De Software-as-a-Service (SaaS) populariteit groeit ongekend bij zowel markt analysten als bedrijfsgebruik. Vele bedrijven zijn echter nog voorzichtig met het uitbesteden van hun bedrijfsdata, iets wat wel vereist is met de huidige generatie van SaaS oplossingen. Maar gaat daar verandering inkomen?
Dat SaaS sterke groei zal zien over de volgende jaren is zeker. Een van de discussie punten blijft echter de locatie van bedrijfsdata. Bij klassieke SaaS oplossingen wordt het gehele software pakket extern gehost met bedrijfsdata en al. Dat kan op veel weerstand stuiten in de praktijk. Enerzijds komt kritische en sensitieve bedrijfsdata buiten de bedrijfspremises en daarmee potentieel in verkeerde handen terecht kan komen. Anderzijds kunnen legale en lokale regelgeving verplichten bepaalde data binnen bepaalde geografische grenzen te houden.
Gelukkig zijn de meeste SaaS leveranciers daar snel op ingesprongen door oplossingen met bedrijfsdata in lokale geografische locaties neer te zetten. Ook zijn er verdragen gesloten die toelaten bedrijfsdata in andere geografische gebieden op te slaan.
SaaS oplossingen bewegen zich nu in de richting om niet alleen nu met de opgeslagen bedrijfsdata te kunnen werken maar ook makkelijker te integreren met andere data en applicaties, zowel van binnen het bedrijf alswel met andere externe oplossingen en databronnen. Dat geeft het SaaS gebruik de extra nodige boost.
Maar nu ziet de volgende generatie van SaaS oplossing het licht: SaaS oplossingen waarbij de bedrijfsdata on-premise kan blijven. Dit vergt wel een sterke oplossing qua performance, schaalbaarheid, veiligheid en integratie, maar met de groeiende capaciteit, beschikbaarheid, veiligheidsimplementatie en juiste (data) integratie software is het in principe mogelijk. Voordeel is dat je dan toch de SaaS voordelen krijgt zonder dat de bedrijfsdata je premises verlaat.
Het zal nog wel even duren voordat het echt op grote schaal in praktijk komt. Wat zou dan de volgende stap worden…?