Als ict-starter is het lastig te bepalen welke baan bij je past. Want wat houdt een functie precies in en past de baan bij jouw capaciteiten? Volgens loopbaanexpert Huub van Zwieten is het vooral belangrijk te weten waar je goed in bent.
Begin bij jezelf als je op zoek gaat naar je eerste baan. Ga niet op zoek naar bedrijven, die goed op je CV staan of functies die goed klinken, maar onderzoek eerst wat je zelf leuk vindt en waar je goed in bent. Wanneer je dat weet, kun je pas succesvol op zoek naar de plek en dus baan, die bij je past.
"Het is erg belangrijk om te weten wat je talenten en capaciteiten zijn als je gaat solliciteren", zegt Huub van Zwieten, oprichter en directeur van talentenbureau TalentFirst. "Het geeft je richting in sollicitatiegesprekken en het helpt je om alleen op functies te solliciteren die aansluiten bij wat jij goed kan. Weten wat dat is, is dus cruciaal." Starters die weten wat ze willen en kunnen, hebben niet alleen meer kans om snel een geschikte baan te vinden, ook hebben ze een streepje voor bij recruiters en personeelsmanagers die graag snel een geschikte kandidaat vinden, aldus de loopbaanexpert.
Passie
Maar hoe kom je er als ict-er achter waar je kracht ligt? Van Zwieten: "Dat kan op allerlei manieren. Het belangrijkste is echter om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Veel mensen doen dat niet of niet serieus genoeg. Je maakt dus al snel het verschil als je echt gaat onderzoeken waarin je goed bent. Hoe? Bijvoorbeeld via zelfonderzoek gecombineerd met oefeningen om jezelf te leren kennen. Zulke oefeningen vind je in boeken, op websites of op loopbaansites."
Volgens Van Zwieten bestaan zelfonderzoeken uit simpele vragen zijn als ‘wat wilde je vroeger worden?', ‘wie is je idool?' en ‘waar mogen we jou 's nachts altijd voor wakker maken?'. "Ik vind het zelf altijd leuk om mensen te laten nadenken over momenten in hun leven waarin ze helemaal tot hun recht kwamen en helemaal opgingen in hun talent. Op zulke momenten zit je in een ‘flow'. Wanneer was dat en van welke talenten maakte je toen gebruik?"
Startende werknemers die dat allemaal hebben uitgekiend en op zoek gaan naar een passende baan, doen er ook verstandig aan de functieomschrijvingen nauwkeurig te bestuderen. Ict-bedrijven maken die soms onnodig ingewikkeld, zegt Van Zwieten. Let niet te veel op alle dure woorden en interessant klinkende termen, is zijn advies. "Bedenk wat jij te bieden hebt, wat je goed kan en leuk vindt en ga vervolgens in gesprek of op onderzoek uit om te weten te komen of je die dingen kwijt kunt in de functie", aldus Van Zwieten.
Realistisch
Volgens de loopbaanadviseur willen werknemers met passie. "Aan jou dus de taak om te zorgen dat jij die persoon bent", zegt hij. "Dat kan alleen maar als die functie of dat bedrijf jou ook echt raakt."
Maar kun je echter als starter eigenlijk wel verwachten dat je direct begint met een droombaan? Is het niet realistischer dat je daar door werkervaring en dus ervaring bij verschillende werkgevers naartoe groeit? Wat Van Zwieten betreft is dat onzin. "Iedereen die je vertelt dat je ‘realistisch' moet zijn, moet je diep wantrouwen."
Wat is jouw excuus om – als ICT starter – NIET voor jezelf te beginnen??. Vroeg of laat komt dat punt in je carriere, dus waarom er niet mee beginnen?
Waarom zou je je unieke kwaliteiten en creativiteit nog laten inperken door te gaan werken voor een ander?. Te willen passen in een corporate 3 delig suite met laptop, mobiel, en werkplek van de zaak?? Overstijg je ego en blijf luisteren naar je hart!
——
Mocht je toch besluiten om dit te gaan doen, hier nog een paar simpele tips voor je :
1. Het is belangrijk om te weten waar je zelf wilt staan over 10 jaar!.
Pas wanneer je je dat beeld voor ogen hebt, dan ga je je carriere plannen. Doe eerst een soort van reverse enginering van je carriere.
2. Zoek vervolgens de bedrijven erbij die jou kunnen helpen jouw eigen doel stellingen te bereiken.
Dit houd je bij jezelf en je houdt je eigen doel voor ogen.
3. Let op de manier waarom men je behandeld tijdens een sollicitatie gesprek.
Let op of ze geinteresseerd zijn in je als MENS en niet als rijtje kunstjes en diploma’s. Dan weet je metteen waar je aan toe bent, na 1 gesprek.
4. Stel heel veel vragen!
Laat je niet afschrikken door ingewikkelde – ego strelende functieprofielen en omschrijvingen.
5. Vraag een interview met een directe aanstaande collega aan, als tweede gesprek.
6. Ga een weekje (onbetaald?) “stage lopen” op de afdeling en functie.
Dan kun je metteen de mensen en sfeer proeven op de werkvloer. Die merk je niet als je in een P
Die merk je niet als je in een PnO kamertje blijft zitten in een kantoor pand.
7. Wat een bedrijf doet naar jou toe, kun je rustig omdraaien.
Stel ook meteen in je eerste gesprek de “lastig vragen” over salaris, ontplooiings mogelijkheden, echte werktijden, de mate waarin overwerk voorkomt in je functie, pensioenen en verzekeringen.
Wees open naar het bedrijf en jezelf.
8. Vraag wat je collega’s verdienen in dezelfde functie en waarom jij het met minder zou moeten doen?
Bedenk dat er een schaarste aan goed ict personeel o de huidige markt.
9. Vraag wat een bedrijf aan jou verdient als jij gedetacheerd word bij derden.
Dan heb je metteen een motivatie om te kijken of je dat geld zelf niet in je zak wilt gaan steken 😉 en weet je wat je waard bent – door de ogen van je werkgever.
10. Prik door de hypes en roze wolken heen.
Vraag naar het personeelsverloop bij het bedrijf, de reden dat de vacature is ontstaan, hoe lang de vacature open staat.
11. Vraag naar de naam van de persoon die weg is gegaan en neem kontakt met hem,haar op. Die kan je inside informatie leveren en dat is zeer waardevol!! (en zal je waarschijnlijk niet verteld worden tijdens je sollicitatie.)
12. Vraag waar het bedrijf JOU ziet over 1,5,10 jaar??
Das handig om te weten… echt waar.
13. Zoek online salarisonderzoeken, en neem met minder geen genoegen.
Met mooie praatjes en beloften kun je je rekeningen niet betalen, brood kopen of op vacantie gaan.
“Realistisch”
Het draait uiteindelijk maar om een paar zaken zoals:
– heb en hou ik lol on mijn werk?
– hoeveel geld verdien ik?
– hoeveel tijd ben ik ECHT kwijt in de week ?
Reken hierbij de gemaakte (wel of niet betaalde) overuren, file-rij-tijden, studeren om bij te blijven in je vak, verplichte sociale bijeenkomsten.
“Passie”:
Heb vooral hart voor jezelf en je eigen doelen en wees “a hard target” bij de onderhandelingen, naar de zaak.
Let op je grenzen en de gemaakte afspraken. Leg alles vast. en kijk gerust verder als het je niet (meer) bevalt.
Veel succes bij het opstarten van je carriere / of je eigen bedrijf… “and Live with Passion(c)!”
(c) Anthony Robbins