Ict-dienstverlener Sogeti in Vianen bereidt zich voor op mindere tijden. Het bedrijf kiest als speerpunten outsourcing naar India en stort zich op een nieuwe tak van dienstverlening: ict-infrastructuur. Sogeti-ceo Jeroen Versteeg legt uit waarom.
Waarom richt Sogeti zich nu op India?
"Offshoring naar India is voor Sogeti al een aantal jaar een speerpunt. Wij hebben daar ons eigen offshore-centrum, dat wij vooral delen met onze Sogeti-collega's uit de VS. Wij zijn er nu zo'n zes jaar actief met ontwikkelen en testen. Vorig jaar zijn wij begonnen met diensten voor infrastructuur als scripting en packaging. Inmiddels is dat zo'n tien procent van onze activiteiten, de overige activiteiten zijn elk goed voor 45 procent."
"De doelstelling voor dit jaar is in India te groeien naar 250 tot 300 man. Het jaar daarop willen we verdubbelen naar vijfhonderd tot zeshonderd man."
Krijgt Sogeti via Capgemini wellicht BAS-onderdelen toegeschoven?
"Er wordt ons niets toegeschoven en wij hebben ook niets nodig. BAS werkt in India samen met een partner, Mindtree. Wij geloven in het integreren van offshoring in de eigen processen. Dat lukt je niet met een partner. Processen, methodieken en mensen moeten naadloos op elkaar zijn afgestemd."
"De discussie over de integratie van BAS loopt nog. Ik kan daar geen uitspraken over doen. Maar ik zit daar wel bij aan tafel. Alle mogelijke scenario's rondom de integratie van BAS worden besproken. Of er onderdelen bij Sogeti terecht kunnen komen? Natuurlijk kan dat."
U was in 2007 op zoek naar overnamekandidaten. Zoekt Sogeti nog steeds?
"Wij voeren op dit moment geen gesprekken over overnames. Zelfstandige groei heeft zo zijn voordelen. Bij een overname kiezen mensen er niet zelf voor om bij je te komen werken. Er is voor ons op dit moment ook geen reden om bedrijven over te nemen. Er zijn wel meer bedrijven die te koop staan. Dat heeft alles te maken met het marktklimaat. Na het artikel ‘Sogeti wil op overnamepad' op Computable.nl kreeg ik wel een stortvloed aan mailtjes van bedrijvenmakelaars die weer eens met mij wilden spreken."
Waarom kiest Sogeti voor ict-infrastructuur als derde tak van dienstverlening?
"Wij kunnen op het terrein van ict-infrastructuur onze klanten extra waarde bieden. Het gebruik van methodieken, zoals onze methodiek Inframe, staat op dit vakgebied nog in de kinderschoenen. Wij hebben bij architectuur en testen ruime ervaring met methodieken."
"Wij hebben ervoor gekozen ict-infrastructuur uit te bouwen tot het derde gebied, naast architectuur en testen, waarop wij dominant willen zijn. Door het verbreden van onze dienstenportfolio worden wij minder afhankelijk van één activiteit. En dat is goed voor de continuïteit."
Ziet Sogeti tekenen van een naderende recessie?
"Wij houden de groei uit 2007 (achttien procent meer omzet, JvB) vast. Ik ben zeer tevreden over die opgaande lijn. De markt verandert, maar dat heeft tot nu toe geen effect op onze prestaties. Nederlandse bedrijven letten steeds meer op de kosten, dat lees je elke dag in de krant. Dus houden wij de paraplu bij de hand voor als het begint te regenen."
Welke maatregelen neemt Sogeti?
"Wij spreiden onze klanten, verbreden ons dienstenportfolio, letten scherp op onze eigen kosten en werken aan de ontwikkeling van onze medewerkers. Het afgelopen jaar gaven wij per hoofd twee keer zoveel uit aan opleidingen als in 2005. Zo ben je klaar als het moeilijk wordt. Wie de beste is, zal overeind blijven. Het worden interessante tijden."
Ik ken Sogeti eigenlijk vooral van applicatie management (AM). Volgens mij is AM een zeer groot deel van hun dienstverlening. Hoe kan het nu zijn dat ze dat niet benoemen als dominantie?
Het naar verhouding allergrootste deel van hun dienstverlening wordt gevormd door testen en kwaliteitszorg. Niet voor niets is de divisie Software Control de grootste divisie van Sogeti.
Waarom worden we zo overspoeld door verhalen over Capgemini en Sogeti? De megalomane verhalen van de laatste weken voegen echt niets toe aan de agressie die deze beide softwarehuizen in de markt tonen. Het begint nu een op gratis reclame te lijken, en dat lijkt me niet in het voordeel van de lezers van dit blad. Integendeel.
Wat me aanspreekt in dit artikel is de benadering van de markt als ecosysteem met de “Darwinistische wet”: Wie de beste is, zal overeind blijven”. Dat hebben wij echter jaren geleden al ontdekt en we hebben deze wet vertaald als “Wie systemen maakt gegeven alle invariante randvoorwaarden overeind blijven”. Wiskundige en Natuurkundige wetten kunnen alleen ontdekt en gebruikt worden, echter niet veranderd worden, dus zijn invariante randvoorwaarden. Wij hebben een systeem ontwerp methode inclusief een research informatie uitwisselings systeem gemaakt dat gebaseerd is op deze invariante randvoorwaarden. Een presentatie van dit systeem is te zien op de link http://picasaweb.google.com/freemovequantumexchange inclusief referenties naar de ontworpen methode en gebruikte de specificatie hierarchie.