Bijna alle systeembeheerders die te horen krijgen dat ze ontslagen worden, gaan op zoek naar gevoelige bedrijfsinformatie. Vooral de klantendatabase en het wachtwoord van de ceo zou populair zijn voor nieuwsgierige werknemers.
Het overgrote deel van de systeembeheerders dat te horen krijgt binnenkort ontslagen te worden, steelt nog snel even wat gevoelige bedrijfsinformatie.
Volgens de onderzoekers van informatiebeveiligier Cyber-Ark gaat 88 procent van de systeembeheerders die een ontslagbrief verwachten op zoek naar vertrouwelijke gegevens. De gelegenheidsdieven zouden het vooral gemunt hebben op het wachtwoord van de chief executive officer, de klantendatabase, research- en developmentplannen, financiële verslagen, fusies en plannen voor acquisities. Ook de lijst met ‘privileged passwords', die toegang geeft tot vrijwel alle digitale gegevens van een bedrijf, is in trek, zeggen de onderzoekers.
Toegang tot alles
"De it-jongens hebben in veel gevallen toegang tot vrijwel alles", zegt Cyber-Arks ceo Udi Mokady. "Wanneer iemand van hen ontslagen wordt, is het ontzettend belangrijk dat die meteen zijn toegangsrechten verliest."
Uit eerder onderzoek van het beveiligingsbedrijf bleek al dat eenderde van de ict'ers, ook zij die niet ontslagen worden, zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en wel eens stiekem vertrouwelijke gegevens bekijkt. Hoewel de percentages in Computable's poll iets lager liggen, blijkt ook daaruit dat een kwart van de ict'ers wel eens informatie bekijkt die niet voor hem of haar bestemd is.
Het is me wat met die beheerders, allemaal onbetrouwbaar schopvolk. Want ik denk dat de ontslagen verkoper inderdaad de addressen van zijn klanten uit zijn geheugen wist en de cea per direkt de financiele wanpositie waar hij zijn bedrijf in gebracht delete uit zijn en andermans geheugen.
Wat een kul.
Uit dit artikel blijkt wel weer dat het komkommertijd is..
Dit is gewoon puur mensengedrag, niets nieuws….
Jammer dat er niet bijstaat om wat voor ontslag het gaat? Als het een enorm lullige wijze betreft, kan ik me goed voorstellen dat men dat doet…
Verder geen commentaar 😉
Iedereen weet inderdaad dat dit gewoon ‘menselijk gedrag’ is, dus JA, het is waar.
De vraag bij mij reist waarom Computable nu de Systeembeheerder in Nederland moet bestempelen met dit predikaat, want ook de Sales Manager, Accountant, Secretaresse, iedereen doet het op zijn/haar manier;
“kwaad met kwaad vergelden” heet het spreekwoord toch?
Dus nooit systeembeheerders ontslaan
“Bijna alle systeembeheerders die te horen krijgen dat ze ontslagen worden, gaan op zoek naar gevoelige bedrijfsinformatie”
Een goede systeembeheerder WEET dit allang, voordat het nieuws hem mondeling bereikt word 🙂
“De it-jongens hebben in veel gevallen toegang tot vrijwel alles”,
En who is to blame for that??
Juist een gebrekkige organisatie die niet snapt wat ervoor nodig is om “de company security strategie” helemaal goed in te voeren, inclusief de systeembeheerder zelf..
Nu worden alle lasten gelegd op de schouders van de ict afdeling, en die mogen die het veelal dan zelf maar uitzoeken. Maar ow wee als dat back-fired richting management. Dan zijn de rapen gaar
Geachte CEO’s:
Voor de boekhouding huur je toch ook regelmatig een externe accountant in? Waarom dan niet op het gebied van je ict-infrastructuur?
“In God we trust, all others cash”
@RVermey:
Externen inhuren voor ICT? Wat die zijn wel te vertrouwen? Die zijn net zo goed of net zo slecht als internen…
Het wordt hoognodig tijd dat malverserende systeembeheerders (analoog aan CFO, CEO), ook een riante oprotpremie krijgen. 😉
Want tja, gelijke monikken, gelijke kappen.
88 procent?? Dat is wel luguber veel! Waar halen ze tegenwoordig die systeembeheerders vandaan? Bijlmer bajes? Zijn de tekorten zo erg op ICT gebied?
Of waar is de bron voor dit artikel??
Zoals gewoonlijk komt zo’n onderzoek van…?
Juist ja, van een bedrijf wat daar uiteraard oplossing tegen/voor levert.
“wij van wc-eend, adviseren wc-eend” 🙂 🙂
Als systeembeheerder heb je nl een vertrouwensfunctie.
Tuurlijk zien systeembeheerders veel zaken, maar je hebt nu eenmaal deze functie.
Als je ontslagen wordt, beschaam dat vertrouwen dan niet.
Mijn ervaring na meer dan 25 jaar trouwe dienst en door reorganistie te worden ontslagen is, dat als je goed bent in jouw werk en te vertrouwen dat altijd later zal worden beloond. (Vorige werkgever, die wat extra’s voor je zal doen bij het vinden van een nieuwe baan b.v.)
Systeembeheerder, die nu weer een uiterst vertrouwelijke baan heeft gekregen.
Helaas is dit een goed voorbeeld voor de noodzaak zich te verdiepen in Identity Management Security. Avantage biedt hiervoor een kosten effectieve oplossing.