Ruim een jaar is UGS, leverancier van product lifecycle managament-oplossingen, al weer onderdeel van het grote Siemens-concern. De overname gold als een van de meest verrassende transacties op de ict-markt in 2007. Edwin Severijn, Benelux-directeur van Siemens PLM Software, legt uit waarom de acquisitie nuttig is geweest.
Siemens PLM Software behoort tot 's werelds toonaangevende leveranciers van product lifecycle management (plm)-oplossingen. Het bedrijf zegt meer dan 40 procent van alle 3D-data te creëeren en te beheren. Met de plm-software (2D- en 3D-modellen, simulatietechnologie) kunnen fabrikanten hun productieprocessen van begin tot eind ondersteunen: van idee, ontwerp, planning, assemblage, onderhoud en data-opslag tot verkoop, distributie en recycling.
Tot 1 mei 2007 was de firma onder de naam UGS in handen van drie participatiemaatschappijen. Het trio vond in Siemens een bereidwillige koper. Edwin Severijn, de huidige Benelux-directeur van Siemens PLM Software, keek in eerste instantie op van deze aankoop.
"Die stap had ik niet voorzien. Ik had eerder verwacht dat grote erp-spelers als SAP en Oracle een bod zouden doen. Naderhand zag ik er de logica van in en vind ik het een sterke zet van Siemens. Analisten waren ook verrast, maar waarderen de stragische stap inmiddels. Het heeft de plm-markt in beweging gezet. Concurrenten vragen zich af of ze moeten reageren middels andere overnames."
Waarom kocht Siemens UGS dan?
We vormen elkaars 'missing link'. UGS is sterk in het digitaal ondersteunen van de levenscyclus van een product. Voor Siemens betekent de overname van UGS dat het bedrijf in een eerdere fase betrokken kan worden bij productie-ontwikkelprocessen.
Wat UGS mist is een link naar de fysieke productie. Je kunt een productieproces via cad-software in digitale modellen virtualiseren, maar in de praktijk kan zo'n proces zich anders gedragen. In producten zit namelijk steeds meer elektronica en software en die moet je ook besturen. De technologie van Siemens, zoals sensoren en productielijnen, is gericht op die feitelijke fabricage. Het voordeel voor klanten is dat zij bij Siemens geautomatiseerde productie-oplossingen kunnen afnemen die via plm-software digitaal bewaakt kunnen worden.
Zijn er nog meer voordelen voor jullie?
Wat voor ons nog meetelt is dat Siemens met zo'n 400.000 medewerkers en een omzet van 72 miljard euro op een veel grotere schaal opereert en in staat is strategische meerjarenplannen te bedenken én te financieren.
Verder profiteren we natuurlijk van Siemens als merknaam. Dat smoelt toch beter dan dat je in handen bent van drie participatiemaatschappijen. Het geeft klanten extra vertrouwen. Net als bij leveranciers van erp-software gaan zij voor plm-producten een relatie aan van gemiddeld vijf tot tien jaar. Dan willen ze weten wat de financiële slagkracht van de leverancier is.
Welke producten bieden jullie aan?
De hoofdproductgroepen zijn: Teamcenter voor productdatamanagement, de cad/cam-producten Solid Edge en NX, en Tecnomatix voor het simuleren van fabrieksmatige processen. Onze belangrijkste marktsectoren zijn de machinebouw, consumentenproducten, luchtvaart, autoindustrie en fabrikanten van high tech-apparatuur. In de Benelux komt de scheepsbouw er nog bij. We werken samen met implementatie- en adviespartners, zoals Microsoft, Atos Origin, Accenture, HP en Synergio. Er is een partnerprogramma opgezet om de omzet via samenwerking met systeemintegratoren te vergroten. Ook met Siemens IT Solutions and Services, de it-divisie van Siemens, willen we de banden aanhalen.
Daarnaast bedienen we het midden- en kleinbedrijf via de Velocity Series-productlijn. Die bestaat uit afgeslanktere versies van Teamcenter en CAM Expres, en Solid Edge en de simulatiesoftware Femap. Voor de verkoop gebruiken we hiervoor vooral het indirecte kanaal. Onze regionale partners zitten toch dichter op mkb-klanten dan wij.
Komen daar nog andere sectoren bij?
Vrijages zijn altijd mogelijk. Naar de bouwsector bijvoorbeeld, de kledingindustrie of de zorg. Ik ben er wel voorzichtig mee. Mijn uitgangspunt is altijd dat je niet te abstract moet kijken naar systemen. UGS levert mooie producten aan de discrete industrie en die zouden in theorie tevens bruikbaar zijn voor andere sectoren. In de praktijk verloopt zoiets een stuk lastiger, omdat zaken in dat soort sectoren net even anders gaan. Het handelt niet om productgeoriënteerde maar om dienstgerichte processen, waarbij andere kennis nodig van de bedrijfsprocessen nodig is.
Het betreden van een nieuwe markt hangt bovendien van de strategische beslissingen van Siemens af. Stel dat het concern besluit Teamcenter te gebruiken als hulpmiddel voor een elektronisch patiëntendossier, dan kunnen we ons ook daar op richten.
Heeft de integratie al vruchten afgeworpen?
We hebben al een aantal nieuwe klanten kunnen binnenhalen als Siemens-onderdeel. Autoconcern VW bijvoorbeeld, dat nieuwe cad-software van ons kocht. VW gebruikte Dassault en PTC. Het open, flexibele karakter Teamcenter gaf de doorslag. Bij Volkswagen praat je over 45.000 werkplekken die ingericht moeten zijn op het omgaan met zware tekenbestanden. En dan praat ik niet over een paar tiffjes! Schaalbare architectuur is daarbij heel belangrijk.
Met het oog op schaalbaarheid zetten wij in op een nieuwigheid: 'synchronous technology'. Hiermee is direct modelling van cad-systemen mogelijk, waardoor de uitwisselbaarheid van data uit andere cad-pakketten makkelijker wordt.
Siemens is de afgelopen jaren geteisterd door allerlei schandalen. Heeft het personeel daar nog vragen over gesteld.
Het komt natuurlijk ter sprake, ook bij klanten. Maar Siemens heeft naar aanleiding hiervan scherpe compliance-regels ingevoerd die herhaling moeten voorkomen. Daar hebben wij ons in de Benelux ook aan te houden. De snelle reactie van Siemens – raad van bestuur vervangen, strenge regelgeving – wordt alom geprezen.
Het tweede deel van dit interview is op 04-09-2008 te lezen.
Organisatie
UGS heet tegenwoordig Siemens PLM Software en maakt deel uit van de Siemens Industry Automation Division. Er werken wereldwijd 7750 mensen die 51.000 klanten bedienen en de omzet ligt op ruim een miljard dollar.
In de Benelux werken een kleine honderd man bij Siemens PLM, waarvan ongeveer 80 man in Den Bosch en een twintigtal in België. Tot de klanten behoren onder andere kofferfabrikant Samsonite (gebruikt voor het productontwerp Teamcenter en NX), DAF Trucks (zet de simulatiesoftware Tecnomatix in voor het analyseren van processen in de motorenfabriek) en baggerscheepsbouwer IHC Merwede (hanteert Solid Edge voor het driedimensionaal ontwerpen van scheepsonderdelen). De regio Eindhoven is sterk vertegenwoordigd met klanten als Philips en Asml en de Technische Universiteit als samenwerkingspartner.
Op de plm-markt ondervindt Siemens PLM stevige concurrentie van Dassault en PTC, en in mindere mate van Autodesk, MatrixOne, IBM, SAP en Oracle (dat Agile inlijfde).