Wordt Google de nieuwe Microsoft? Onlangs liet Google zijn eigen webbrowser, Chrome, los in de wereld. Volgens Google is Chrome sneller, veiliger, gebruiksvriendelijker en beter getest. De gebruikersinterface is, zoals we van Google gewend zijn, spartaans. Sommigen zeggen zelfs: lelijk. Maar wat streeft Google nu werkelijk na met deze browser?
Google zegt dat de huidige browsers niet goed genoeg zijn voor het realiseren van moderne webapplicaties. Ondersteuning van de Ajax-technologie, die belangrijk is voor moderne interactieve Web 2.0-toepassingen zoals Gmail, is bij de huidige browsers later ingebouwd. Dat leidt tot beveiligingsrisico's, prestatieproblemen en instabiliteit. Chrome is van de grond af ontwikkeld om een solide platform te zijn voor de volgende generatie webapplicaties.
Maar het is niet alles chroom wat er blinkt. Google kan nu zijn eigen webapplicaties zoals Gmail, Google-docs en Google-gears flink uitbreiden. Dat kan zover gaan dat deze niet meer op andere browsers draaien en gebruikers feitelijk verplichten om over te stappen op Chrome. Dat zijn praktijken die we van IBM en Microsoft kennen. Google-applicaties draaien dan op een Google-desktop en leveren Google-content die van Google-servers komt. Nu nog een Google-telefoon. O nee, die is er al.
Google zal deze kritiek tegenspreken en zeggen dat het andere browsermakers vrijstaat om met dezelfde kwaliteit Ajax te ondersteunen, dat is immers open standaard. Als men daar zelf niet uitkomt, kan men altijd in de broncode van Chrome kijken hoe dat moet. Veel trucs kun je niet verstoppen in open source.
De bedrijfsmatige relevantie van Chrome is nu nog beperkt. Het is immers niet logisch om in een zakelijke omgeving een bètaversie van een browser te gebruiken. De toekomst is wel duidelijk aan webgebaseerde applicaties. In het verleden waren deze applicaties nog wel eens beperkt in functionaliteit, of instabiel in de browser. Daarin wordt nu een flinke sprong voorwaarts gemaakt. Web 2.0 wordt volwassen.
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (http://www.digitalinfrastructures.nl/).
Ik heb Chrome zelf geprobeerd en miste de zoekfunctie in pagina’s. Het is op dit moment niet meer dan een speeltje.
Zal Google dominanter worden in de markt? ik denk van wel. Lock-in praktijken? Ik denk dat dat moeilijk wordt met open source-producten. De concurentie ziet namelijk gelijk wat je geproduceerd hebt en zouden het zo na kunnen bouwen.
Miste je de zoekfunctie? Ik ook, tot ik er achter kwam dat je gewoon via de adresbalk kan zoeken. Tik een woord in en druk gewoon op enter, dan zoekt Chrome meteen via Google.
Chrome is zeker meer dan een speeltje. Het is nog niet af, maar de ruwe snelheid is zo hoog dat ik hem al als hoofdbrowser gebruik.
Een beetje flauw van de auteur om eerst met vrij stevige maar m.i. onjuiste argumenten een waarschuwing uit te doen laten gaan en die vervolgens zelf met de juiste tegenargumenten weer onderuit te halen, de kwade reuk hangt er dan immers al.
Ik heb het idee dat het belang van de stap die Google nu gezet heeft nogal onderschat wordt.
De snelheid die deze browser nu al haalt is van grote waarde voor de toekomst. De functionaliteit waarvan we nu nog vinden dat we die ontberen kan net zo goed in de applicatie gestopt worden die we in de browser draaien. Dat geeft ons oneindige mogelijkheden om de applicatie interfaces er een stuk coherenter uit te laten zien dan nu met de gangbare browsers het geval is.
Alles wat helpt Internet Explorer marktaandeel af te snoepen is van harte welkom, omdat IE open standaarden saboteert/vertraagt.
Leuk speelgoed al die brouwsers. Door de jaren heen diverse geprobeerd totdat ik er een tegenkwam die gewoon praktisch was voor m’n werk en mij tijd bespaarde, het heet Avant.
Het bespaart mij tijd met ingebouwd highlight en zoekfunctiecombinatie. Misschien een leuke tip voor degene die ook voor zijn werk veel op het internet moeten zoeken. Het is een praktische schil over Internet Explorer heen als het ware. Met veel handige trucs erin. B.v. webopslag van hyperlinks.
Chrome is een combinatie van bestaande technieken die (hopelijk) slimmer aanelkaar geknoopt zijn. Mijns inziens is een uitbreiding van de keuzes waar het browsers betreft positief. Echter het is een beta dus (nog) een speeltje dat laat zien waarheen het gaat.
Dat Google een grote speler is zoals IBM en MS betekent niet dat ze net zo slecht of slechter zijn, vergeet niet alles aan Chrome is open source, dus iedere andere speler kan het nabouwen of een deel van de kode inbouwen.
Hoe het ook gedraaid wordt, het is een stap voorwaarts.