Ict-dienstverlener Sogeti in Vianen wil de offshore-activiteiten in India sterk uitbreiden. Het bedrijf kiest uitbreiding in India als speerpunt voor het lopende jaar. Dat schrijft Sogeti in een vooruitblik op 2008 in het jaarverslag over 2007.
Ict-dienstverlener Sogeti wil de offshore-activiteiten in India sterk laten groeien. Dat schrijft het bedrijf in een vooruitblik op dit jaar. Hierdoor moet de omzet dit jaar harder groeien dan de markt. De resultaten over de eerste maanden laten die groei inderdaad zien, meldt het bedrijf.
Sogeti zag de omzet in 2007 met achttien procent stijgen tot 289 miljoen euro. De nettowinst steeg 45 procent naar 41 miljoen euro. De motor achter de omzetgroei was in 2007 een groot aantal grote, langlopende opdrachten. De groei deed zich voor in alle divisies. Bovendien liep overal het tarief omhoog. De productiviteit daalde licht ten opzichte van 2006, onder andere doordat medewerkers meer opleidingen volgden.
Professionalisering
Het bedrijfsresultaat steeg doordat de kosten minder hard stegen dan de omzet. Sogeti schrijft dit toe aan een verdere professionalisering en automatisering van backoffice-processen. De huisvestingskosten stegen doordat een groter deel van de projecten op kantoor bij Sogeti werd uitgevoerd. De extra kosten werden vrijwel volledig doorbelast aan klanten.
Sogeti is in 2002 ontstaan uit de fusie van Iquip Informatica, Gimbrère en Dohmen en Twinac Software. UCC Groep en Flow kwamen daar in 2004 bij door een fusie van het Sogeti-concern met Transiciel. Sogeti heeft in Nederland vestigingen in Amersfoort, Den Bosch, Diemen, Groningen en Rotterdam. Het hoofdkantoor staat in Vianen.
Offshore, voor groei zeker interessant! Maar waarom die ict’ers niet naar Nederland halen? Veel makkelijker te managen en daardoor veel meer productiviteit. Extra aanbod ook en daarom handhaving van de prijs. Dat is altijd interessant!
Gijs Notte (Relocation Specialist) schrijft op een ander log het volgende:
De trend van de 21ste eeuw in de ict-sector heet offshoring (het uitbesteden van werkzaamheden naar het buitenland). Kostenoverweging en schaarste zijn de belangrijkste reden om werk te laten uitvoeren in landen met lage arbeidskosten. Van helpdesk in India tot softwareontwikkeling in Rusland, zo?n beetje alles kan de grens over.
Maar volgens gastblogger Gijs Notte van RAVE-cruitment is het soms juist goedkoper om kennismigranten naar Nederland te halen.
De voordelen zijn legio. Lage lonen, goede arbeidsethos, gekwalificeerd personeel in overvloed en geen lastige HRM-vraagstukken. Stuk voor stuk harde motieven om voor offshoring te kiezen.