Google probeert dieper door te dringen op de desktop met de lancering van een eigen browser: Chrome. In een online strip probeert de zoekgigant de internetwereld ervan te overtuigen dat deze Googlebrowser stabiel, snel en veilig is.
Google komt met een eigen open source browser onder de naam Chrome. Dat schrijven medewerkers van de zoekreus in een blog. Later vandaag zal de browser down te loaden zijn. Het internetprogramma is volgens Google de afgelopen twee jaar helemaal vanaf ‘scratch' ontwikkeld.
Tabbeheer
In een comic legt Google uit dat Chrome rekening houdt met de veranderende behoefte van websurfers: zij draaien steeds vaker applicaties binnen hun browser. Chrome zou stabiel, snel en veilig zijn. Stabiel, omdat de makers garanderen dat de browser als geheel blijft draaien als de processen onder één tab crashen. Snel, omdat Chrome geheugenfragmentatie zou voorkomen door processen geheel te stoppen wanneer een tab afgesloten wordt. Veilig, omdat die methode er volgens Google ook voor zorgt dat malware wordt gestopt wanneer een tab gesloten wordt. Daarnaast moet 'sandboxing' voorkomen dat malware wordt geïnstalleerd op de harde schijf.
Chrome bevat volgens Google eigenschappen die een besturingssyteem ook heeft: zo is het mogelijk ‘onder de motorkap te kijken', via een tool die laat zien hoeveel processor- en geheugencapaciteit elke tab opslokt.
Privacy
Net zoals de nieuwste versie van Internet Explorer heeft Chrome een privacymodus (binnen IE8 heet die InPrivate): het is mogelijk een tab te openen waarbinnen geen enkele informatie wordt opgeslagen over bezochte websites.
Ik heb net de comic bekeken van Google’s Chrome.. ziet er verdomd goed, gestructureerd en doordacht uit.
Ik hoop dat Google daarna komt met een opensource operating system, dan maak ik acuut al mijn hardware “ramen-vrij”
Wat zeiden ze ook alweer bij Sun Microsystem back in the ninties: “the Network is the computer?”
Dit kom zo steeds een stapje dichterbij
Ik vind de comic ook een briljante manier om dit product te introduceren. Als je voor het eerst hoort van Google Chrome denk je toch “daar gaan we weer, weer een nieuwe browser” maar als je de comic leest krijg je de indruk dat er echt goed over is nagedacht. Ik hoop maar dat ze dit in de praktijk ook waar kunnen maken als de browser in de handen komt van miljoenen mensen.
Lang verhaal zeg, die comic. Weet iemand wat nu eigenlijk het probleem is? Ik gebruik Firefox en dat werkt prima. Ik heb eigenlijk nooit problemen, dus hoef geen andere browser. En hebben de bestaande browsers niet ook al een hoop van de functionaliteit die hier wordt opgevoerd?
Waarom zou Google zoveel tijd en geld besteden om een open source browser in de markt te zetten? Dat is de echte interessante vraag.
@Alex
Interresante vraag.. wat zou de catch zijn als de wereld straks massaal IE in de Recycle Bin stort en overstapt op Chrome??
– Verregaande integratie met Google diensten?
– Google Operating System
Ik wacht het af, maar ben erg blij met open source browser die de wereld kan bevrijden uit het Internet Explorer web der verstikkingen
Wel leuk dat bij IE8 Beta 2 iedereen zit te roepen dat het allemaal ideeen van andere browsers zijn terwijl gans Chrome haast geen enkele unieke feature heeft maar daar wordt niet over gesproken…
Heb gisteravond een eerste half uur gesurft met Chrome.
Als fervent FireFox gebruiker stond ik versteld van de goede performance.
Ook sites die het alleen in IE doen worden voldoende goed weergegeven en daar is het verschil met de presaties van IE 7 helemaal opvallend.
Voorlopig blijf ik met Chrome aan de gang.
Google heeft een strategie waarbij Informatie en Communicatie centraal staat. Daarbij ligt het ook voor de hand om een eigen browser te hebben. Voor Europa schuilt daarin echter ook een gevaar van lock-in. Doordat bepaalde functionaliteit alleen werkt in Gooogle Chrome kan Google hiermee haar monopolie positie op de zoekmachine markt verder uitbreiden/gebruiken/misbruiken. Voor Europa is het dus vestandig verschillende browsers te blijven gebruiken waaronder Opera, Firefox en Explorer en daarbij alleen open communicatie standaarden te accepteren. Google heeft op dit punt een slechte reputatie. Met de zoekmachine heeft Google zich een monopolie positie verworven door juist gebruik te maken van “geslotenheid” rondom haar zoekmachine. Overigens heeft de Google zoekmachine ook een achterdeur: Scroogle ( https://ssl.scroogle.org/ ). Als deze link gebruikt wordt dan worden de zoekresultaten per IP-nummer maar hooguit 48 uur gelogd en de zoekopdrachten/resultaten worden gecommuniceerd via een beveiligde SSL link. Dit geeft dezelfde resultaten als Google maar dan veilig en zonder reklame, zodat een in-the-middle-party zoals een ISP of een overheid je niet kan “profilen”.
Google heeft geen monopoliepositie. Er zijn volledig werkende alternatieven.
Yahoo is ook nog eens groter qua zoekmachine, dus Google is niet eens dominant. Alleen hier in het westen.
Ondanks dat Google zich juist heel erg aan standaarden houdt en open source minded is, is het natuurlijk wel verstandig om de ogen open te houden. Het bedrijf heeft tot dusver een schone lei, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te blijven.
Als kind had ik een tool waarmee ik alles deed
Als hij begon te browsen, dan surfde ik met hem mee
Als ik op zoek naar plaatjes was, ging hij er achteraan
Een mooiere vriendschap, kon er in m’n ogen niet bestaan
Totdat men besloot: in deze versie zit de klad
Ik heb als ik het goed heb nog 1 mail van hen gehad
En keer trek je de conclusie
Dominantie is een illusie
Dominantie is een droom
Een pakketje schroot, met een dun laagje chroom
http://adi.atosoriginblog.nl/2008/09/02/google-chrome-een-pakketje-schroot-met-een-dun-laa/
@robert mekking
Dominantie was ook ooit een droom voor Microsoft.
Maar wat heeft dit te maken met het onderwerp? Zwaar off-topic allemaal.
Google brengt een nieuw speeltje uit en gelijk over dominantie beginnen. Als je 1 eurocent teveel moet uitgeven bij de supermarkt, zitten we ook gelijk in een depressie?
Ik denk dat het wat betreft marktwerking alleen maar positief is. De strijd op PC was toch primair tussen IE en FF en nu is er een derde bij. Alleen maar positief.