Automatiseerder Triple P heeft het kort geding dat het tegen Detron aanspande, verloren. De rechtbank in Den Bosch oordeelde dat Detron niet onrechtmatig heeft gehandeld in het aannemen van vijf verkoopmedewerkers van Triple P.
De vordering van Triple P om Detron te verbieden vijf verkoopmedewerkers over te nemen, is door de rechtbank in Den Bosch verworpen. Het feit dat Detron medewerkers in dienst neemt die een concurrentiebeding hebben, is niet onrechtmatig, zolang Detron die werknemers niet zelf actief heeft benaderd. Volgens de rechter is niet bewezen dat Detron dit heeft gedaan. Het ging juist andersom: een werknemer van de ict-dienstverlener uit Vianen heeft de rest van het verkoopteam benaderd om eveneens over te stappen naar Detron.
Ook heeft de ict-dienstverlener geen misbruik gemaakt van informatie die het over Triple P had vergaard tijdens overnamegesprekken, luidt het vonnis. Het bedrijf heeft de werknemers een normaal, marktconform aanbod gedaan en geen pogingen ondernomen om hen weg te lokken.
Weinig rooskleurig
Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat eind juli het bijna volledige verkoopteam van Triple P Communication Solutions zijn arbeidsovereenkomst opzegde met de bedoeling om per 1 september bij branchegenoot Detron in dienst te komen. De automatiseerder wees de werknemers op hun concurrentiebeding en vond dat de medewerkers niet naar Detron konden overstappen.
Bovendien verweet Triple P Detron financiële kennis, die het bedrijf in het kader van gevoerde overname-onderhandelingen over de onderneming uit Vianen had gekregen, misbruikt had voor het benaderen van het verkooppersoneel. Het bedrijf spande een kort geding aan om, zoals Fezi Khaleghi Yazdi, grootaandeelhouder en bestuurder bij Triple P, het in een eerdere reactie formuleerde "dit soort, in onze ogen, wildwestpraktijken bij de rechter te toetsen."
Zwaar weer
Uit de gerechtelijke stukken blijkt dat Triple P in zwaar weer verkeert. Het bedrijf leed de afgelopen jaren oplopende verliezen en voerde een reorganisatie uit. In april startte het overnamegesprekken met Detron die later werden afgebroken. De rechter zegt zich in dit licht goed te kunnen voorstellen dat het overstappen van een groot deel van de verkoopafdeling naar concurrent Detron door Triple P als heel vervelend wordt gezien.
Hij concludeert ook dat gezien de weinig rooskleurige situatie waarin Triple P verkeert het niet onlogisch is dat het personeel zelf het initiatief nam om naar het gezonde Detron over te stappen. "Dat Triple P schade lijdt door de overname van het personeel, lijdt geen twijfel. Echter, dat op zichzelf is onvoldoende om de handelswijze van Detron als onrechtmatig aan te merken", aldus de magistraat.
Schikken?
In de uitspraak doet de rechter de aanbeveling om, nu de concurrentiebedingen zijn belast met een boeteregeling, geschillen over de transfer van werknemers af te kopen. Niet duidelijk is in hoeverre er nog voor Triple P ruimte ligt om financieel verhaal te halen bij Detron.
Volgens George Banken, oprichter/directeur van Detron, is de zaak afgedaan. Hij is blij met de uitspraak, al stelt hij dat het nooit leuk is om met je concurrent in de rechtbank te staan. "Ik had het conflict liever onder een kop koffie uitgesproken. Wij hebben nooit de NAW-gegevens van de betrokken werknemers gehad. Dat heeft de rechter ook ingezien. Gelukkig kunnen zij nu bij ons aan de slag."
Fezi Khaleghi van Triple P kon nog niet reageren omdat hij de uitspraak nog met zijn advocatenkantoor wil bespreken.
Afgezien van de uitspraak. Triple-P als werkgever illustreert toch wel op erg negatieve wijze haar visie op hoe je omgaat met je medewerkers. Aan de ene kant verkeert de firma in zwaar weer en voert zodoende een reorganisatie uit, niet onlogisch, maar hierbij weegt het bedrijfsbelang altijd zwaarder dan dit voor het individuele belang van werknemers het geval is ten bate van de continuiteit van het bedrijf. En wanneer enkele werknemers bij een concullega aan de slag willen, waarschijnlijk om hun eigen continuiteit voor inkomen voor de lange termijn te kunnen waarborgen, dan wordt er ineens geschermd met contractafspraken zoals concurrentiebeding. Een dergelijk beding is sowieso al discutabel en in de meeste gevallen kan dit een werknemer niet weerhouden naar een concullega over te stappen indien inderdaad het individuele belang in het geding komt qua inkomen voor de lange termijn en duidelijk is dat de werknemer door diens opleiding/ervaring ook geen mogelijkheid heeft een andere soort betrekking te zoeken! Maar zelfs al zou Triple-P in het gelijk zijn gesteld, zou Triple-P daardoor gemotiveerde mensen hebben overgehouden of zoekt men alleen maar naar een ingang voor compensatie vanuit de concullega over de hoofden van diens vertrekkende personeel?
