geen bestuurlijke bevoegdheid heeft en Amsterdam en andere gemeenten wel op het verkeerde been zet.
Helaas lijkt het alsof er in veel organisaties niet of nauwelijks aan ‘IT Asset Management’ wordt gedaan. Daardoor is het bijna onmogelijk om grip te krijgen op welke assets er ingekocht worden en of de ingekochte assets optimaal benut worden. Hierbij wordt het hergebruiken van assets vaak onderbelicht. Dit is in het kader van effectiviteit, efficiency en duurzaamheid niet positief.