Ruim een jaar is UGS, leverancier van product lifecycle managament-oplossingen, al weer onderdeel van het grote Siemens-concern. De overname gold als een van de meest verrassende transacties op de ict-markt in 2007. Edwin Severijn, Benelux-directeur van Siemens PLM Software, legt uit waarom plm-software als onderwerp in de directiekamer thuishoort.
Tot 1 mei 2007 was de firma onder de naam UGS in handen van drie participatiemaatschappijen. Het trio vond in Siemens een bereidwillige koper. UGS is al eens eerder onderdeel van een groot concern geweest: EDS. Aan Edwin Severijn, de huidige Benelux-directeur van Siemens PLM Software, de vraag of er er een verschillen merkbaar zijn tussen beide partijen?
"Bij EDS werd UGS direct geïntegreerd in de organisatie, maar slaagde de synergie niet. Diensten en producten: dat zijn toch twee verschillende werelden. Dan kwam EDS bijvoorbeeld over de vloer bij een klant voor een uitbestedingsdeal, en dan werd er als eis gesteld dat die partij de UGS-productlijn moest gaan gebruiken. Dat werkt natuurlijk niet. Siemens daarentegen is ook een productenleverancier net als UGS en is voor een deel uit hetzelfde hout gesneden.
Hierbij moet ik wel zeggen dat EDS UGS in de vaart der volkeren heeft opgestoten. Net als Siemens is het een groot concern en dat heeft als voordelen dat er kapitaal beschikbaar is voor investeringen. UGS kwam binnen als cad-leverancier en ging naar buiten als plm-leverancier."
Gebruikt Siemens jullie plm-portfolio eigenlijk voor zijn eigen productie-activiteiten?
Siemens was al klant in de UGS-tijd. Na de overname zal elke divisie gebruik gaan maken van de plm-software. De invoering gebeurrt gefaseerd. Het heeft geen zin om tegen divisies te zeggen dat zij op korte termijn moeten overstappen naar onze producten. Dat is op papier makkelijk gezegd, maar in de praktijk is lastige klus. Een vrouw kan in negen maanden een baby baren, maar negen vrouwen kunnen dat niet in een maand. Bovendien, en dat geldt ook voor klanten, willen we niets verplicht voorschrijven.
Wat is het verschil tussen product lifecycle management-sytemen en enterprise resource planning-software?
In mijn optiek gaat plm over de data van gisteren en morgen, en erp over de data van vandaag, bedoeld voor de ondersteuning van de dagelijkse bedrijfsvoering. Verder werken plm-systemen met veel meer gegevens van toeleveranciers. Het supply chain management-element, het ketenbeheer, speelt een grotere rol dan bij erp-applicaties. Toeleveranciers worden ook gedwongen mee te gaan in het plm-systeem van een fabrikant. Die wil werken met data in een standaard formaat. Voor de toeleveranciers is die dwang met het oog op hun ict-architectuur niet altijd even efficiënt.
Er bestaan natuurlijk veel raakvlakken tussen plm- en erp-systemen; een SAP-pakket zal bijvoorbeeld de ontwerpspecificaties uit een plm-systeem als gegevens gebruiken.
Jullie organiseren al dertien jaar lang gebruikersdagen met gemiddeld 600 bezoekers, waarvan dit jaar één in het Evoluon in Eindhoven. Dat is drukbezocht voor een in Nederland relatief kleine firma. Wat steekt daarachter?
Het bewijst de trouw van onze klanten. Onze top 100 is al achttien jaar klant. Vanaf 1981 werken we in de Benelux nauw samen met grote opdrachtgevers, zoals Philips, Asml en Océ. Zij praten mee over functionele mogelijkheden en praktische implementatiezaken. De invulling van de gebruikersdagen is overigens wel veranderd. In de eerste jaren lag de nadruk op technische updates en trainingen om klanten met nieuwe versies te leren omgaan. Tegenwoordig zijn het vooral strategische onderwerpen die op de agenda staan, zoals hoe je met de software productieprocessen kunt verbeteren.
Ondanks de bedrijfskritische rol die plm-toepassingen spelen, is er, in tegenstelling tot de erp-markt, weinig aandacht voor dit segment. Hoe komt dat?
Fabrikanten zijn plm-software als een standaard product gaan beschouwen. Toen cad-software in de jaren 1970 opkwam, bleek het een dure investering. Bij een aankoopbesluit was de directie altijd aanwezig. In de jaren erna kwamen de aanschafkosten steeds lager te liggen en was het geen onderwerp in de bestuurskamer meer. Ten onrechte want bij plm-software draait het om het bewaken van de productieprocessen en het ondersteunen van onderzoek en ontwikkeling. Oftewel: de omzet van de toekomst.
Valt deze opvatting te veranderen?
Veel bedrijven ontberen een visie op het gebruik van plm-software. In Nederland zie ik bijvoorbeeld nog te vaak dat ontwerp- en productieprocessen niet goed op elkaar zijn afgestemd. Pas als die afstemming goed is geregeld kunnen producenten profiteren van voordelen als een snellere ’time-to-market’, efficiënter werkend personeel of offshoring van productiewerkzaamheden naar India en China. Het toepassen van plm-software wordt meestal afgedaan als een technische keuze, maar het gaat juist om het beter afstellen van productieprocessen. Met als gevolg: een efficiëntere bedrijfsvoering. Daarom willen we met steun van Siemens het onderwerp weer op directieniveau terugbrengen.