Ik ben het eens met Peter. Mooie verhalen en veel afspraken. Vervolgens worden de afspraken veranderd of anders uitgelegd, dhr Khaleghi zal nooit veranderen. zo stond enkele jaren geleden dit al in de volkskrant:
Prins op drie erwtjes
Triple P’s beursgang maakte hij tot een succes, daarna volgden de verliezen en een uittocht van managers. Beleggers visten achter het net, zelf heeft Fezi Khaleghi zijn schaapjes op het droge. Vrijdag faalde zijn poging om dit portret uit de krant te houden. Aankomende directeuren van Triple P placht Fezi Khaleghi wel uit te nodigen in zijn riante huis met rieten dak – het mooiste in Blaricum – en te overladen met persoonlijke gestes. (…) Vervolgens verzekerde hij de nieuwe man – het waren altijd mannen – dat deze vergaande bevoegdheden zou krijgen om Triple P op poten te zetten. De band werd verder verstevigd wanneer Khaleghi even langs wipte op zijn Harley Davidson of in zijn donkergroene Jaguar. Een uitnodiging voor een zeiltocht hoorde Sinds enkele jaren ook bij het repertoire. Na enkele maanden kwam de koude douche. Met hetzelfde temperament waarmee hij zijn mensen omarmde, kon hij ze van zich afstoten. (…) Koppig als hij is, kan Khaleghi slecht tegen betweters. Managers kregen zelden de ruimte die hun was beloofd. ‘Hij omringt zich met ja-knikkers’, zegt een voormalige directeur die anoniem wil blijven. (…) Goede directeuren vertrokken dan ook snel – gemiddeld bleven ze slechts een jaar. (…)
Ook nu zal zijn narcistisch gedrag veel van zijn medewerkers in het verkeerde keelgat zijn geschoten.
@erik, de zeilboot is er nog steeds, zelfs met een mooie bus en aanhanger voor een heus zeilteam. Allemaal betaald van de salarisverhogingen die nooit gegeven werden?
Dat marktconforme bod van Detron zal dus in vergelijking met het Triple P salaris wel dusdanig hoog geweest zijn dat ze zich geen seconde hebben bedacht.
Ik ben slechts een half jaar binnen Triple P werkzaam geweest maar kan bovenstaande reacties volledig plaatsen. Ook ben ik daarna de organisatie blijven volgen. De heer Khaleghi is een goede verkoper en heeft zowel mij als ook dit team gouden bergen ‘verkocht’, maar kwam zijn afspraken nooit na zonder dat daar hemel en aarde voor bewogen moest worden. Hij heeft ook altijd commentaar gehad op de werkwijze van dit team terwijl zij de organisatie de meeste nieuwe klanten binnen brachten en de organisatie weer op de kaart zette. Het is bewonderenswaardig te noemen dat deze gedreven personen, die in ‘mijn tijd’ twee jaar geleden ook sterk tegengewerkt werden, het nog zo lang hebben volgehouden. Liever geeft de heer Khaleghi het vertrouwen aan zijn “oude garde” die hem welliswaar geen nieuwe klanten bezorgen maar wel gehoorzaam zijn. Zelfs na het vallen van mooi grote opdrachten bleef er altijd commentaar en bleef de waardering en beloning uit. Het zou voor de organisatie en de overgebleven werknemers goed zijn als de heer Khaleghi en het management eens echt bij zichzelf te rade ging en voor een oplossing zorgde. Er ligt, dankzij het opgestapte verkoopteam, een dusdanig mooi raamcontract met de overheid (OT2006) dat er slechts betrokken management en daadkracht nodig is om voor jaren goede cijfers te kunnen laten zien. In plaats van deze personen tegen te werken zou hij ze moeten bedanken voor de geleverde inzet en hen succes mogen wensen.
ex triple P-r
I rest my case